Pandemide uzaktan çalışma yaygınlaştı, hatta yurtdışında yaşayan birinin Türkiye'de iş bulması bile mümkün hale geldi. Ancak SGK, çalışan yurtdışındayken Türkiye'de kendisi olmadan başlatılan sigortayı iptal ediyor.

Pandemide uzaktan çalışma o kadar yaygınlaştı ki, hiç işyerine gelmeden çalışmak, hatta çalışanın hiç Türkiye'de bulunmadan işe başlayıp çalışması bile mümkün hale geldi. Diğer yandan uzaktan çalışma sahte sigortalılığı da artırmaya başladı. Bu açıdan da SGK'nın genelgesindeki hükümler çok önemli. İşverenlerin ve çalışanların bu hükümlere dikkat etmesi şart; aksi takdirde sigortalılıklar iptal edilebilir.


TÜRKİYE'DE OLMALI

SGK, genelgesinde bir kişinin sigortasının başladığı tarihte Türkiye'de olmasının şart olduğunu söylüyor. Bu durumda işe girişi yapılan bir kişi, eğer bu tarihte Türkiye'de değilse sigortalılık süresinin başlaması mümkün değil. Türkiye'de sigortalılığın başladığı tarihte yurt dışında olduğu ve devamında Türkiye'ye girdiği tespit edilenlerin, bu tarihe kadar bildirilmiş olan hizmetleri iptal ediliyor, Türkiye'ye giriş yapılan tarihten itibaren bildirilen hizmetleri geçerli sayılıyor.


SÖZLEŞMEYE DİKKAT!

Özellikle uzaktan çalışmaya dayalı bir iş sözleşmesiyle çalıştırılacak kişilerin sigorta girişlerinin yapıldığı tarihte Türkiye'de olmaları çok önemli. Örneğin bir yazılım firmasında uzaktan çalışma sözleşmesiyle çalışacak bir kişinin yurtdışında bolduğu tarihte sigortası başlatılır ve bu kişi 3-5 ay sonra Türkiye'ye giriş yaparsa bu süreye dair sigortalılığı iptal edilebilir. Bu durumun oluşmaması için kişinin mutlaka Türkiye'de olduğu bir tarihte sigortası başlatılmalıdır. Mutlaka sigorta girişinin yapıldığı tarihe dikkat edilmesi gerekiyor.


Denetim ve deliller belirleyici

Örneğin gazeteci, yazılımcı gibi pek çok mesleğin Türkiye'de bulunmasa da Türkiye'deki bir şirkette çalışması mümkün. Bu gibi durumlarda konu SGK denetmenlerinin tespit ve denetimlerine kalıyor. Denetmenler iş ilişkisinin devam ettiğini, kişinin fiilen çalıştığını ve iş görme borcunu yurtdışından sürdürdüğüne dair işverenin sunacağı deliller ışığında bir değerlendirme yaparlarsa bu durumda sigortalılıkların iptal olması söz konusu olmayacaktır.


İSPAT EDİLMESİ GEREKİYOR

SİGORTA başlangıcında Türkiye'de olduğu ve devamında yurtdışına çıkış yaptığı tespit edilen kişiler için SGK, denetimde işveren tarafından gönderildiğinin ispatını esas alıyor. İşveren bu durumu yurtdışı görevlendirme belgesi, uçak bileti, otel masraflarının ödenmesi gibi gider kayıtları üzerinden belgeleyebiliyor. Böyle bir durumda SGK kişinin bütün sigortalılık süresini geçerli sayıyor ve herhangi bir iptal gerçekleştirmiyor. Ancak işverenin bu yönde bir belge sunamaması halinde yurtdışına çıkış tarihinden önceki süreler geçerli sayılırken, yurtdışına çıkıştan sonraki süreler iptal ediliyor.

Akşam | Okan Güray BÜLBÜL