GELECEK LİDER VİZYONU:

TÜRK TEKNOLOJİ TAKIMI LİDERLİK(T3 VAKFI) VİZYONU İLE DÖRDÜNCÜ SANAYİ DÖNEMİ TEKNOLOJİ DÖNÜŞÜMÜNE YÖNELİMİ ÜLKEMİZ İÇİN BÜYÜK ŞANS

Dördüncü sanayi devrimi gelecekte ekonomide üretimin hangi yönde değişim göstereceği, meslekler, işletmeler, üniversiteler yarınlar için nasıl bir dönüşüm beklendiği, yapay zekânın işletmelerin üretim hayatına geçmesindeki rekabet üstünlüğü gibi fırsat ve belirsizliklere nasıl etkiler yaratacakları bilinmemektedir. Birçok kuruluşlar ve ülkelerde bu durum karşısında büyük krizler beklemektedir. Yapay zekâ dünyada derin değişikliklere yol açacak ve bu değişiklikler risksiz değildir. Ülkelerde tüm bu teknolojik devrimlere rehberlik edecek büyük vizyona sahip liderlere ihtiyaç duyulmaktadır.

   Bu günkü dünyada yaşanan krizde ekonomide belirsizlikler beklenmektedir. Gelecekte üretimin nasıl bir dönüşüm şeklini alacağı belirsizliğini önceden sezen vizyoner bir lidere ihtiyaç duyulmaktadır. Türkiye teknoloji takımı gelecekte teknolojinin getireceği yeni üretim biçimini, bugünden yarına hazırlamamıza rehberlik edecek bir liderlik vizyonuyla yarınlara ışık tutmaktadır. Şu belirsizlik zamanların da ülkenin sanayine liderlik yapacak, ihtiyaç duyulan mal ve hizmetler için bir savaş çığğı yaratacak, cesur lider takımlara ihtiyaç vardır." Bu cesur liderlik vizyonuna sahip T3 Vakfının Lider ekibine ülkemizin sahip olması, genç nesillere rehberlik etmesi birçok kuruma İham kaynağı olması büyük bir şanstır. Hepimiz biliyoruz ki T3 vakfının takım yöneticilerinin vizyoner bir lider kabiliyetine sahip oldukları başardıklarıyla herkesçe bilinmektedir. Cesur ve rehberlik edecek güvenirliği, aynı zamanda pragmatikler. Sadece değişimi teşvik etmekle kalmazlar, aynı zamanda başkalarına da ilham vererek onları harekete geçirirler. Tipkı tarihi değişimi sağlayan liderler gibi vizyonerler, onları olağanüstü yapan doğuştan gelen bir dizi niteliğe sahiptirler, ancak onları gerçekten ayıran şey, vizyonu eyleme dönüştürme yetenekleridir. "Gelecekte Lider" de, herhangi bir yöneticinin pratik bir vizyoner olmasını sağlayan yeni bir düşünce ve yönetim yöntemi sunuyor. Yerleşik örgütlerde var olan değişimin önündeki birçok engeli ele alarak, bunların üstesinden gelmek için sistematik bir yaklaşım sunarlar: Liderlik; ekiplerinin tipik kısa vadeli planlama ufuklarının ötesine bakmasına izin verirler. T3 vakf ı liderlerinin ilkeler ve zihin seti; Ortaya çıkan zorlukları bir kuruluşun geleceğini tanımlayabilecek büyüme fırsatlarına dönüştürmek için bir yöntem sistemi öğretisini sağlarlar.; Lider, vizyonun  ekiplerin uyum sağlayabileceği ve taahhüt edebileceği stratejik bir plana dönüştürülmesi için herkes tarafından benimsemesini sağlar;

Vizyoner düşüncenin tekrarlanabilir bir organizasyon yeteneği haline gelmesini sağlamanın yolları. İlham verici olduğu kadar pratik olarak uygulamaya rehberlik eder. "Gelecekte Lider", sizin ve ekibinizin bir vizyon geliştirmesi ve onu dönüştürücü yönelimiyle büyümeye ve üretimin gelişimi için gereken rehberdir.T3 vakfi Lider ekibi Teknofest gibi büyük bir teknoloji festivali düzenleyerek toplumun tüm kesiminin, geleceğin teknolojisine ilgisini ve merağını sağlayarak bu yönde harekete geçirme becerisi göstermiştir. Yeni teknoloji gelişim ve dönüşeme motive edici ve ilham verici, temel amacı çoğu zaman dokunulmamış insan ihtiyaçlarına, değerlerine ve duygularına hitap ederek, değişimin önündeki büyük engellere rağmen insanları doğru yönde hareket ettirmek için sistem liderliği şeklinde bir liderlik eylemi gereklidir.  Liderliğin işlevi, değişimi üretmek olduğundan bu değişimin yönünü belirlemek liderlik için esastır.T3 vakfının Ülkemize ve işletmelere rehberlik etiği liderlik faaliyetinin her birinin daha yakından incelenmesi ile anlamamıza ihtiyaç vardır. Yön belirlemek asla planlama veya hatta uzun vadeli planlama ile aynı değildir, ancak insanlar genellikle ikisini karıştırır. Planlama, doğası gereği azaltıcı olan ve değişmeyen düzenli sonuçları üretmek için tasarlanmış bir yönetim sürecidir. Bir yön belirlemek daha endüktiftir (tümevarımıdır). Liderler geniş bir veri yelpazesi toplar ve şeyleri açıklamaya yardımcı olan kalıplar, ilişkiler ve bağlantılar arar. Dahası, liderin yön belirleyici yönünü planlar oluşturmaz; vizyon ve stratejiler yaratırlar. Bunlar, bir işletme, teknoloji veya kurumsal kültürü uzun vadede ne olması gerektiği konusunda tanımlar ve bu hedefe ulaşmanın olası bir yolunu ifade eder. Liderler neyi neden yönetecekleri neyin ne kadar ötesine geçip üzerinde yeniden düşünmeye ilham verirler.

