Uzaktan çalışmayla mesai uzadı, izin günleri şaştı. Ancak çalışanların hafta tatilini kesintisiz kullanmaları gerekiyor. Yargıtay'a göre, 7 gün içinde izinsiz çalıştırılan işçi, tazminatını alabilir.

İş Kanunu'na göre işçilerin 7 gün içerisinde en az 24 saat kesintisiz dinlenmeleri gerekiyor. Hafta tatili olarak ifade edilen bu sürenin kesintisiz olması da şart. Salgın süresince uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla hafta tatili süresinin kesintisiz olmaması gibi bir durum yaşanmaya başladı. Yargıtay'ın kesintisiz hafta tatili hakkında verdiği karar bu açıdan çok kritik. Uzaktan çalışmaya geçilen işyerlerinde işverenlerin işçilerin hafta tatillerini kesintisiz kullanmalarını sağlamaları gerekiyor. Aksi taktirde işçi kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilir.
 

YARGITAY KARARI

Yargıtay'a konu olayda işçi işyerinde fazla mesai alacaklarının, hafta tatili ücretlerinin ödenmediğini iddia ederek mahkemeye başvurmuş. Yerel mahkeme davayı kabul etmiş ve işçinin alacaklarının ispatı halinde ödenmesi gerektiğine karar vermiş. Yargıtay da işçinin alacak taleplerini değerlendirmiş ve hafta tatiliyle ilgili olarak çok önemli değerlendirmelerde bulunmuştur. Yargıtay hafta tatiliyle ilgili değerlendirmesinde kritik noktalara işaret etmiş.
 

24 SAAT DİNLENME

Yargıtay işçinin tatil gününden önce işyerinde belirlenmiş olan iş günlerinde çalışmış olması koşuluyla, 7 günlük zaman dilimi içinde 24 saat dinlenme hakkının bulunduğunu belirtmiş. Bu çerçevede haftanın 6 günü çalışılan bir işyerinde 6 gün çalışan işçi, 7. gün dinlenme hakkına kavuşuyor. İşçinin hafta tatilinin cumartesi ya da pazar olması zorunlu değildir. Ancak bu noktada önemli olan haftanın 6 günü çalışan işçinin 7. gün dinlenmesidir.
 

UZAKTAN ÇALIŞMADA MESAİ UZADI

Uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla mesai süreleri de artmaya başladı. Pek çok çalışan uzaktan çalışma sürecinde mesai sürelerinin uzadığını, evden çalışmaya bağlı olarak işverenlerin iş yükünü artırmaya başladığını ifade ediyor. Yargıtay'ın hafta tatili konusundaki kararı özellikle uzaktan çalışanlar için çok önemli. Uzaktan çalışan bir işçi eğer pazartesiden cumartesiye kadar çalışmış ise pazar günü bilgisayarını açmak, maillerini kontrol etmek zorunda değildir. İşveren bu durumdaki işçiye "Bir mail gönderdim, bakıp döner misin" dediğinde işçi mailini açıp işverene dönüş sağlarsa hafta tatilini kullanmamış olur ve bu nedenle hafta tatili ücretini ileride işverenden talep edebilir hale gelir.
 

YARIM SAAT BİLE İŞ VEREMEZ

İşyerinde haftanın çalışılan günleri boyunca çalışan ve hafta tatiline hak kazanan işçi, tatil süresince çalışmaz ve hafta tatili ücretine hak kazanır. İşverenlerin hafta tatilinde olunan süreler içerisinde işçilere iş vermemesi çok önemlidir. Aksi taktirde işçi hafta tatilinde yarım saat bile çalıştırılmış olsa, hafta tatilini hiç kullanmamış olarak değerlendirilecektir. Bu nedenle de bu durumu ispat eden işçi hafta tatili kullanmamış olmak nedeniyle iş sözleşmesini feshedip işverenden hafta tatili ücreti talep edebilir.

Akşam | Okan Güray BÜLBÜL