İşçilerin izinlerini yıl içerisinde kullanmaları esas. İşçi bunun yerine izinlerin ücretini isteyemez. Ancak iş sözleşmesi bittiğinde kullanılmayan izinler brüt ücret üzerinden ödenir.

Soru: Önümüzdeki ay işyerinden ayrılacağım. 60 gün yıllık iznim var. İşten çıkarken bu 60 günün parasını alabilecek miyim? (Goncagül Katip)

Cevap: İşçilerin yıllık izinlerini yıl içerisinde kullanmaları esastır. İşçi kullanmadığı yıllık izinlerin ücretlerini işverenden isteyemez. Ancak iş sözleşmesi sona erdiği tarihte işçinin kullanmadığı izinlerin ücreti ödenmek durumundadır. Sizin kullanmadığınız izin gün sayısı 60 olduğu için 2 aylık brüt ücret ödenmeli.


TAZMİNAT KAYBI YOK

Soru: 2007'de çalışmaya başladığım işyerinde 2017'de emekli olmaya hak kazanmıştım ve o tarihte kıdem tazminatım ödendi. 2017'den beri de aynı şirkette çalışıyorum. Önümüzdeki ay işyerinden ayrılacağım, kıdem ve ihbar ödenirken çalışma sürem 2007'den itibaren hesaplanarak mı ödenecek? (Kamil Sarı)

Cevap: Emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam eden işçinin iş sözleşmesi feshedilirse kıdem ve ihbar tazminatı hesabında baz alınacak süre farklılık gösterir. Eğer işçi emekliliği hak ettiği tarihte işveren tarafından kıdem tazminatı ödenmişse bu durumda ihbar tazminatına hak kazanılamayacağı için ihbar süresinin hesabı emekli olduktan sonraki tarihten başlar. Sizin durumunuzda ihbar tazminatı 2017'den başlanarak hesaplanacak. Diğer yandan emekli olurken ödenen kıdem tazminatı tutarınız, 2007 ila 2021 yılları arasındaki çalışmalarınız karşılığı son ücretiniz üzerinden hesaplanacak kıdem tazminatınızdan mahsup edilecek ve kalan tutarı tazminat olarak alacaksınız. Kıdem tazminatı açısından bir kaybınız olmayacak.


SİGORTASIZ ÇALIŞANIN DAVA HAKKI VAR

Soru: 2010'da çalışmaya başladım ancak işveren sigortamı 2012'de yaptı. Bu iki yıl için dava açabilir miyim? (Ahmet Kuşçu)

Cevap: İşçilerin sigortasız çalıştırılması halinde dava açma hakları var. Sigortasız çalıştırıldığını iddia eden işçinin bahse konu sürenin üzerinden 5 yıl geçmeden dava açması gerekiyor. Bu süre hak düşürücü süredir. Yani işçi bu süre aşılmışsa sigortasız çalıştırıldığını iddia edemez. Ancak Yargıtay'ın konuyla ilgili bir kararı var. Yargıtay işçinin sigortalı çalışmalarının SGK'ya kısmen bildirildiği hallerde, eksik bildirimlere yönelik olarak açılan davada hak düşürücü sürenin işlemeyeceği yönünde karar veriyor. Sizin de 2012'de SGK'ya bildirildiği için hak düşürücü süre sizin için geçerli değil. Önce işvereninizle görüşüp geriye dönük sigortanızı yapmasını isteyip, işveren yapmazsa dava açabilirsiniz.

Akşam | Okan Güray BÜLBÜL