TİCARİ işletmelerde ve kurumlarda çok önemli iki departman vardır: Biri finans, diğeri ise mali işler departmanı. Bu iki departmanda görev alan finans uzmanları ve mali müşavirlere önemli görev ve sorumluluklar düşüyor. Bu kişiler, görevleri

ve sorumlulukları icabı kendilerini geliştirmek ve değişimleri yakından takip etmek için, mevzuatı güncel takip etmenin yanı sıra alanlarında düzenlenen etkinlikleri de devamlı izlemeli. Biz de, önümüzdeki hafta düzenlenecek bu iki önemli etkinliği duyurmak için konuyu köşemize taşımış bulunuyoruz.


ULUSLARARASI FİNANS SEMPOZYUMU

Ev sahipliğini Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin yapacağı ve bu yıl 23.'sü düzenlenecek Uluslararası Finans Sempozyumu,  9-12 Ekim 2019 tarihlerinde Manavgat Antalya’da yapılacak. Sempozyum, her yıl değişik bir üniversitenin himayesinde 1995’ten beri düzenlenmekte olup, etkinliğin öncülüğü finans alanında aktif görev yapan veya emekli olmuş tüm öğretim üye ve yardımcılarının oluşturduğu bir sivil toplum kuruluşu olan Finans Bilim Platformu tarafından yapılıyor. Sempozyumun amacı, finans alanında üretilen çalışmaların akademisyenler arası paylaşımı ve geri bildirimlerinin sağlanması ile alana katkı sağlayan kamu ve özel sektör kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelinerek iletişim ağının güçlendirilmesi ve potansiyel işbirliği olanaklarının tartışılması olarak tanımlanıyor.

Davetli konuşmacılar arasında Dr. Mahfi Eğilmez, Prof. Dr. Helmut  Pernsteiner, Prof. Dr. Stephan  Schöning ve Prof. Dr. Claudia Ossola–Haring bulunuyor.  İki gün dört ayrı salonda çok sayıda yerli ve yabancı profesörlerin sunumları takip edilecek. Sempozyuma katılmak isteyenlerin  http://finans23. etkinlik.marmara.edu.tr linkinden program hakkında detaylı bilgiye ulaşmaları mümkün.

Bu yılki sempozyuma olan katkılarından dolayı, başta onur kurulu hocalarımız Prof. Dr. Erol Özvar (Marmara Üniversitesi Rektörü) Prof. Dr. Nuran Cömert  (Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı)  ve Prof. Dr. Erişah Arıcan (Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitü Müdürü,  Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı) olmak üzere tüm hocalarımıza teşekkür ediyoruz.


MALİ MÜŞAVİRLERİN KONGRESİ

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) 1989’da zamanın Başbakanı rahmetli Turgut Özal döneminde çıkarılan bir kanun ile ülke ekonomisi açısından çok önemli olan bir mesleğin yasallaşmasıyla önemli bir meslek olarak mevzuatımıza girmiş bulunuyor.  77 oda ve 109.298 serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM)  ile sekiz oda ve 4.793 yeminli mali müşavir (YMM) olmak üzere toplam 114.091 üyesi bulunan TÜRMOB, avukatlardan sonra Türkiye’nin ikinci büyük odası olarak faaliyet gösteriyor. Bu meslek mensuplarının yaklaşık yarısı aktif (serbest) çalışmakta olup diğer yarısı ise pasif veya herhangi bir kurumda bağımlı çalışıyor.

SMMM ve YMM mesleği ve meslek örgütünün yasal statüye kavuşmasının üzerinden 30 yıl geçti. Meslek ve meslek örgütü de global gelişmeleri dikkate alarak kendini yenilemeli. Yapay zekânın ve robotların meslek ile yarıştığı günümüzde, muhasebe uzamanı olan meslek mensuplarının geleceğin muhasebesini çok iyi yapmaları gerekiyor. Bu mesleğin gelişmesi ve etkinliği konusunda başta Hazine ve Maliye Bakanlığı olmak üzere, mükellef dediğimiz kişi/kuruluşlara ve mesleğin çatı örgütü olan TÜRMOB’a büyük görev ve sorumluluklar düşüyor.

SMMM ve YMM odalarının seçimli genel kurulları üç yılda bir yapılarak organlar ve TÜRMOB delegeleri belirleniyor. TÜRMOB’un seçimli genel kurulu da odaların seçimleri neticesinde belirlenen delegelerin katılımı ile üç yılda bir yapılıyor. TÜRMOB kongreleri,  ülke ekonomisi ve mali sistem açısından çok önemli. Çünkü bu birliğin üyeleri başta vergi ve muhasebe konuları olmak üzere işletmelerin mali sisteminde önemli görev ve etkiye sahipler. İşletmelerin finansal yapısını ve kapasitelerini çok iyi bilen meslek mensuplarından ülke olarak daha çok yararlanmalıyız.  Onlara,  daha fazla yetki ve sorumluluk vererek ülke ekonomisine katkılarını artırmalıyız.

Mesleğin çatı örgütü TÜRMOB’un genel kurulunda kendini yenileyeceği, kısır ve siyasi çekişmelerden uzak, eski alışkanlıkları geride bırakan,  meslek ve meslektaşın haklarını gözeten, ilgili devlet kurumlarıyla uyum içerisinde çalışacak bir yönetim çıkarması dileğiyle iyi haftalar diliyorum.


PARADERGİ | Talha APAK