Çağın hastalıkları arasında yer alan, çoğunlukla strese bağlı ve insanlarla iletişimi yoğun halde yaşayan, emek yoğun çalışılan mesleklerde  ortaya çıkan yorgunluk, işte tatminsizlik hatta insanları  umutsuzluğa taşıyan tükenmişlik sendromu bir meslek hastalığıdır.

Muhasebe Meslek Mensuplarında Tükenmişlik Sendromu :

Muhasebe mesleğini icra eden meslek mensupları işleri gereği sürekli stres altında çalış(ıl)an ve insanlarla iletişimin en yüksek dozda olduğu bir mesleği  yerine getirmektedirler. 

Meslek, özü gereği  her an dikkat ve titizlik gerektirdiğinden, fikir üretme ve problem çözmeye odaklı ve sürekli olarak kendini geliştirmeye dayalı olduğundan ve her dakika değişebilen mevzuat, ekonomi,finans gibi  alanlara da hizmet verdiğinden dolayı dünyada en stresli 10 iş alanından biri olarak kabul görmeye başlamıştır.

Mesleğin özü ve icra aşamasının hizmet sektöründe olması, insanlarla sürekli iletişim gerektirmesi meslek mensuplarında psikolojik (davranış bozukluğu)ve fiziksel sorunlarında ortaya çıkmasına sebebiyet vermektedir. Bunlarda kişilerde kalp hastalıkları, ülser, solunuma dayalı rahatsızlıklar, boyun ve bel fıtığı gibi fiziksel rahatsızlıklar ile sürekli agresiflik, depresyon, kaygı, korku, işe karşı tatminsizlik, hak ettiğinin karşılığını alamama düşüncesi, özel ve iş hayatını dengeleyememe gibi psikolojik rahatsızlar olarak kendini göstermektedir.

Mesleğin kaliteli yapılmasını da engelleyen, diğer bir görevi de devlete hizmet olan meslek mensuplarında tükenmişlik sendromunun, şüphesiz ekonomiye zarar verebilecek kayda değer bir mesele olduğu da unutulmamalıdır.

Tüm bu kısaca anlatılanlar neticesinde, tükenmişlik sendromu sadece meslek mensubunu değil hizmet verdiği kişileri, aile ve arkadaş çevresini, toplumu ve devleti  (ekonomiyi) de etkileyecek bir olgudur.

Mali Tatil Uygulaması :

Meslek camiasında büyük bir sevinç yaratan mali tatil uygulaması 15.03.2007 tarihinde kabul edilen 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkındaki Kanun, 28.03.2007 Tarih ve 26476 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış ve Resmi Gazetede Yayımlandığı gün itibariyle yürürlüğe girmiştir. Mali Tatilin, Kanunun 1. maddesinin 1. bendi gereği her yıl 01 Temmuz – 20 Temmuz (20’si dâhil) arasında uygulanması karar altına alınmıştır.

        Meslek mensuplarında tükenmişlik sendromuyla mücadelede önemli bir yere sahip olacağı düşünülen mali tatil uygulaması süreç içerisinde aşındırılmış adı var kendi yok uygulaması haline getirilmiştir.

      Türkiye ekonomisinin en büyük gönüllü hizmetkârları ve güçlerinden birisi olan muhasebe meslek mensuplarının yaşanabilir bir mali tatili hak ettikleri aşikârdır. Maalesef 20 günlük tatillerini yapsalar bile ay içerisinde verilmesi gereken beyanname ve bildirimleri yetiştirmek zorunda olduklarından tatillerini 20 gün yapmaları mümkün olmamakta ve tekrar işlerinin başlarına dönmek zorunda kalmaktadırlar.

Adli tatil tadında bir mali tatilin tüm muhasebe camiasınında hakkı olduğu kaçınılmaz bir gerçektir.

      Unutulmamalıdır ki, “Adli tatil ne zaman başlıyor?”diye soranlara ve bu tarihlere denk gelen sürelerde bir hukuki sürecin -son tarihi rastlıyorsa -(adli tatile tabi işlemlerde son gün adli tatile denk gelirse)“Başka bir işleme kalmaksızın bu süre adli tatilin bittiği tarihten itibaren 1 hafta uzamış sayılır.” diye cevap verilebilmektedir.

       Anayasamızda belirtildiği üzere Devlet, çalışma hayatının standartlarını yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek, çalışma barışını sağlamak, çalışmayı desteklemek ve çalışanları korumak için gerekli tedbirleri almak zorundadır.”

Meslek mensuplarının özlük hakkı olan gerçek bir mali tatil uygulaması konusunda gerekli adımların hayata geçeceğinden şüphe duymadan güzel  bir tatil yapabilmeniz dileğiyle…

ÖZKAN ÇİNAR
Mali Müşavir / SPK Denetçisi




Kaynak: www.bdTurkey.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)