Yarının mesleği ve kuruluşlara bugünden rehberlik yaparak,  yarına hazırlanması için, geleceğin işletmeleri ve üniversitelerin  yapıları teknolojik dönüşümüne  hazırlanmasını motive ederek bir kutup yıldızı gibi rehberlik etmektedir. Yarının eğitimi farklı olacak onun bugünden alt yapıları hazırlanmalıdır. Bu günün ve yarının organizasyonları, okulları ve devlet daireleri, inovasyon hızını korumak ve iş gücü becerilerini geliştirmek için etkili bir dijital öğrenme stratejisi gerekmektedir. Bunun için T3 vakfının açmış oldukları DENEY yap atölyelerı, orta öğretimden üniversiteye kadar her yaşta çocukların yarının büyük teknolojisinin icadını inovasyonu geliştirmeye hazırlamasına rehberlik etmekteler. Birçok sektörlerde, bağımsız olarak, çalışanlar dijital dünyada yaşama ve çalışma şekline uygun akıllı ve bağlantılı deneyimlerle bekler. Bu yeni uygulamalı programda, eğitim stratejinizde makine, teçhizat öğrenimi, artırılmış gereçler ve robotik gibi mevcut teknolojileri kullanma yeteneğini ve güvenini üniversiteler ve eğitim kurumlarına T3 vakfı rehberlik edebilmektedir.

Geleceğe stratejik bir gözle aracılığıyla bakmamız. Dijital öğrenme ve dönüşüm teknolojilerine, yeni bir değer yaratmamıza ve yeni buluşları sunmamıza yardımcı olacaktır. Fırsat dünyasında geri kalmamalıyız. Yarının fırsatlarını bugün yakalamalıyız.

Bugünün kuruluşlar işgücünü üretkenliği, yeniliği ve İcadı buluşlarla büyümeyi artırmak, teknoloji dönüşümü sağlamalıyız. Dijital değişim ve yeniliği bu işin anahtarı yapılmalıyız.. Hem bireysel hem de kurumsal başarıda yenilik kilit bir rol oynamaktadır. Etkili öğrenme programları, ekonomide dijital değişim hızını işletmeler lehine uyuma hazır olma ile eşleştirmeye çalıştırmalıyız. Türkiye teknoloji takımım liderliğiyle geleceğin çalışanları yapay zekâ makinelerin öğrenimi becerilerinin artırılması ve sanal gereçler ve robotik dâhil olmak üzere eko aksamlar sağlayan teknolojilerden yararlanmak ve bunların en yeni öğrenme yaklaşımlarını oluşturmak için kullanmasını sağlamaktadır. Bu bize ve ekiplerimize karlı ve sürdürülebilir bir geleceğe götürecektir.T3 vakfı tüm bu eylemleri doğru ve zamanında hareket etmemizi ihtiyaç duyacağımız insan kaynakları yetiştirmeyi hazırlıyorlar. Onlar ülkemizin yarınları güvenliği ve refahı kendilerine görev arz etmişler.

 Verinin değer kazanacak yarınların yapay zekâ ile karar almada işletmelerin geleceklerin rolünü belirlerler. En kırıntı bir işletme verisi bile kendisi için yapay zekâ kullanımıyla çok şey ifade eder. Verilerin kendi bünyelerinde depolanması onları rekabet avantajı sağlayacakları gibi karar alımında, gelecekte yeni ürün geliştirmesine etkinlik sağlar. Ülkenin tüm sosyal ve ekonomik olarak çalışmalarıyla birlikte üretilen bilgilerin Big datalarda depolanmasını sanayicinin hizmet sağlanmasında büyük bir etkinlik yaratacaktır. Tüm bu gelişimi ülkeye ve işletmelere rehberlik edecek T3 vakfi ekibin lider vizyoner yönelmeleriyle kamu kurumları ve işletmeler de ilham alarak bu gelişmeye ayak uydurabilirler.

Karanlıkta kalmış gün ışığı görmemiş cahiller bu vizyoner liderlikte hiç bir şey anlamaları beklenemez, onlar kendi inlerinde tepinirler.

14 MAYIS 2020 İSTANBUL

Bağımsız Denetçi & Mali müşavir
Abdurrahman Filiz

Kaynak: www.bdTurkey.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)