Asgari geçim indirimi uygulamasında çocuklar sadece anne-babadan sadece birinin beyanı ile bu destekten faydalanabilmektedir.  Dolayısıyla Anne-Baba ikisi de sigortalı çalışırken çocuktan-çocuklardan dolayı Asgari geçim indiriminden sadece bir ebeveyn faydalanabilmektedir. İşçi işverene aile bildirim formunu doldurup ibraz ettikten sonra, beyan tarihinden itibaren bu desteği almaya başlamış olacaktır.


Beyan değiştirilebilir mi?

Asgari geçim indiriminden baba faydalanırken işsiz kalması gibi bir durumda, anne de sigortalı çalışıyorsa, eşinin işsiz kalmasından sonra agi beyanını işverene verebilecektir. Keza aynı durum anne çocuktan dolayı agiden faydalanırken, işsiz kalması gibi bir durumda babanın işyerine beyan verip bu destekten faydalanması mümkündür.


Eşlerden ikisi çalışırken ücretsiz izinde agi beyanı nasıl olacaktır?

Eşlerden birinin agi desteğinden faydalanacağını belirtmiştik. Agi’den faydalanan kişi işten çıkmadığı halde ve ayın tamamında ücretsiz izinli olması gibi bir durumda uygulamada çok farklı değil!

Kadın işçi çocuklardan dolayı asgari geçim indirimi desteğinden faydalanırken, ayın tamamında ücretsiz izinli olması gibi bir durumda, aylık da almayacağı için, Baba eşinin ücretsiz izinde olduğu dönemler için hem eşinden dolayı, hem de çocuklardan dolayı asgari geçim indiriminden faydalanmak için işyerine asgari geçim indirimini beyanı verebilecektir.

Baba, eşinin ücretsiz izni bittiği ay itibariyle tekrardan agi beyanını revize edip, eş çalışıyor beyanını ve çocuklar da anneden faydalanacaksa çocukların beyanını da işyerinize vereceği agi beyan formunda revize etmesi gerekecektir.

Taner ÖZDEMİR