Bir kişinin eşine, çocuğuna veya hiç akrabalık bağı olmayan birisine para vermesi, otomobil veya gayrimenkul alarak bedelinin doğrudan kendisinin ödemesi ivazsız intikaldir.

Bir şahsa, ana, baba, eş ve çocuklarından (evlatlıktan evlat edinenlere yapılan ivazsız intikaller hariç) ivazsız mal intikali halinde vergi, ivazsız intikallere ilişkin tarifede yer alan oranların yarısı uygulanarak hesaplanır.

Örnek (A) şahsı 2021 yılında eşine ve çocuğuna 800.000.-’er TL değerinde otomobil almıştır. Bu işlem ivazsız intikaldir.

İvazsız intikalde; Bir şahsa, ana, baba, eş ve çocuklarından (evlatlıktan evlat edinenlere yapılan ivazsız intikaller hariç) ivazsız mal intikali halinde ivazsız intikallere ilişkin tarifede yer alan oranların yarısı uygulanacağından kendisine bağış yapılan eş ve çocuk için hesaplanacak vergi şu şekilde olur.

Matrah 800.000.- – 7.703.- = 792.297.- TL’dir. Matrah artan orana tabi tutulduğunda, ödenecek vergi aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.

380.000.- X %5 (Normal oran %10’un yarısı) =     19.000.- TL

412.297.- TL X %7,5 (Normal oran %15’in yarısı) =30.922,28 -TL,

792.297.-TL matrah üzerinden toplam olarak         49.922,28 TL ödenecektir.

Kendisine mal bağışı yapılan çocuk da aynı tutarda vergi ödeyecektir

İvazsız(karşılıksız) suretle intikallerde 2021 yılı için 7.703.- TL istisna olarak belirlenmiştir.

İvazsız (hibe yoluyla veya karşılıksız herhangi bir tarzda) suretle bir kişiden diğer kişiye intikalde, istisna haddi altında kalan tutar için beyanname verilmez.

İvazsız intikallere ilişkin veraset ve intikal vergisi beyannamesi, kendisine mal intikal eden gerçek veya tüzel kişi tarafından malların hukuken iktisap edildiği tarihi izleyen bir ay içinde verilir.

Veraset ve intikal vergisi, tahakkukundan itibaren üç yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere toplam altı eşit taksitte, ödenecektir.

Aile bireyleri tarafından sağlığında birbirlerine menkul veya gayrimenkul sattığı takdirde, devredilen mal bedellerinin rayiç değerleri üzerinden banka kanalıyla ödenmesi gerektiğini hatırlatırız.

Bilgilerinize sunar, sağlıklı günler dileriz.

Ş.A. Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.