Emlak vergisinin son ödeme süresini geçirenler, aylık yüzde 2 oranında gecikme zammı ödemek zorunda kalacaklar. (2 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 1592 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı)

Konut sahipleri, emlak vergi değerinin binde 1’i (büyükşehirlerde binde 2’si) oranında, işyeri sahipleri emlak vergi değerinin binde 2’si (büyükşehirlerde binde 4’ü) oranında emlak vergisi ödüyorlar.  
 

Hangi mülk sahipleri vergi ödemiyor?

Bazı mülk sahipleriyse emlak vergisi ödemiyorlar. Tek konutu olan; 1-Ev hanımları ve işsizler, 2- Emekliler, 3- Engelliler, 4- Gaziler, 5-Şehitlerin dul ve yetimleri sıfır oranlı emlak vergisi avantajından yararlanabiliyor. (Konutun en fazla 200 metrekare olması gerekiyor.) Konutun bulunduğu ilçe belediyesine başvurularak emlak vergisi ödeme yükümlülüğü kaldırılabiliyor.

Ev hanımları ve işsizler, gelirleri de yoksa tek konutları için emlak vergisi (indirimli-sıfır oranlı) ödemiyorlar. Emeklilerin; emekli maaşı dışında gelirlerinin olmaması gerekiyor avantajdan yararlanmak için... 2018 yılı içinde, 34 bin liraya kadar mevduat faizi, repo benzeri (menkul sermaye iradı) elde edilen gelir varsa yine 2019 emlak vergisi için avantajdan yararlanılabiliyor...

Emlak Vergisi Yasası’na göre sanayici işletmelere de vergi avantajı tanınıyor. Organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sanayi sitelerinde yer alan binalara daimi bina vergisi muafiyeti uygulanıyor.
 

Konutlara yeni değer tespiti geliyor.

Öncelikle hali hazırda; emlak vergi değerinin-rayiç değerin nasıl hesaplandığını hatırlayalım: Rayiç değer;

(konut ve işyerleri için) arsa (payı) değeri ve bina değerinin toplamından oluşuyor. Emlak vergisi hesaplaması, bu rayiç değere binde 1 ve binde 2 oranları (büyükşehirlerde yüzde yüz artırımlı) uygulanarak hesaplanıyor.

Her dört yılda bir ‘takdir komisyonları’ tüm mülklerin arsa değerlerini yeniden belirliyor. Geçen yılki (2018) arsa değerleri takdir komisyonları tarafından (2017 yılında) belirlenmişti. Takdir komisyonlarına; belediyeden, Maliye’den, tapu müdürlüğünden, ticaret odasından, ilgili muhtarlıklardan... üyeler katılıyor. 2018 için belirlenen değerin üzerine, yeniden değerleme oranının yarısı (%11,865) eklenerek 2019 değerleri otomatik belirlenmişti. Takip eden iki yıl için de (2020 ve 2021) mülklerin rayiç değerleri otomatik olarak yeniden belirlenecek.

Şimdi; mecliste görüşülen yasa teklifiyle mülkler için yeni bir değer daha belirleniyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce belirlenecek yeni değer, emlak vergisi hesabında dikkate alınmayacak olsa da, mülk sahiplerini yine etkileyebilecek.  Yeni yasalaşan ‘değerli konut vergisinin’ mükellefleri bu yeni değer üzerinden belirlenecek. 5 milyon liradan daha değerli konutlar için emlak vergisine ilaveten ‘değerli konut vergisi’ ödenecek.    �

Değerli konut vergisi, emlak vergi değeri ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne belirlenen değerden hangisi yüksekse onun üzerinden ödenecek.
 

Vergi, mülkün değeri üzerinden artan oranlı hesaplanacak.

5 milyon TL ile 7, 5 milyon TL arasında ise Binde 3,

7.500.001 TL ile 10 milyon TL arasında ise Binde 6, 

10.000.001 TL’yi aşanlar için... Binde 10        

Tapu harcının matrahının belirlenmesinde de bu yeni değerin dikkate alınacağına ilişkin yasa teklifinin ilgili maddeleri ise (md. 30 ve md. 31) meclis genel kurulunda teklif metninden çıkarıldı. Dolayısıyla tapu harcı yine aynı yöntemle hesaplanacak, emlak vergi değerinden az olmamak üzere beyan edilen alım satım değeri üzerinden hesaplanmaya devam edilecek.

Hürriyet | Ahmet KARABIYIK