Bilindiği üzere SGK ve Muhtasar beyanname birleşmesi kapsamında Geçen sene SGK E-Bildirge sayfasında “VERGİ KİMLİK NUMARASI DOĞRULAMA” adı altında sistemde çıkan vergi kimlik numarasını “İşyeri SGK sicil numarası ile eşleştirilmesi boyutunda işlemler yapılmıştı.

Tekrar tanımlama yapılacak!

Kasım ayı başında E-Bildirgelerini onaylayan işveren- işveren vekilleri herhangi bir uyarıyla karşılaşmadan Bildirgelerini onayladılar. Bu hafta içerisinde E-Bildirge sayfasında yapılan güncelleme ile geçmişte Vergi Kimlik numarası ve SGK işyeri sicil numarası eşleştirmesi sistemde yapılmış olsa bile 01.01.2020 tarihi itibariyle Muhtasar ve Prim Hizmet beyannamesinin birleşecek olmasından sebep E-Bildirge Kullanıcılarının tekrar sitemde VERGİ NUMARASI/T.C.K NO İŞYERİ DOSYASINA AİTTİR linkine tıkladıktan sonra Güvenlik kodunun girilip devam tuşuna basılması gerekmektedir. Bu işlemi yapmadan kullanıcılar Ekim 2019 Bildirgelerini onaylamak için bir sonraki adıma geçemeyeceklerdir. Kimi paket programlar ise direk onay sayfasına gitmeye çalıştığı için “kod hatası” alıyor olacaklardır.

Uygulayıcıların yapmaları gereken ise basit. Öncelikle E-Bildirge şifresi ile normal giriş yapıp yukarıda bahsettiğim adımı yapmaları olacaktır. Bu adımdan sonra kullandıkları paket program ile direk E-Bildirge onaylama sayfasına geçebileceklerdir.
 

Sistemde çıkan mesaj ;

Bilindiği üzere “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin” ortak alınması ile ilgili, 18.02.2017 tarih ve 29983 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Genel Tebliğin geçici 2 inci maddesi hükmüne göre, pilot uygulama Kırşehir ilinde 01.06.2017 tarihinde Amasya, Bartın ve Çankırı illerinde ise 01.01.2018 tarihinde başlatılmıştır.
Söz konusu uygulamaya 1/1/2020 tarihinden itibaren (2020/Ocak ayı Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile birlikte) tüm ülke çapında geçilecek olup, uygulama kapsamında işverenlerimizin belgelerini sağlıklı bir şekilde gönderebilmeleri için Maliye Bakanlığı ile Kurumumuz nezdindeki vergi kimlik numaralarının eşleşmesi ve doğruluğu önem arz etmektedir.
Bu bakımdan işyerinizin Kurumumuz işyeri tescil sisteminde kayıtlı vergi kimlik numarası aşağıda gösterilmiş olup, kayıtlı vergi kimlik numaranızın hatalı olması durumunda gerekli güncellemelerin yapılabilmesi amacıyla işyerinizin işlem gördüğü sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine müracaat etmeniz gerekmektedir.

Taner ÖZDEMİR