KEP (KAYITLI ELEKTRONİK POSTA) ADRESİ İLE ELEKTRONİK TEBLİGAT (E-TEBLİGAT) ADRESİ ARASINDAKİ FARK HAKKINDA DEĞERLENDİRME

Elektronik tebligat işlemleri yaygınlaşmakta olup, yeni hukuki problemler ortaya çıkmaktadır. Bu yazımızda, uygulamada e-tebligat adresiyle karıştırılan kep (kayıtlı elektronik posta) adresi ve e-tebligat adresi arasındaki fark incelenecektir.

Uygulamada e-tebligat adresi ile kep (kayıtlı elektronik posta) adresi birbiriyle karıştırılmaktadır. Halbuki, bu iki kavram, hem yer aldığı ve tabi olduğu Mevzuat olarak, hem de doğurduğu sonuçlar yönünden birbirinden çok farklıdır. Mevzuatı ile beraber incelendiğinde konu daha iyi anlaşılacaktır.

1. ELEKTRONİK TEBLİGAT ADRESİ:

Elektronik tebligat adresi hakkında 6099 sayılı Kanun’un 2. maddesi ile 7201 sayılı Tebligat Kanunu’na 7/a maddesi eklenmiştir. Daha sonra ise, 7101 sayılı Kanunun 48. maddesi ile maddede değişiklik yapılmıştır.

15.03.2018 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 7101 sayılı Kanun m. 48 doğrultusunda, 06.12.2018 tarih ve 30617 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Elektronik Tebligat Yönetmeliği kapsamında 01.01.2019 tarihinden itibaren elektronik yolla yapılan tebligat hizmeti Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) üzerinden yapılacak olup bu tarihten itibaren PTT nin Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sisteminden elektronik yolla yapılan tebligat hizmeti verilmemektedir.

Buna göre, Elektronik Tebligat (e-tebligat), Tebligat Kanunu’nda belirlenen tebligat çıkarmaya yetkili merciler tarafından elektronik ortamda hazırlanan tebligatların e-Tebligat Yönetmeliğine uygun olarak değiştirilemez ve inkar edilemez bir şekilde PTT Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) yoluyla alıcılarına iletilmesidir. E-Tebligat sistemine, Kamu Kurum ve Kuruluşları ile tüzel ve özel tüm kişiler üye olabilmektedir. PTT UETS ile, Tebligat Kanunu’nda tebliğ çıkarmaya yetkili kılınan merciler elektronik tebligat gönderebilecek olup, muhataplar elektronik tebligat alabileceklerdir.

7201 sayılı Tebligat Kanununun 7/a maddesi aynen şöyledir:

“Elektronik tebligat:

Madde 7/a – (Ek : 11/1/2011-6099/2 md.) (Değişik:28/2/2018-7101/48 md.)

Aşağıda belirtilen gerçek ve tüzel kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunludur.

YAZININ BUNDAN SONRAKİ BÖLÜMÜ TÜRKKEP FİRMASININ AVUKATLIĞINI ÜSTLENEN Av. Ali Gökhan YILDIRIM 'IN UYARI MAHİYETİNDEKİ YAZISI İLE SEKTÖRE ZARAR VERDİĞİ KANAATİ HASIL OLDUĞUNDAN YAYINDAN KALDIRILMIŞTIR.
WWW.BDTURKEY.COM OLARAK SIKINTILI YAYINLARA MÜSAADE ETMEYECEĞİMİZİ DE AYRICA BEYAN VE İFADE EDERİZ. 04.09.2021  
 

***********************************************

" Sayın yetkili,

Müvekkilim TÜRKKEP 2013 yılından itibaren Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) hizmet sağlayıcısı olarak hizmet vermektedir. Halen sektörün önde gelen firmalarından biridir.

             www.bdturkey.com/ internet sitesinden 18.08.2021 tarihinde yaptığınız paylaşım ile " KEP (KAYITLI ELEKTRONİK POSTA) ADRESİ İLE ELEKTRONİK TEBLİGAT (E-TEBLİGAT) ADRESİ ARASINDAKİ FARK HAKKINDA DEĞERLENDİRME"  başlığı altında, müvekkilim şirketin faaliyet gösterdiği Kayıtlı Elektronik Posta hizmetleri ile ilgili ,müvekkilin ve sektörün ticari faaliyetlerine zarar verecek yorumlar yapılmıştır. 

 
            Bahsedilen paylaşımda; "6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu m. 18/3 ve 1525/2 maddeleriyle sınırlı olarak kalmıştır."ifadeleri yayınlanarak Kayıtlı Elektronik Posta Hizmetlerinin Türk Ticaret Kanunu kapsamı dışında kullanılamayacağı algısı oluşturulmuştur. Tarafınızca yayınlanan yazı, bu yorum ile sektöre zarar vermek isteyen kişi veya kurumlarca kullanılmaktadır. KEP sistemi üzerinden gönderilen iletiler tacirler arası yazışmalar dışında da kesin delil oluşturmaktadır. Kayıtlı Elektronik Posta Sistemine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında yönetmeliğin 15.maddesinde ''KEPHS'ni kep sistemi üzerinde sunduğu hizmetlere ilişkin olarak oluşturduğu kayıtlar ile KEP delilleri senet hükmündedir ve aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılır.KEP hesabı kullanılarak gerçekleştirilen tüm işlemlere ilişkin hukuki sonuçlar hesap sahibi üzerinde doğar'' hükmü getirilmiştir.Buna göre gerçek kişiler arasında KEP istemi üzerinden gönderilen iletiler de mevzuat kapsamında kesin delil hükmündedir. 
 
            Yapılan paylaşım içeriği incelendiğinde , KEP ile ilgili yapılan yorumun müvekkile ve sektöre zarar verdiği görülmektedir. Bilindiği üzere ,İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesine dair usul ve esaslar hakkında yönetmelik md.10/1 uyarınca: ‘’içerik nedeniyle hakların ihlal edildiğini iddia eden kişi, içerik sağlayıcıya, buna ulaşamaması halinde yer sağlayıcıya, internet ortamından veya bizzat başvurarak, kendisine ilişkin içeriğin yayından çıkarılmasını ve yayındaki kapsamından fazla olmamak üzere hazırladığı cevabın bir hafta süreyle internet ortamında yayımlanmasını isteyebilir. İçerik veya yer sağlayıcı, kendisine ulaştığı tarihten itibaren iki gün içinde talebi yerine getirir. Bu süre zarfında talep yerine getirilmediği taktirde reddedilmiş sayılır.
 
            Halen yayınlamakta olduğunuz https://www-bdturkey-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.bdturkey.com/amp/mevzuat/kep-adresi-ile-e-tebligat-adresi-arasindaki-fark-hakkinda-degerlendirme-h5347.html sayfasında yer alan KEP (KAYITLI ELEKTRONİK POSTA) ADRESİ İLE ELEKTRONİK TEBLİGAT (E-TEBLİGAT) ADRESİ ARASINDAKİ FARK HAKKINDA DEĞERLENDİRME "  başlığı altında yapılan paylaşımın; müvekkillerimin ticari haklarını zedelemekte olduğu açık olup, iş bu talebin tarafınıza ulaştığı tarihten itibaren 3 gün içinde yayından tamamen kaldırılmasını, aksi takdirde tüm dava ve talep haklarının kullanılacağını, paylaşım nedeniyle müvekkilin uğrayacağı zararı ve  bu hususta yapılacak tüm masrafların da tarafınızdan talep edileceğini ihtaren bildiririz.04/09/2021

Saygılarımla.

Av. Ali Gökhan YILDIRIM