Değerli okurlarımız, bugün sizlere Korumalı İşyeri ve avantajlarının neler olduğundan bahsetmeye çalışacağız.

Toplumun çok özel insanları olarak engelliler, eğitim ve iş olanaklarına erişim ve toplumsal yaşamın bütün alanlarına katılım hususunda ciddi çıkmazlarla karşılaşmaktadırlar. Bu sıkıntılar, engellilerin ekonomik kazanımlarına ve sosyal hayatlarına da engel oluşturmaktadır.

Mevzuatımızda, belli tedbirlerle destek olmak suretiyle engellerinin aşılmasına katkı için, engellileri gözeten ve onlara fırsat eşitliği sağlamayı amaçlayan düzenlemeler ve uygulamalar vardır. Bunlardan biri, korumalı işyerleri bağlamında sağlanan avantajlı uygulamalardır.

Korumalı İşyeri kavramı işgücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinsel veya ruhsal engellilere mesleki rehabilitasyon sağlamak ve istihdam oluşturmak amacıyla devletin teknik ve mali yönden desteklediği ve çalışma ortamı özel olarak düzenlenen işyerini, ifade eder.

Bir işyerinin korumalı işyeri sayılabilmesi için, söz konusu işyerinde en az 8 engelli bireyin çalışması ve çalışan engelli sayısının toplam işçi sayısının % 25’ini oluşturması gerekmektedir.

Korumalı İşyerleri Hakkında Yönetmelik (KİHY) m. 13’te, engellilerin korumalı işyerlerinde çalışmak için başvurularına ilişkin esaslar düzenlenmiştir. Buna göre, Türkiye İş Kurumu’na kayıtlı ve korumalı işyerinde çalışmak isteyen engelli bireyler bireysel olarak veya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri aracılığıyla işyerlerine başvururlar.

Korumalı İşyerlerine kabul edilecek engelliler için şartlar şunlardır;

  • Başvuru yapacak bireyin en az % 40 oranında zihinsel veya ruhsal engelli olması,
  • 15 yaşını bitirmiş olması,
  • İşkur’a kayıtlı olması,

gerekmektedir.

Korumalı İşyerlerine çalışmak amacıyla başvuran engellilerin aşağıdaki bilgi ve belgeleri ibraz etmesi gerekmektedir;

  • Kimlik Fotokopisi
  • Sağlık Kurulu Raporunun aslı veya onaylı örneği
  • 2 Adet Fotoğraf
  • Varsa , öğrenim belgesinin aslı veya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nce onaylanan örneği

Korumalı İşyeri hakkında genel bilgileri aktardıktan sonra devlet tarafından tanınan teşvik, yardım ve indirimlerden bahsedelim.

  • Engelli Ücret Desteği, 2017 yılı için yaklaşık 530 TL
  • Engelli için Muhtasar Vergi,SGK Primi ve İşsizlik Primi Ödenmez.

Aynı zamanda kaynak tahsis edilmesine karar verilen projeler için Kuruluş Sermaye Desteği ve İşletme Giderleri Desteği verilecektir.

Söz konusu projenin kuruluş sermayesi destek süresi 12 aydan fazla olamaz. Desteklenen proje faydalanıcıları korumalı işyeri statü belgesini ve faaliyetlerini en az 3 yıl sürdürmek zorundadır.

Projelerin uygulanma döneminde korumalı işyerlerine veya engellilere yönelik yapılacak mevzuat değişikliklerinden mükerrer olarak faydalanılamayacaktır.

Projenin yürütümü, korumalı işyerinin kurulacağı ilde gerçekleştirilecektir.

Sonuç olarak ,korumalı işyerleri sayesinde engelli vatandaşlarımızı daha rahat çalışma hayatıyla buluşturacak ve toplumumuzun sosyal bütünleşmesi için önemli bir yol katedilmiş olacaktır.

Saygılarımla,