Bize göre, bir babanın oğluna bile yapmayacağı bir şey!
 

Geçici 93. Maddede yer alan ve 17 Kasım 2020 tarihinde yürürlüğe giren vergisiz yeni Varlık Barışı düzenlemesi, herhangi bir uzatma olmadığı takdirde 30 Haziran 2021 tarihinde (bu tarih dahil) sona eriyor. Ancak, Cumhurbaşkanımızın, bu maddede yer alan süreleri, bitim tarihlerinden itibaren her defasında altı ayı geçmeyen süreler hâlinde bir yıla kadar uzatma yetkisi bulunuyor. Yani, Cumhurbaşkanımız, Varlık Barışı’nın süresini 30 Haziran 2022 tarihine kadar uzatabilir.
 

"Sadece kendilerini güvende hissetmek amacı ile evlerinde döviz ve altın tutan vatandaşlarıma buradan bir çağrıda bulunuyorum. Bu vatandaşlarımdan, milli servetimiz olan evlerindeki döviz ve altını, çeşitli finans araçlarına yatırarak, ekonomiye ve üretime kazandırmalarını istiyorum. Finans kuruluşları, özellikle de katılım finans şirketleri, bu altın ve dövizler için müşterilerine, onları memnun edecek getiri sağlayabilecek alternatifler sunuyor. İş insanlarımıza da, 30 Haziran'a kadar devam eden Varlık Barışı'ndan yararlanarak, yurt dışındaki kaynaklarını ülkemize getirebileceklerini tekrar hatırlatıyorum. Herhangi bir endişeye gerek yok. Kesinlikle biz, kendilerinin bu noktada garantisiyiz.”
 

Bunlardan birisi ve hatta en önemlisi, vergili olmalarıydı. Oranlar düşüktü, ancak hiç kimse parasını ve diğer varlıklarını Türkiye’ye getirmek veya ülke içinde ise sisteme dahil etmek için bir vergi ödemek istemiyordu. Yeni Varlık Barışı bu kez vergisiz olarak düzenlendi, söz konusu eksiklik giderildi.

Bir diğeri ise; kambiyo, bankacılık ve gümrük mevzuatı yönünden soruşturma - kovuşturma yapmama güvencesi verilmemesi.

Yurt dışından ülkeye para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları getirme ve ülke içinde sisteme dahil etme konusu son derece hassas ve riskli. İnsanlara bu konuda her türlü güvence verilmeli. Ancak, son varlık barışı düzenlemelerinde vergi güvencesi dışında kambiyo, bankacılık ve gümrük mevzuatı açısından soruşturma ve kovuşturma yapmama güvencesi verilmedi. İnsanlar bu nedenle söz konusu uygulamalardan yararlanmadılar, yararlanmak isteyenler de son anda vazgeçti.

Bu nedenle, Varlık Barışından yararlanmak isteyenlere vergi güvencesi dışında kambiyo, bankacılık ve gümrük mevzuatı açısından soruşturma ve kovuşturma yapmama güvencesi de mutlaka verilmeli. Ancak, bu güvencenin sözle değil, GVK geçici 93. Maddede değişiklik yapılarak herkesi bağlayacak şekilde yasal ve hukuki olarak verilmesi şart!

Sadece haklarında terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu’nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu gerekçesiyle adli makamlar, genel kolluk kuvvetleri veya MASAK tarafından yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında vergi incelemesi yapılması, terörün finansmanı suçu veya aklama suçu kapsamında inceleme ve araştırma yapılması talep edilenler bu güvence kapsamı dışında bırakılmalı.

Bu güvenceler yurtiçi ve yurtdışı Varlık Barışı’ndan yararlanmak isteyen iş insanları için oldukça önemli!

Dünya | Abdullah TOLU