Bilindiği üzere, 213 sayılı VUK 376. Mad. de cezalarda koşulların mevcut olması halinde vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında indirim hükümleri söz konusudur. Anılan yasanın 376. Maddesi aşağıda olduğu gibidir.

“İkmalen, resen veya idarece tarh edilen vergiyi veya vergi farkını ve vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yarısını ihbarnamelerin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili vergi dairesine başvurarak vadesinde veya 6183 sayılı Kanunda belirtilen türden teminat göstererek vadenin bitmesinden itibaren üç ay içinde ödeyeceğini bildirirse kesilen cezanın yarısı, 2. Uzlaşmanın vaki olması durumunda, üzerinde uzlaşılan vergiyi veya vergi farkını ve vergi ziyaı cezasının %75’ini, bu Kanunun ek 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yer alan ödeme süreleri içinde öderse üzerinde uzlaşılan cezanın %25’i, indirilir. Mükellef veya vergi sorumlusu ödeyeceğini bildirdiği vergi ve vergi cezasını yukarıda yazılı süre içinde ödemez veya dava konusu yaparsa bu madde hükmünden faydalandırılmaz. Yukarıdaki hükümler vergi aslına tabi olmaksızın kesilen usulsüzlük cezaları hakkında da uygulanır.”

Uygulamada mükelleflerin kendilerine tebliğ edilen cezalara karşı önce VUK mad. 376 kapsamında indirim talep ederek kendilerine teslim edilen tahakkuk fişi kapsamında indirgenmiş cezalar için ödeme yapmadan tebliğ edilen ihbarnameye karşı yeniden dava açma süresi içerisinde vergi yargısına gitmeleri mümkündür. Bu durumda talep edilen VUK 376 indirim olanağı kaybolacaktır. Dava açma süresi içerisinde söz konusu cezalar için dava açılması olanaklıdır. Bu durumda vergi yargısından gelecek karara göre vergi dairesinin yargı karar sonucunu beklemesi gerekir. Doğal olarak VUK mad. 376’ya göre tahakkuk eden ceza kısmı vergi idaresi tarafından iptal edilmesi gerekecektir. [1]

-------------

[1] Bkz: İzmir 2. Vergi Mahkemesi kararının, 29.09.2008 gün ve E: 2008/951-K:2008/1338 sayılı kararı.
 

Dr. Mustafa ALPASLAN