Faiz geliri elde edenler için durum farklı... Onlar beyanname vermeyecekler.

Yurtiçinde elde edilen mevduat faizi de repo kazancı da yıl içinde stopaj yoluyla vergilendiriliyor. Ve tüm yükümlülükte banka da... Yıl içinde ne zaman gelir elde edilmişse, banka o anda, brüt kazanç üzerinden vergiyi otomatik hesaplayıp brüt gelir üzerinden kesiyor. Net faiz geliri, vatandaşın hesabına yatırılıyor. Vadesine göre vergi oranları (yüzde 10 ila yüzde 18 arasında) değişiyor.

Dolayısıyla Yurtiçinde (2018’de) elde edilen mevduat faiz gelirleri için de, repo kazançları için de vatandaşın mart ayında ayrıca beyanname vermesi gerekmiyor.Elde edilen gelirin büyüklüğü ne kadar olursa olsun bu durum değişmiyor yine de beyanı gerekmiyor.

Faiz geliri elde eden vatandaşın; gayrimenkul kira geliri, gayrimenkul satış kazancı gibi gelirlerinden dolayı beyanname vermesi gerekse dahi, vadeli mevduat faiz geliri de, repo kazancı da beyannameye dâhil edilmiyor.

Kar ve zarar ortaklığı belgesi karşılığı ödenen kar paylarında da durum aynı. Özel finans kurumlarınca (katılım bankalarınca) kar ve zarara katılma hesabı karşılığında ödenen kar payları için de beyanname vermek gerekmiyor.

- Yurtdışı faiz gelirleri beyan edilecek: Yurtdışında elde edilen faiz gelirlerinde durum farklı... Türkiye’de vergi kesintisine tabi olmadığından ve istisna da uygulanmadığından yurt dışında (2018’de) elde edilen faizlerin 1.800 lirayı aşması halinde yıllık beyanname ile (25 Mart 2019’a kadar) menkul sermaye iradı (MSİ) olarak beyan edilmesi gerekiyor.  Kıyı bankacılığından (off-shore bankacılık) elde edilen faiz gelirlerinin de beyan edilmesi gerekiyor.

Eurobond’dan elde edilen gelirler için beyanname verilecek. 2018 yılında elde edilen ve 34 bin lirayı aşan eurobond faiz gelirlerinin yıllık Gelir Vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor. 34 bin liranın hesabı yapılırken, vatandaşın elde ettiği başkaca kâr payı geliri, işyeri kirası geliri gibi gelirleri varsa bunlar da dikkate alınıyor.

- Faiz gelirinden ne kadar vergi kesiliyor? Bankalarda açılan mevduat hesaplarından kesilecek verginin oranı; yabancı para ve Türk Lirası olup olmamasına ve vade süresine göre farklılık göstermekte. Döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizler ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kâr payları için:

- Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar vadeli hesaplarda yüzde 18,

- 1 yıla kadar vadeli hesaplarda yüzde 15,

- 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 13.

TL mevduat faizleri ve katılım bankası kâr payları için:

- Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar vadeli hesaplarda yüzde 15,

- 1 yıla kadar vadeli hesaplarda yüzde 12,

- 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 10.

Repo gelirleri için: yüzde 15.

Faiz, repo vb. menkul sermaye iradı (MSİ) gelirlerine yönelik, Maliye’nin vatandaşın sorularına cevaben yaptığı açıklamalar (özelge örnekleri) www.vergidoktoru.com.tr internet adresinde görülebilir.

Hürriyet