BAĞIMSIZ DENETİM VE İÇ DENETİM.

Bugüne kadar yani 30 senelik Yeminli Mali Müşavirlik ve 7-8 senelik bağımsız denetim tecrübelerim ile ondan önceki muhtelif kurumlardaki 25-30 senelik muhasebecilik ve yöneticilik çalışmalarım üzerinde bir kere daha düşünmeye başladım.

Karşılaştığım gerçekler:

a. İşletmelerde hileler olabilmektedir.
b. Özellikle hileler ekip halinde olmaktadır.
c. Gerek Yeminli Mali Müşavirler ve gerekse Bağımsız Denetçiler hile Kontrolü de yapmak zorundadırlar.
d. Türkiye’deki firmalar ve yabancı ortaklıklar çok büyümektedir.
e. Büyüyen bu firmaların hile denetimi konusunda da çalışmalar yapması, ekipler kurması gerekmektedir.

İşte burada İÇ DENETİM devreye girmektedir. Büyüyen firmalar için iç denetim
Masrafı çok büyük bir masraf olmayacaktır. Gerekli bir masraf olacaktır. Bugünkü durumda gerek Yeminli Mali Müşavirlerin ve gerekse Bağımsız Denetçilerin işlerini de kolaylaştıracak ve daha verimli raporlar sunulmasına sebep olacaktır.

Peki ülkemizde iç denetim konusu ne durumdadır?
Türkiye’de iç denetim gerçeğinin farkında olan bir gurup bulunmakta olup Türkiye İç Denetim Enstitüsü kurulmuştur. Bu kuruluş hakkında https://tide.org.tr/ isimli sitesinde aşağıdaki açıklamalar bulunmaktadır.

Türkiye İç Denetim Enstitüsü
Türkiye İç Denetim Enstitüsü, ülkemizde uluslararası standartlarda iç denetim mesleğinin gelişimi için 19 Eylül 1995 tarihinde kurulmuştur. TİDE’nin, 900’den fazla kurumu temsil eden 3000’e yakın üyesi bulunmaktadır. Enstitü, mesleğin profesyonellerinin yetkinlikleri, finans ve reel sektör şirketleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının kurumsal yönetim kalitesi, mesleğin akademik gelişimi için çeşitli hizmetler sunmaktadır. Türkiye İç Denetim Enstitüsü, hizmetleri ile mesleğin profesyonellerine ve iş dünyamıza güncel kalmak, değişim, gelişim ve büyümenin ortağı olmak konusunda fırsatlar sunmaktadır. Mesleki gelişim ve yetkinlik eğitimlerine ek olarak, iç denetim profesyonellerinin küresel yetkinlik belgesi ile sertifikasyonunun artırılmasına destek olmakta, sürekli profesyonel gelişim konusunda öncülük etmektedir.
Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü (IIA) ve Avrupa İç Denetim Enstitüleri Konfederasyonu (ECIIA)’nun temsilcisi olan ve yönetim organları ile çalışma komitelerinde aktif görev alan Türkiye İç Denetim Enstitüsü, “Meslekte küresel gelişim ve mükemmelliğin paydaşı olmak” vizyonu ile şirketlerimizin yönetim kurulları, denetim komiteleri, icra kurulu başkanları, üst düzey yöneticiler ve iç denetçiler, kamu kurum ve kuruluşlarımız, düzenleyici kurumlarımız, üniversitelerimiz ve akademisyenlerimize hizmetleri ile kalıcı değer yaratma misyonunu sürdürmektedir.
Kurum, iç denetim konusunda yayınlar yapmaktadır. Özellikle İç denetim konusunda Kurumsal yönetim, risk yönetimi ve iç kontrol bilgilerini de içeren Çetin ÖZBEK tarafından yazılmış İÇ DENETİM kitabını da okurlarımıza tavsiye ediyorum.

Sevgili okurlarım,
Dünya durmuyor, şarkıdaki gibi dünya dönüyor dönüyor ama daima daha ileriye gidiyor. Düşünen beyinler, durmuyor, dünya dönüyor ama düşünen beyinler de çalışıyor.
Kötü niyetliler, çalışmadan veya hile ile nasıl kazanabiliriz konusunda düşünürken iyi niyetliler de bu kötülükleri nasıl önleriz, nasıl kötülerin önüne set çekeriz, nasıl daha verimli çalışır ve daha iyi sonuçlar elde ederiz diye çalışıyor.
Bu çalışmalardan biri de İşletmelerde iç denetim birimi kurulması, iç kontrol sistemi kurulmasıdır.
Yazıma şimdilik burada son verirken bu konuları işlemeye devam edeceğimizi, siz okurlarım ve meslektaşlarımın da bu konuya önem vererek iç denetim konusunda çalışma ve araştırmalar yapmasını tavsiye ediyorum.

EkoHaber | Cevdet AKÇAKOCA

 

Kaynak: www.bdturkey.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)