Bugün yani 16.Mayıs.2022 Pazartesi günü büyük bir şevkle işyerime geldim. Fazla gecikmeden devlet ve belediyelere karşı görevimi yerine getireyim diye emlak vergisini ödemeye karar vermiştim. Osmangazi belediyesi ve Nilüfer belediyesine olan Emlak vergilerini ödedim.  2021 yılına göre Ortalama yüzde 16 ile 18 arasında bir artış vardı. Gayet de normaldi ve hiç düşünmeden ödedim.

Geldim Mudanya’da yıllar önce, eşimin üzerine aldığımız bir yazlık konutun vergisini ödemeye. AAA aaa da aaa. Allah Allah acaba yanlış mı görüyorum dedim. Acaba gözlerim Mudanya’da saksı görmeye alıştığı için rakamları mı seçemiyor dedim.

Dedim de dedim ama anladım ki Mudanya belediyesi 119 oranında zam yaparak emlak vergisini tesbit etmiş.

Yani 2021 yılında 145 lira ödediğim birinci taksit Emlak vergisi bedeli 317,90 TL. olmuş.

Böyle saçmalık olmaz diyerek, Mudanya belediyesi emlak vergi bölümü ile görüşeyim dedim. Herhalde çok telefon eden var ki Mudanya belediyesinin 444 8 922 numaralı çağrı merkezi telefonları 10-15 dakikada ancak açıyor. Konuyu anlatıyorsunuz. Sizi emlak vergi kısmına bağlıyor ve bu arada da dahili numarayı da size veriyor.

Hadi onu buraya yazmayayım. Sizler de ararsanız benim gibi boşu boşuna sinirlenmeyin.

 7-8 defa emlak vergi kısmına bağlandık.

Önce açılmadı.

Çağrı merkezi bana ne, ben sadece bağlamakla mükellefim, onlar açmıyorsa bana ne diyor. İçinizden vah anasının nazlı gülü diyorsunuz ve teşekkür ederek az sonra bir daha arıyorsunuz. Nihayet emlak vergi kısmına bağlanıyorsunuz. Çıkan memur önce, bir kere çok işimiz var, telefonlarımız meşgul, pek telefona cevap vermek istemiyoruz diyor. Anan yahşi, baban yahşi, neyse lütfen sicil numaranızı alıyor ve incelemeye başlıyor. AAA pat telefon kapanıyor.

Yeniden arıyorsunuz. Sesiniz yükseliyor. Sıtma görmemiş gibi çıkmaya başlıyor. Pat bir daha telefon kapanıyor. Bir daha, bir daha. Demek ki insanlar böyle kızdırılıyormuş diye öğreniyorsunuz. Sevgili Mudanya emlak vergisi memurlarının burunlarında herhalde kıl yok ki burunlarından kıl aldırmıyorlar. Eh zaten biz de burun ve kıl berberi değiliz. Ne halt ederlerse etsinler de bizim sorumuza cevap verecek bir Allahın kulu arıyoruz biz.

Hani bir tabir var, ben Allah Allah nidaları atma hevesi ile telefon ediyorum. Onlar bir hareket yapıyorlar ve kahramanca ne yapacağımızı bilemeden oturduğumuz yerde kalıyoruz. Neyse, 8 veya 9'ncu kahramanca telefonumuz sonunda bir memur çıktı. Derdimi anlattım.

Vaziyet böyle böyle de şöyle şöyle, rakamlar böyle böyle, acaba bir yanlışlık mı var dedik. Sen söylüyorsun ama ben bunları kontrol edeceğim. Bakalım doğru mu hesap yapmışsın, vs. vs. de vs. Bakıyorum bana hesabın nasıl yapılacağını öğretmeye kalkıyor. En sonunda kardeşim bak ben Yeminli Mali Müşavirim, bu hesapları da gayet iyi yapabiliyorum. Geçen sene şu idi, bu sene bu. Dolayısıyla bu rakamı şuna böl bakalım ne çıktı, geçen seneki 100 liralık vergi yerine 219 lira vergi istiyorsunuz, tamam mı?

Çok zam yapmışsınız. Bu defa nasıl çok zam yapmadıklarını anlatmaya başladı. Kafama nerede ise saksı düşecek diye korktum. Anladım ki Girit mahallesine her evin önüne yapılan saksılar için vergi artırmak gerekiyor, aksi takdirde muhteremlerin başına saksı düşmüş olmalı ki, bizim de kafamıza saksı atacaklar

Ama sizin evinizin yeri aslında metrekaresi 3000 lira ettiği halde biz 1750 liradan hesaplıyoruz, verdiğiniz vergi çok az. Bunu bilmelisiniz şeklinde bir de vergi dersi aldık. Çok teşekkür ettik.

Bize bunları öğretenleri yetiştiren sülalesine teşekkür edip sinemaya götürmeyi teklif etmekten başka çare bulamadık. Ama yanlış anlarlar diye sinemaya götürme teklifini de yapamadık. Sayın belediye başkanı, galiba mühendis kökenli, ama herhalde hala T cetveli ile hesap yapıyor galiba.

 Oysa ben de bir zamanlar Elektrik tesisat ve taahhüt işleri de yapmıştım. Elektrik mühendisleri arasında böyle yanlış hesap yapan pek çıkmaz. Bu sebepten Hayri bey, hesap yaparken T cetvelinin biraz yanlış kısmına bakmış galiba diye düşünüyorum.

 İnşallah bir dahaki sefere hesaplamaları  (eğer seçilirse ) daha doğru yapar. Milletin ve benim kafama saksı düşürmez diyorum.

Hayri bey, Hayri bey, Allah insanlara akıl fikir versin diye dua ediyorum.

LifeBursa | Cevdet AKÇAKOCA