BU yazımızda Türkiye'nin /Avrupa'ya açılan kapısı olan. Bulgaristan ve Yunanistan'a sınırı bulunan. sosyo gelişmişlik sıralamasında 14'üncü sırada olan Edirne'de 19S2'de kurulan Trakya Üniversitesinin son yıllarda artan “sürdürülebilir, akredite edilmiş, kaliteli eğilim" stratejisinden ve sonuçlarından bahsedeceğiz. İşletme Bolümü tarafından başarı ile düzenlenen Uluslararası Balkan Muhasebe ve Yönetim Tarihi Konferansı ve Uluslararası Trakya Muhasebe Finansvc Denelim Scmpozyumları'nın İstanbul Yeminli Mali Müşavirler Odası adına davetli açılış konuşmacısı olarak katıldığım ve tanıma imkanı bulduğum. Trakya Üniversitesi web sitesinde vizyonunu "Başta Balkanlar'da olmak üzere uluslararası tanınırlığı yüksek saygın bir üniversite olmayı" olarak açıklıyor. 79 üyesi bulunan Balkan Üniversiteler Birliği'nin kurucusu Trakya Oniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. F.rhan Tabakoğlu'nun önderliğinde üniversite, akademisyen, idareci ve öğrencileri ile "kalite, sürdürülebilirlik" odaklı vizyonu doğrultusunda YÖK'ün direktifleri. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, uluslararası akreditasyon kuruluşlarının tavsiyeleri doğrultusunda önemli çalışmalar yapıyor.
 

KALİTE GÖSTERGELERİ

Günümüzde üniversitelerin kalite göstergeleri, öğrencilerin üniversite tercihlerini, mezunlarının akredite üniversitelerde lisansüstü programlara kabulünü ve burs alma imkanlarını, üniversitenin uluslararası projelere davet şansını ve mezunların uluslararası şirketlerde iş bulma imkanlarını olumlu yönde etkiliyor. Üniversite yönetimlerinin, öğretim üyelerinin ve mezun öğrencilerin duvarlar arkasında toplumdan uzak kurumlar olmak yerine bulunduğu bölgelerde çevresel, sosyal ve ekonomik sorunları tespit eden ve çözüm üreten bir stratejik ortak hatta lider olması bekleniyor. Toplumsal sorunları tespit eden ve çözen mezunlar yetiştiren üniversitelerin önemi ve değeri hızla artıyor. Birleşmiş Milletler tarafından açıklanan, kamu ve özel kesimdeki tüm şirketlerin uyumu beklenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında kendini geliştirmek isteyen üniversiteler. Birleşmiş Milletler Yüksek öğretim Sürdürülebilirlik Insiyatif Grubu'na ve Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi insiyalif grubuna üye oluyor.
 

BAŞARILARI VE REFERANSLARI

Balkanlar bölgesinde “kaliteli, akredite ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda eğitimde" referans noktası olmayı hedefleyen Trakya Oniversitesi'nin örnek olacak başarılarından bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Tıp Fakültesi, ulusal akreditasyon başarısının yanı sıra Türkiye'deki tıp fakülteleri içinde sadece Trakya Üniversitesi tarafından Science Citation Endeks’tc çıkarılan Balkan Medical Journal'ı yayınlıyor.
  • Eğitim Fakültesi, beş Lisans Programı EPDAD (öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Demeği) tarafından akredite edilmiş durumda.
  • Fen Fakültesi. FEDF.K (Fen. Edebiyat. Fen-Edcbiyat. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Akreditasyon Kurumu) tarafından akredite edilmiş bulunuyor.

Prof. Dr. Kıymet Tunca Çalıyurt'un bölüm başkanlığını yaptığı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü. 2 bin lisans ve lisansüstü öğrencisi ile Balkanların parlayan yıldızı. 21)19 Tcmmuz'da büyük bir başarı ile uluslararası alanda işletme ve muhasebe programlarını akredite eden dünyada sadece yüzde beş işletme programının almayı başarabildiği AACSB'ye “TrakyaBusincss" markası üye olarak kabul edilmiş. İlave olarak. Birleşmiş Milletler Sorumlu İşletme Eğitimi Programlarına davet alarak akredite işletme programlarının temsil edildiği UNPRME grubuna üye olmuş. İşletme Bölümünün 2020 sanal konferans programları aşağıdaki gibi.

  • 11. Uluslararası Kurumsal Yönetim. Hile. Etik ve Sosyal Sorumluluk Konferansı ile II. Uluslararası Kadın ve İş Dünyası Konferansı, laındra Metropolitan Üniversitesi ile ortak olarak sanal ortamda 27-28 Ağustos 2020 tarihlerinde düzenlenecek.
  • Muhasebe tarihinde öncü bilim insanı, akademisyen. Muhasebe ve Finans Tarihi Vakfı'nın kurucusu rahmetli Prof. Dr. Oktay Güvcmli'nin kurucu başkan ve açılış konuşmacısı olarak katıldığı Uluslararası Balkan Muhasebe ve Yönetim Tarihi Konferansının İkincisi, bu yıl sanal ortamda 23-24 Aralık 2020 tarihinde yapılacak.
  • 2. Uluslararası Sürdürülebilir Kooperatifçilik ve Sosyal Girişimcilik Konferansı 22 Aralık 2020' de sanal ortamda yapılacak.

Başta üniversitelerimiz olmak üzere tüm eğitim kuramlarımız çok değerli ve önemli. Daha da önemlisi, üniversitelerimizin dünyadaki rakipleriyle yarışır duruma gelmeleri ve alanlarında referans olmaları gibi ülkenin kalkınması ve tanınmasında önemli rolleri bulunuyor.

PARA | Talha APAK