Anayasal düzenin sağladığı haklarımızın tesisini sağlamak, milli ekonomimizi yabancı firmaların etkilerinden kurtarmak, mesleki ve anayasal kişilik haklarımızın tesisi, mesleğimize ,mesleki gelişimi ve saygınlığı kazandırmak, yerli ve milli muhasebe  ve denetim mesleğinin gelişimini sağlamak, sanayimizin  ve ekonominin  gelişimine katkıda bulunmak için Anayasımızın amir hükmüne rağmen  ve Anayasal hukuka aykırı olarak 3568 sayılı yasa içerisinde (gecekondu vari) tesis edilen Yeminli Mali Müşavir(YMM) unvanı ve TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ (TÜRMOB) yapısını teşkil eden düzenlemelerin,  Anayasamıza ve hukuka  aykırı olan  hususlarının  kaldırılmasını amaçlamaktayız;

Anayasal demokratik hukuk devleti gereğine göre;demokratik, hür seçme ve seçilme hakkının tesis edildiği bir oda yönetimi sağlamak amacıyla Anayasamıza rağmen 3568 sayılı Meslek Yasası içersine yerleştirilen gecekondu tarzı Ymm ünvanı ve Türmob yapısının Anayasal düzenin gereklerine uygun hale getirilerek mesleki işlevselliğini kazandırmak  ve meslek unvanını tek unvanda toplayarak mesleğin gelişminin önünü açmak.

1- Anayasamızın  egemenlik hakkı, Anayasanın (Madde 6) gereği İSMMO‘ da seçilecek delegelerin Anayasa gereği egemenliğini temsilen seçilecek kişilerin, başka bir grup ve organa iradeyi  devir edilmeksizin sadece kendi meslek ünvanından olan SMMM’ lerin seçimine yönelik kullanılmasını sağlamaktır, çünkü Anaysanın altıncı maddesi gereği egemenlik kayıtsız şartsız milletindir kavramı sadece yasamanın seçiminde değil, tüm kurum ve kurumları sivil toplum kuruluşu olan mesleki kuruluşların  seçtiği delegelerin egemenliğini ancak kendi organından temsil edebilir. Başka bir organ ve zümreye devir edemez(İSMMO’da seçilen Türmob delegeleri ancak SMMM ünvanlı meslekdaşlarını TÜRMOB yönetimine seçebilir). Çünkü iradenin devredilemezliği esastır.

2- Anayasamızın 123. Maddesi gereği devletin irade bütünlüğü Anayasa' nın 128.Maddesi gereği iradenin  kullanılması, kamu hizmetlerinin görülmesi ancak merkezi ve taşra teşkilatinin memurlarının eliyle kullanacağını, Vergi Usul Kanunu' muzun vergi düzeni ve uyugulamasını açıklayan bir düzenleme kanunu olduğunu bundan başka kanun düzenlenemez. Buna rağmen anayasanın temel hükmü ve hukuka aykırı olarak  3568 sayılı yasanın içerisine yerleştirilen YMM unvanı ve işlevi hukuka ve anayasal aykırılığı  nedeniyle hiçbir işlevin hukuki niteliği taşımadığı görülmektedir. Ancak YMM unvanı mesleğin bir üst vesayet şeklinde toplumda algılandırılması meslekdaşlarımızın mesleki beceri ve yeterliliğine şüphe duyulmasına sebebiyet vermektedir bu nedenden dolayı toplum nezdinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir' lerin(SMMM) saygınlığı, inandırıcılığını ve gelişimini engellemektedir. Bu hukuksuzluk işlevine son verilmesi gerekmektedir. Vergi Usul Kanunu dışında meslek kanunu içersinde vergiyi ilgilendiren olaylar düzenlenmeyeceğinin bilinmesine rağmen meslek yasası ve yönetmeliklerine vergi usul kanununu ilgilendiren olayları serpiştirilmiştir. Bu nedenle mesleğin saygınlığı için bu hukuksuzluğa son vermek lazım meslek yasası ancak mesleğin gelişimini düzenler, kanunun amacı budur.

