NEREYE BAŞVURULACAK?
Vergi iadesi için mahkemeye gitmeye gerek yok, ilgili vergi dairesine başvurmak yeterli.

KİMLER ALACAK?
Düzenlemeden 27 Mart 2018'den önce işten anlaşarak ayrılanlar yararlanacak. Karşılıklı sözleşme ya da ikale sözleşmesiyle ayrılanlar vergi iadesine hak kazanacak. Son 5 yılda işinden anlaşmalı olarak ayrılanları kapsıyor.

BAŞVURUDA SÜRE SINIRI VAR MI?
Verginin kesildiği tarihten sonra en geç 5 yıl içinde başvurulması gerekiyor.

5 YILLIK ZAMAN AŞIMI VAR MI?
27 Mart 2018 tarihi milat kabul edilecek, 5 yıllık zaman aşımı o tarihte başlamayacak.
Vergi iadesi için dava açanlar açısından zaman aşımı işlemiyor.
Zaman aşımı 2019'dan geriye doğru hesaplanacak. Daha önce hiç dava açmayıp bu yıl dilekçe verenler en fazla 2014'e kadarki dönem için vergi iadesi alabilir.

ZAMAN AŞIMI NASIL HESAPLANACAK?
Vergide zaman aşımı vergiyi doğuran işlemi izleyen takvim yılından itibaren beş yıl sonra doluyor. Bu süre aşılsa dahi daha önce vergi iadesi için dava açanlar için zaman aşımı işlemiyor. Zaman aşımı 2019'dan geriye doğru hesaplanacak.

YÜZDE 15'LİK DİLİM İÇİN: 1 Ocak 2018'de işten 95 bin lira kıdemle ayrılan işçi yüzde 15'lik vergi diliminde bulunduğu için 4 bin lira iade edilecek.

NEYE GÖRE YÜKSELİYOR? 
Kıdem, ikale sözleşmesinde belirlenen miktar arttıkça ve vergi dilimi yüksek ise alınacak vergi iadesinin tutarı daha da yüksek olacak.
 

NE KADAR KAZANCI OLACAK?

Gelir vergisi kesilmediği için işçinin eline geçen kıdem tazminatı tutarında en az yüzde 15 oranında kazancı oluyor. İşçi kıdem tazminatının ödendiği dönemde yüzde 15'ten yüksek bir vergi diliminde ise gelir vergisi kesilmemesi nedeniyle sağlanan kazanç daha da artıyor. Bu sadece kıdem tazminatı için geçerli.

Yeniasır