Taşımacılık işletmesinin 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 159 ila 179 maddeleri kapsamında 18/9/2019 tarihinde kısmi bölünme (devir) yoluyla ……………………Ltd. Şti.’ye (devralan) devir olunduğundan bahisle, 31/10/2017 tarihinde 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun geçici 7 nci maddesi kapsamında ilk iktisap edilen ve devir öncesinde şirketin aktifinde bulunan…………….. plakalı iki adet …………… marka çekicinin, devralan şirket adına tescil edilmesi işleminde ÖTV aranıp aranmayacağı hususunda görüş talep edilmektedir.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun geçici 7’nci maddesiyle, ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listenin 87.02 ve 87.03 tarife pozisyon sıraları kapsamındaki taşıtlarla yapılan şehir içi taksi, dolmuş, servis, minibüs, midibüs ve otobüs taşımacılığı, ticari yük taşımacılığı faaliyeti dolayısıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan ve bu faaliyetini ilgili mevzuatta öngörülen yükümlülükleri yerine getirmek ve yetkilendirilmek suretiyle maliki olduğu taşıtlar vasıtasıyla icra eden gerçek ve tüzel kişiler tarafından, söz konusu faaliyetler kapsamında kullanılan taşıtların yenilenmesi amacıyla, aynı tarife pozisyon sıraları kapsamındaki taşıtların bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih olan 07.09.2016 tarihinden 30/6/2019 tarihine kadar (bu tarih dâhil) ilk iktisabı ÖTV’den müstesna tutulmuştur.

Bu madde hükmüne göre iktisap edilen taşıtın, ilk iktisap tarihinden itibaren üç tam yıl geçmeden, veraset yoluyla intikaller hariç, devri hâlinde adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, ticari yolcu veya yük taşımacılığı faaliyetinden çekilmesi (hurdaya çıkarılması hariç) hâlinde ise bu madde hükmünden yararlanandan, taşıtın ilk iktisabındaki matrah esas alınarak, devir veya ticari taşımacılık faaliyetinden çekilme tarihindeki oran üzerinden hesaplanan ÖTV’nin alınacağı hükme bağlanmıştır.

Buna göre, 31/10/2017 tarihinde ÖTV Kanununun geçici 7’nci maddesinde düzenlenen istisnadan yararlanılarak ilk iktisap edilen ve şirket adına kayıt ve tescil edilmiş olan …… plakalı taşıtların, ilk iktisap tarihinden itibaren üç tam tam yıl geçmeden, 18/9/2019 tarihinde kısmi bölünme (devir) yoluyla ayrı bir tüzel kişilik olan …………………….. Ltd. Şti.’ye devredilmiş olması nedeniyle, adına kayıt ve tescil işlemi yapılan devralan şirket tarafından, söz konusu taşıtların ilk iktisabındaki matrah ile devir tarihindeki oran esas alınarak hesaplanan ÖTV’nin beyan edilip ödenmesi gerekmektedir.

Açıklamasına yer verilmiştir.

Bilgilerinize sunar, sağlıklı günler dileriz.

Ş.A. Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.
 

Kaynak: www.bdTurkey.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)