Halk arasında 'sigortalı gösterilmek' olarak bilinen sahte sigortalılık, hem büyük bir sorun, hem de suç. Ancak maalesef çalışmadan emekli aylığı bağlatmak, hamile eşinin doğum parası almasını isteyenler 'sahte sigortalılık' tuzağına düşüyor. Dolandırıcılar da bu yöndeki talebi görerek 'sahte sigorta' çeteleri kurmuş durumda. Özellikle taşrada kadınlardan rapor parası vaadiyle para toplayan çeteler türemiş durumda. Bu çeteler kadınları sigortalı göstererek rapor parası almalarını sağlıyor. Kadınların en az 90 gün sigortalı gösterilmesi sonrası doğum parası alması söz konusu oluyor. Ancak bir süre sonra kadınların sigortalı gösterildiği işyerinin sahte olduğu SGK denetimlerinde ortaya çıkınca rapor paraları faiziyle kadınlardan geri isteniyor.
 

FAİZİYLE GERİ İSTENİR

Bu durum aslında büyük bir suç. Sahte sigortalılık anlamına gelen 'sigortalı gösterilmek', şikâyet ya da denetim sonucunda tespit edildiğinde, kişinin sigortalılığı iptal ediliyor. Ödenen primlerin karşılığında kazanılan günler de siliniyor. Ayrıca sahte sigortalılık nedeniyle ödemeler de iptal ediliyor ve yasal faiziyle geri alınıyor.
 

SAVCILIĞA BİLDİRİLİYOR

Sahte sigortalılık, sahte belge düzenlenmesi anlamına geldiği için sahte belge düzenleyen işveren, diğer yetkili ve ilgililer hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuluyor. Fiili olarak çalışmayan bir kişiyi işyerinden 'sigortalı gösteren' işveren hakkında suç duyurusunda bulunulması söz konusu. Bu nedenle sigortalı gösterilmek gerçek bir işyerinden yapılmış ancak kişi gerçekte çalışmamışsa bu kez işveren ve bu işe göz yuman yetkililerin de sorumluluğu söz konusu oluyor.
 

HEM VATANDAŞI KANDIRIYOR HEM DEVLETTEN TEŞVİK ALIYOR

Sigorta prim teşvikleri, işverenlerin işgücü maliyetlerinin azaltılması için yürürlükte. Ancak miktarının artması, maliyetsiz şekilde sigortalılık anlamına gelmeye başladı. Bu yıl gerekli şartlara sahip ve ilave istihdam sağlayan bir işverene 1.610 TL teşvik veriliyor. Bu tutar işverenin ödediği prim tutarının üzerinde. Dolayısıyla bazı kişileri sahte sigortalı gösteren dolandırıcılar, hem vatandaştan para koparıyor, hem de devlete prim ödemeden destekten yararlanıyor. Teşvikten yararlanan işyerlerinin daha sıkı denetlenmesi bu yolun sıkı bir şekilde kapatılması çok önemli. Bu suçtan işverenler gibi mali müşavir ve muhasebecilerin de sorumlu tutulması mümkün. Dolayısıyla 'sahte sigortalı' çetelerine dikkat etmek çok önemli.
 

MUHASEBECİ DE SORUMLU

Sahte işyeri ya da sahte sigortalı tescil ettiği tespit edilen işverenlere hizmet veren meslek mensupları hakkında Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'ne bilgi verilir ve sahte bildirim konusunda kusurlu davranışları tespit edilirse sahte sigortalılıktan dolayı ortaya çıkan idari para cezası, fazla veya yersiz ödemelerden işverenle birlikte müşterek müteselsil sorumlu tutuluyor. İşverenin haberi olmadan muhasebeci ya da mali müşavirin tanıdık, eş dost, akrabayı 'sigortalı göstermesi' söz konusu olmuşsa, ortaya çıkan cezadan sorumlu tutuluyor.

Akşam | Okan Güray BÜLBÜL