3- Temel hak ve özgürlükler demokratik yaşamın vazgeçilmezidir düşüncesini açıklama seçme seçilme yasal faliyette bulunma dernek kurmak ,  sivil mesleki örgü kurma yönetme ve geliştirme , seçme ve seçtirme hakkına sahip olma demokrasinin özgürlük üyesinin yani siyasal katılımcı özgürlüğün uzantısıdır, ne yazıkkı 3568 sayılı yasada gece kondu vari Türmob yapısında düzenleme tamamen bu hakkı kısıtlamaktadır. Bunun  düzeltilmesini sağlamaya çalışmalıyız. Anayasa gereği kendini geliştirme, mesleği geliştirme, mesleki örgüte katılma mesleki örgütte kendini ispat etme hakkı, hakkın özüdür. Hakkın özü hiçbir koşulda sınırlanmaz. Anayasanın (AY.M.13) maddesi gereği güvence altına alınan dokunulmaz haklardan birisi olan kişilik hakkı, seçme seçilme hakkı düşünce, düşünceni açıklama, siyasi haklarla beraber bir bütündür. Kendi meslek örgütünün kendi yöneticisini seçmek, seçtirmek Anayasal  demokratik temel bir haktır.

Anayasanın ikinci maddesi gereği demokratik  devlet düzeni usulü ve geleneğine uyulması aynı zamanda hukuk devletinin de gereğidir. Hem Anayasal demokratik düzene, hem de hukuka aykırı olan TÜRMOB yapısının hukuki düzen çerçevesine getirilmesi, her meslektaşımızın görevidir.

4-  Anayasamızın herkesin yaşama maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Bu kural bir kişilik hakkı olup kişilerin kendi mesleki gelişimi bilgi ve becerilerini sağlamak için Anayasa' nın 135. Maddesinde belirtilen sivil toplum kuruluşu olan mesleki kuruluşları kurmak ve yönetmek hakkı sağlamaktır ancak Anayasa' nın 17 ve 135. Maddesine  rağmen SMMM mesleki kuruluş ve örgüt içersinde kendilerinin gelişimini mesleki ve beceri geilşimini sağlamalarına yönelik iradeleri kısıtlanmıştır. Anayasa' nın 67. Maddesi gereği seçme ve seçilme hakkının kısıtlanması ancak yine Anayasa' nın maddi unsurları içersinde saydığı yükümlü ve kısıtlı kişiler dışında başka bir kısıt hiçbir kanun düzenlemesiyle na mümkündür. Aynı zamanda uluslar arası anlaşma ve sözleşmelere aykırıdır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 29. Maddesi yine bu unsuru dile getirmektedir.

Anayasa' nın 70. Maddesi gereği hiç kimse kamu hizmetinden yararlanma ve kamu hizmeti görmesinden engellenemez dolayısıyla TÜRMOB 3568 sayılı yasa içersinde yerleştirilen Turmob' ta YMM' lerin başkan olması koşulu, Anayasa' nın dokunulmaz sınırlarına (Temel hak özüne dokunulmazlığı M.13) aykırı bir durum söz edilebildiği gibi, Anayasanın 70. Maddesine aykırıdır. Dolayısıyla hukuka aykırı olan 3568 sayılı yasa Anayasal ve hukuk düzenine uygun hale getirilmediği sürece hiç kimsenin mesleki sorunları çözülemez.

Sevgili meslektaşlarım temel sorun 3568 sayılı Yasanın Anayasa ve hukuka aykırı olarak tanzim edilmesinden kaynaklanmaktadır. Düzenleyici bürokraside bu mesleğin hukuksuzluğuna sığınarak Anayasanın  7. Maddesine (yasama yetkisindedir) rağmen kanunun çizgisini aşarak idari takdir olarak  yönetmeliklerine KDV iade tebliğlerinde YMM’ lere iş işlevi sağlamaktadır.Anayasanın 35.maddesi gereği kişilik haklarının temeli olan maddi hakların dokunulmazlığını ancak kamu yararı olan durumlarda müdahale edilebileceği düzenlenmiş olmasına rağmen kanunun ölçülük ilkesini aşmamak kaydıyla  mümkündür. KDV iade kişinin  bir maddi hakkı olup kişilikle bir bütündür. Kamunun  idaresi bu iadeyi hiçbir vasita aramaksızın  ivedilikle yerine getirme zorunluluğu vardır. 3568 sayılı yasa bir mesleki kanun olduğunu bir denetim işlevi amaçlamadığını unutmamalıyız. Meslek yasaları ancak meslekle ilgili gelişimi ve kuralları koyar. Dolayısıyla vergisel inceleme ve tasdik işlemleri ancak Vergi Usul Kanunu' yla düzenlenir. Vergi Usul Kanunu' nda düzenleme ve denetleme işinin kimler vasitasıyla yapılacağı ise VUK 135’ te yazılıdır. Anayasa' ya  uygun olan durum da budur.
 

Abdurrahman FİLİZ 
Bağımsız Denetçi & Mali Müşavir