Geçtiğimiz yaz aylarında iki dostum tatil için 10 günlüğüne İsveç’e gitti.

Birkaç gün geçtikten sonra telefonla arayarak, "tatili erkenden bitirip 3 gün sonra döneceklerini, kendilerini havaalanında karşılamamı" istediler. Ben de şaşkın bir şekilde "olur, gelip sizi karşılarım" dedim. Neyse uzatmayım, onları havaalanında karşıladım ve kendilerine "tatili kesip neden erken döndüklerini" sordum. Onlar da, "Biz İsveç'teki gibi durağan bir hayata alışkın değiliz, Türkiye gibi değil orası, biz burada her dakika ekşına alışmışız, bu nedenle orada yapamadık, adamlar ülkelerine sığınan bir sığınmacıyı ne yapacaklarını bile 1 haftadır tartışıyorlar, biz de milyonlarca mülteci var, sorun yapmıyoruz." dediler.

Şöyle bir düşündüm, gerçekten de öyle, biz de hiç ekşın, asparagas haber, algı operasyonları bitmedi, bitmekte bilmiyor. Bu gidişle bitecek gibi de görünmüyor. İşin enteresan tarafı, eğitim durumlarına bakılmaksızın insanlarımız sosyal medya veya twitter’deki herhangi bir haberi hiç araştırmadan peşinen doğru olarak kabul ediyor ve başlıyorlar paylaşmaya. Bu paylaşımlar çok sayıda insanımıza ulaşıyor, haberlerin çoğu da yanlış, asparagas haberler, hatta bir kısmı suç teşkil ediyor. Bu nedenle, paylaşım yaparken çok dikkat etmek lazım.
 

Son Günlerde En Çok Konuşulan Asparagas Haber: Artık Sahibinden Satılık ve Kiralık İlanı Verilemeyecek!

İnsanlar hayatlarında en az birkaç kez internet sitelerine veya yazılı veya görsel basına sahibinden satılık veya kiralık ilanı veriyorlar. Bu kaçınılmaz bir gerçek, herkesin yaşadığı ve yaşayacağı bir olay.

Son günlerde bazı internet sitelerinde, “Ticaret Bakanlığı’nın Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yaparak, ilan sitelerinde sahibinden satılık veya kiralık şeklinde ilan verilmesi uygulamasını kaldıracağı, bu ilanların sadece emlak işletmelerince verilebilmesine ilişkin düzenleme yapacağı” şeklinde haberler çıktı.

Emlak işletmeleri başta olmak üzere çok sayıda gerçek veya tüzel kişi bu haberi doğru kabul ederek, sosyal medya hesaplarında paylaştılar. Paylaşımcıların tamamına yakın bir kısmı, haberin doğruluğunu araştırmadan ve teyit etmeden yayınladı. Bu paylaşımlar binlerce kişiye ulaştı ve bunlar tarafından da okundu ve paylaşıldı. Haberi ilk çıkaranlar amacına ulaştı.
 

Ticaret Bakanlığı: Sahibinden Satılık ve Kiralık İlanı Verilemeyeceğine İlişkin Düzenleme Yapılacağına İlişkin Haberler Asılsız, Böyle Bir Çalışma Yok!

Bu konuda internet sitelerinde yayınlanan yazılar ve paylaşımlar yoğunlaşmaya başladı. İnsanlar bu haberler üzerine telaşlandı, büyük tereddüt yaşadı. Ticaret Bakanlığı, bu konuda kendisine yapılan başvurulara,

“İlan sitelerinde sadece emlak işletmelerinin ilan verebileceği, mal sahiplerince bu sitelerde ilan verilemeyeceği şeklindeki haberler tamamen asılsız olup, bu hususta Bakanlığımızca yürütülen herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.”

Şeklinde açıklamada bulundu ve bulunuyor. Bu konudaki ayrıntılı açıklamalara www.tugem.org.tr adresinden ulaşılabilir.
 

Sahibinden Satılık ve Kiralık İlanı Verilmesinde Problem Yok! Şu An İçin Böyle Bir Değişiklik Çalışması Bulunmuyor ve Düşünülmüyor!

Evet, şu an için ilan sitelerine sahibinden satılık veya kiralık ilanı verilmesinde herhangi bir problem bulunmuyor. Önceden olduğu gibi, bu ilanlar veriliyor ve verilmeye de devam edilecek. Şu an için ilgili mevzuatta aksine bir değişiklik çalışması yok, yapılması da düşünülmüyor. İnsanlarımızın bu konuda panik ve tereddüt yaşamalarına gerek yok.
 

Son Söz;

Burada belirtmek istediğim önemli bir husus var: Toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren haberlerin paylaşımına çok dikkat etmek lazım. Bunlar, toplumsal barışı bozan ve insanları olumsuz yönde etkileyen haberler. Bu nedenle, bu tür haberleri, doğruluğunu araştırdıktan ve teyit ettikten sonra paylaşmakta yarar var. Ne dersiniz?

Ayrıca, bu konuda açıklama yaparak kamuoyunda dolaşan asparagas haberleri önleyen Ticaret Bakanlığı yetkililerine teşekkür ediyorum.

OgünHaber | Abdullah TOLU