07/04/2021 tarih ve 31447 sayılı Resmi Gazete’de, Tarhiyat Öncesi Uzlaşma Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik yayımlanmıştır.

Yapılan değişiklikle;

Yönetmeliğin 2’nci madde kapsamında yer alan, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlarca yapılan vergi incelemelerine dayanılarak tarh edilecek ve Bakanlık Vergi Dairelerinin tarha yetkili olduğu bütün vergi, resim ve harçlar ile bunlara ilişkin olarak kesilecek usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları uzlaşma kapsamı dışına çıkarılmıştır.

Yönetmeliğin 11’inci maddesinin (4) fıkrasında uzlaşmaya davet yazısının tebliğinde, VUK’nun da belirlenen tebliğ usullerinden posta ile memur vasıtasıyla, elektronik ortamda tebliğ usullerinin uygulanması olarak düzenlenmiştir.

Yönetmeliğin Uzlaşmanın kesinliği ve dava konusu edilemeyeceği başlıklı 17’nci maddesinin (3) fıkrasında yapılan değişiklikle, üzerinde uzlaşılan ceza hakkında, Vergi Usul Kanunun 376 ‘ncı maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yer alan (kesilen cezaların yarısının indirimi hakkından yararlanma) hükümlerin kendilerine uygulanmasını talep edemezler.

Şeklinde değiştirilmiştir.

Yürürlülük tarihi: 07.04.2021 dir.

Bilgilerinize sunar, sağlıklı günler dileriz.

Ş.A. Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.