Günümüzde holding veya grup şirketlerin, grubun diğer şirketlerine aşağıdaki gibi hizmetlerin verildiği görülmektedir.

1-) Bir grup şirkette sigortalı olarak çalışan işçilerin işvereninin emir ve talimatı doğrultusunda diğer grup şirketlerinin de aşağıda belirtilen işlerini yapabilmektedir.

a-) Tahsilat işlemleri, (Bankaya para yatırması, para çekmesi gibi)

b-) Temizlik işleri, çay ve kahve hizmetleri,

c-) Tamir bakım hizmetleri,

d-) Şirket muhasebesinin tutulması,

e-) İş takibi vb.

Yukarıdaki işlerde hizmeti veren grup şirketi ile hizmeti alan grup şirketleri arasında sözleşme olmalıdır. Sözleşmede hizmeti veren şirket tarafından verilen hizmetler karşılığında maliyet + kar yöntemine göre aylık fatura (KDV’li) kesilmelidir. Yapılacak olan denetimlerde sözleşme olmadığı takdirde hizmeti veren şirket çalışanları diğer grup şirketleri için verdikleri hizmetlerden dolayı 5510/4-(a) (Hizmet akdine dayalı olarak çalışan) kapsamında sigortalı olmaları istenebilir. Bir risk söz konusudur.
 

2-) Grup şirket aktifinde kayıtlı taşıtların diğer grup şirketleri tarafından kullanılması.

Grup şirket aktifinde kayıtlı taşıtların diğer grup şirketlerine bağlı çalışanlarca kullanılması durumunda mutlaka taşıt kira sözleşmesi olması gerekir. Sözleşme olmadan grup şirketlerince bu taşıtların kullanılmasının tespiti halinde taşıtı kullanan kişi taşıtın aktifinde kayıtlı olduğu şirketin elemanı olarak da kabul edilerek 5510/4-(a) kapsamında sigortalı olması istenebilir. Bu konuda ilginç bir olay yaşandı. Bir otoyu kullanan şoföre trafik cezası kesilmiş. Trafik Bürosu o şoförün adı geçen oto sahibi şirkette sigorta olup, olmadığını SGK’na sorduğu duyumunu aldık. Ayrıca, bir kişiye şirket işlerini takip için vekalet verilmesi halinde o firmada çalıştığı ve sigortalı olması gerektiği sonucuna gidilmektedir.
 

3-) Bir grup şirketinde sigortalı çalışanları diğer grup şirketlerinde kısmen çalışması. 

Bir grup şirketinde sigortalı olup çalışan kişinin diğer grup şirketlerinde de kısmen çalışıyorsa 5510/4-(a) kapsamında diğer şirkette de sigortalı olması gerekmektedir. Kanunen, bir kişi 2-3-4 yerde kısmen çalışıyorsa 2-3-4 yerden ayrı ayrı sigortalı olması uygundur. Ancak, iki şirket arasında hizmet sözleşmesi yapılarak, hizmet faturası tanzimi ile sigortalılığın önlenebileceği görüşündeyiz.

Yukarıdaki konularda bir tespitte sigortasız işçi çalıştırma gerekçesiyle prim ve ceza ödenmesi mevcut teşviklerinize zarar vereceği için konunun dikkatle incelenmesini tavsiye ederiz.

Bilgilerinize sunarız. 

Ş.A. Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.