SABIR

      

        Sabır; ileri görüşlü olmak, ulaşılması düşünülen bir hedef için gerektiği gibi çalışıp çabalamak, azimli olmak, bu hedefe ulaşmak için gereken süreyi telâş etmeden sükûnetle beklemektir.

      Sözlük anlamı olarak sabır “engellemek, hapsetmek, güçlü ve dirençli olmak” anlamlarına gelmektedir.

      Sabır hakkındaki bilgilerimizin halen çok kısıtlı ve yenilenmeye muhtaç olduğu aşikâr. Çünkü ahlaki bir terim olarak ve manevi anlamda sabrı; başa gelen sıkıntı ve belâlar karşısında metanet göstererek,  şikâyet etmeden dayanma gücü olarak, kısaca; insanın olgunlaşma evresine geçmek için girilen ölüm, hastalık korkusu, savaş, ticari yatırımlardaki zarar ve mal kaybı gibi imtihanlardan başarıyla geçebilmenin adı olarak kullanmaktayız. Bu doğru ancak, bu şekildeki sabra tahammül demek daha doğru olacaktır. Tüm bunlara tahammül göstermenin sonunda bunun adı sebat etmektir ki, bir çeşit manevi terbiyedir ve insana da üstünlük kazandırmaktadır.

      Bizim üzerinde duracağımız, sabır makalemizin ilk cümlesinde kullandığımız ileri görüşlü olmak, ulaşılması düşünülen bir hedef için gerektiği gibi çalışıp çabalamak, azimli olmak, bu hedef ulaşmak için gereken süreyi telâş etmeden sükûnetle beklemek diye tarif ettiğimiz sabır olacaktır.

      Neden mi? Çünkü yaradılışında (doğasında) “çabuk bıkma” olan heyecanı çabuk geçen, en küçük olumsuzluk karşısında hevesi sönen insanın öğrenmesi gereken bu sabırdır.

Sabır, başına gelenlere kuru kuruya üzülmek olmadığı gibi, durgun ve hareketsiz kalıp, kendini pasife çekmek de değildir.

       O halde gelin sabır istemek yerine, “sabrı tavsiye etmenin” daha büyük bir erdem olduğunun bilinciyle sabır üstüne birtakım tespitler yapalım.

“Damlayan su mermeri, yürüyen gayret dağları deler.” Ovidius

  • Acelecilikle ve düşüncesizce atılan her adım bizi hedefimize yaklaştıracağına aksine uzaklaştırır. Sabır planlı ve verimli bir şekilde çalışmamıza olanak verir. Hedefimize ulaşmak konusunda bize seçenekler sunar. Büyük işler başardığına inandığımız herkes hedefine sabır sayesinde ulaşmıştır.
  • Hedeflerinizi uzun vadeli tutun ve başaracağınıza dair inancınız büyük olsun. Çünkü sabrı gerçek anlamda gösterirseniz bugün, hemen şimdi yerine, er geç başaracağınız konusunda toleranslı çalışmayı sabır size öğretecektir.
  • Sabır size büyük hedeflerinize ulaşmak için zaman planlaması yapmayı öğretecektir. Hedeflerinize ulaşmak için küçük zaman dilimleri belirleyin, böylece bugünün işini bugün, yarının işini de yarın yaptığınızda küçük hedeflerinize ulaşmış olacaksınız. Böylece zaman planlamanızın sonunda gerçek hedefinize ulaştığınızı göreceksiniz. 
  • Zaman ve şartlar göreceli kavramlardır. Bu yüzden hedefinizin ana fikrinden sapmayacak şekilde a-b-c planlarınız olsun. Hedefiniz sizin için ne kadar önemli olursa olsun siz ona ulaşana kadar zaman ve şartlar değişebilir. Bu konuda sabır yaşayabileceğiniz olumsuzluklar konusunda size yol gösteri olacaktır. Mutluluğa giden yol tek değildir.             
  • Sürekli gelecekteki hedefinize odaklanarak anı yaşamayı da unutmayın. Bırakın sabır 

deniz feneri gibi yolunuzu aydınlatsın.

  • Beklentilerinizi büyük tutarak en küçük olumsuzlukta ümitsizliğe kapılmayın. Sabır gösterin. Beklemenin de büyük bir keyif olduğunu görecek ve öğreneceksiniz.
  • Sabır sayesinde hedefinize giderken birçok farklı bilgi ve beceri sahibi olduğunuz göreceksiniz.
  • Sabır sayesinde hedefinize bakış odağınız değişebilir, gelişebilir önünüzde başka ufuklar açılabilir. Demiştik ya “sabır zaten pasif (tembelce) beklemek değildir”.
     

Faydalı olması ümidiyle…

                   

Özkan ÇİNAR                                                                                                       
Mali Müşavir/SPK Denetçisi
Yönetim Danışmanı/Eğitmen    

“Sabretmek, öylece durup beklemek değil, ileri görüşlü olmak demektir. Sabır nedir? Dikene bakıp gülü, geceye bakıp gündüzü tahayyül edebilmektir. Allah âşıkları sabrı gülbeşeker gibi tatlı tatlı emer, hazmeder. Ve bilirler ki, gökteki ayın hilalden dolunaya varması için zaman gerekir.” Şems-i Tebrîzî

Kaynak: www.bdTurkey.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)