Bu kapsamda İş Kanununun 38’nci maddesinde İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin derhal sebepleriyle birlikte işçiye tebliğ edilmesi gerektiği belirtilmektedir.

İşçi ücretlerinden yapılacak bu ceza kesintilerinin de Çalışma Bakanlığının ilgili hesabına işveren tarafından aktarılması gerekmektedir. Ayrıca Kanunda işçilerden yapılacak bu yevmiye kesintilerinin bir ayda 2 gündelikten fazla olamayacağı da ayrıca belirtilmiştir.  Bu ücret kesintileri ise işçinin net ücreti üzerinden hesaplanmalıdır. İşçinin Brüt ücreti üzerinden yapılan yevmiye cezaları hatalıdır.
 

Hesaplama nasıl yapılır?

Bir örnekle pekiştirelim. Brüt ücreti :3.500 tl olan bir işçiye 2 yevmiye ceza verdiğimizi varsayalım. 3.500 tl brüt ücretin %15 lik vergi dilimine göre neti Agi hariç : 2.502,15 tl olacaktır. 2.502,15/30*2:166,81 tl(2 günlük yevmiye kesintisi tutarı olacaktır) İşçiye o ay ek ödemeler olmuş olsa bile Çıplak brüt ücret üzerinden netinin bulunması, buna göre de örneğimdeki tutar kadar kesinti yapılması gerektiği unutulmamalıdır.
 

Yevmiye kesintisi Sigorta prim gününü etkiler mi?

Fiili olarak çalışmışlığı olan işçinin, yevmiye kesintisinden dolayı prime esas olan gün sayısında kesinlikle düşülme yapılamaz. Yani y içinde 30 gün tam çalışmış olan işçiye, 2 yevmiye cezasından dolayı 28 günlük prim günü bildirilemez. Ceza kesintisi sadece kesintiler kısmından düşülüp Bakanlığın ilgili hesap numarasına aktarılması gerekir.

Taner ÖZDEMİR