İşsizlik sigortası çalışanlar için can simidi konumunda... İşsiz kalınca gelirini kaybeden, sağlık hizmetlerinden yararlanması riske giren kişiler işsizlik maaşıyla bir nebze de olsa rahatlıyor. Bir kişinin işsizlik maaşı alabilmesi için iki önemli şart bulunuyor. Bunlardan ilki, işveren tarafından işten çıkarılmış olmak. Maaş almak için prim ödeme şartını da yerine getirmek gerekir. Son 3 yılda en az 600 gün primi olmayan kişi işsizlik maaşı alamaz. Son 3 yılda içerisinde en az 600 gün primi olan 6 ay, 900 gün primi olan 8 ay, 1080 gün primi olan 10 ay işsizlik maaşı alabilir. Son 120 gün kesintisiz prim ödeme şartı kaldırıldığı için devamsızlık nedeniyle bu şartı sağlayamayan kişiler de maaş almaya başladılar.

İŞE GİRERSE KESİLİR

İşsizlik maaşı alan bir kişinin bu dönem içerisinde iş bulması halinde işsizlik maaşı kesilir. İşsizlik maaşı alırken iş bulan ancak sigortasını yaptırmayan yani kayıtdışı çalışan bir kişi ise işsizlik maaşı almaya devam eder. Ancak ileride bu durum tespit edildiğinde İŞKUR bu kişiye ödenmiş maaşları faiziyle birlikte geri ister. İşsizlik sigortasından maaş alırken iş bulan bir kişi, bulduğu bu işten ayrılırsa yeniden işsizlik maaşı alabilir.

EN ÇOK 10 AY ALINIYOR

Örneğin 1 Şubat 2022 tarihinde işsizlik maaşı almaya başlayan ve toplamda 10 ay boyunca işsizlik maaşı almaya hak kazanmış bir kişi, 1 Nisan 2022'de yeniden işe girerse işsizlik maaşını 2 ay almış ve 8 ay daha işsizlik maaşı alması mümkünken yeni bir işe girmiş olur. Bu kişi eğer 1 Haziran 2022'de işinden ayrılırsa, işsizlik maaşının kalan 8 ayını almaya devam edebilir. Böylece bir hak kaybına da uğramaz.

İSTİSNA SAĞLANMIŞ

İşsizlik maaşı alırken işe giren kişi, istifa ederek ayrılsa bile daha önce hak ettiği işsizlik maaşını almaya devam edebilir. Normalde istifa eden bir çalışan işsizlik maaşı alamazken, işsizlik maaşı alırken işe giren ve maaş alma hakkı bulunan bir kişi, istifa etse bile eski hakkını almaya devam edebilir. Bu durum yalnızca bu durumdaki kişiler için bir istisnadır.

İŞKUR'UN TEKLİFİNİ KABUL ETMEK ZORUNDA

İşsizlik maaşı alan kişiler İŞKUR'un kendilerine önerdikleri işleri belirli şartlar dahilinde kabul etmek durumundalar. Kişinin mesleğine uygun, son çalıştığı işin ücret ve çalışma koşullarına yakın bir iş bulunmuşsa ve işyeri de kişinin ikamet ettiği belediyenin mücavir alan sınırları içerisindeyse bu kişinin İŞKUR'un bulduğu işi kabul etmesi gerekir. Aksi taktirde ise, İŞKUR bu kişinin işsizlik maaşını kesebilir.

HAK ETTİĞİ SÜREYİ BİLE UZATABİLİR

İşsizlik maaşı alırken işe giren ve işe girmeden önce 6 ay işsizlik maaşı almayı hak etmişken 2 ay maaş aldıktan sonra işe giren bir kişi, bu işinde 3 yıl çalışır ve 10 ay işsizlik maaşı almaya hak kazanırsa 4 ay değil, 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilecek. Dolayısıyla maaş alırken işe giren ve tekrar maaş hak edecek kadar çalışan bir kişi artık yeni şartlarına göre maaş almaya başlar. Bu sayede daha uzun süre işsizlik sigortasından maaş alabilir. İşsizlik maaşı alanları işe alan işverenler de sigorta prim teşvikinden yararlanıyor. Yani işsizlik maaşı alan kişileri istihdam etmek işverenler açısından mantıklı. İşsizlik maaşında kazanılmış hakkın kaybedilmediğinin bilinmesi bu kişilerin işe girmekten korkmamasını sağlayacaktır.

Akşam | Okan Güray BÜLBÜL