Bedensel engelliye sponsor ol, daha az vergi öde!

AMPUTE Futbol Milli Takımımızın Avrupa şampiyonu olduktan  sonra kamuoyunda ilgiyle yer alması sevindirici ancak, unutulmaması ve desteksiz kalmaması  için sponsorluk konusunu  tekrar  yazma gereği duyuyorum. Türkiye Bedensel Engelliler  Spor Federasyonu'na bağlı yaklaşık 16 branş var.

Ticari hayatta  şirketler,  ürettikleri mal ve hizmetlerin satışını artırılabilmek için çeşitli reklamasyon  faaliyetlerine ihtiyaç duyar. Üretilen mal ve hizmetlerin kaliteli olması kadar iyi pazarlanması da önemlidir.  Reklamasyon, bir şirketin en

etkili pazarlama ve tanıtım aracıdır. Reklam  dışında bir diğer tanıtım yöntemi de sponsorluktur. Şirketlerin  reklam ve tanıtım amacıyla, daha geniş kitlelere  ulaşmak için bir etkinlik, organizasyon ya da bir kişiye kaynak aktarma  yoluyla destek verilmesi “sponsorluk” olarak tanımlanıyor.

Spor kulüplerine yapılan sponsorluklar, sponsorluk harcamalarının başında geliyor. Sponsorluk,  ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilişkili olmayan veya ilişkisi ölçülemeyen, sosyal amacı öne çıkan harcamalar olup ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilişkili olan reklam harcamalarından farklılık arz ediyor. Spor kulüplerine sponsor olan kurumun adının anılması koşuluyla,

● Resmi spor organizasyonları için yapılan saha, salon veya tesis kira bedelleri,

● Sporcuların iaşe, seyahat ve ikamet giderleri,

● Spor malzemesi bedelleri,

● Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün uygun göreceği spor tesisleri için yapılan ayni ve nakdi harcamalar,

● Sporcuların transfer  edilmesini sağlayacak bonservis bedelleri,

● Spor müsabakaları sonucuna  göre sporculara  veya spor adamlarına prim mahiyetinde  ayni ve nakdi ödemeler  gibi harcamalar sponsorluk  harcaması  olarak değerlendirilir.

Spor sahalarına, sporcuların  veya diğer ilgililerin spor giysilerinin ya da spor araç ve gereçlerinin  üzerine  yazılı veya elektronik sinyaller yardımıyla sanal olarak kurumun tanıtımının  yapılmasını sağlayacak amblem, marka, isim ve benzeri işaretler  konulması gibi doğrudan ticari fayda sağlayan ve kurumun  tanıtımını  amaçlayan harcamalar ise reklam harcaması  olarak değerlendirilir.

VERGİ BORCU OLMAYACAK

Yukarıda kapsamı belirtilen sponsorluk harcamalarının indirimi için söz konusu beyannamelerin ekinde herhangi bir belgenin ibraz zorunluluğu bulunmaz. Gerçek ve tüzel kişiler, süresiz bir şekilde sponsor olamayacakları gibi; bunların herhangi bir şekilde vergi borçları da bulunmamalıdır. Bu nedenle kurumların sponsor olabilmeleri için bağlı bulundukları vergi dairesine müracaat ederek, vergi borcu olmadığına dair bir yazı almaları ve yapılan sponsorluk sözleşmesinin bir örneğini ilgili vergi dairesine vermeleri gerekir. Sponsorların, sponsor olunan dönemlerde tahakkuk eden vergi borçlarını ödememeleri  halinde, ilgili vergi dairesi durumu derhal bir yazı ile bulunulan mahaldeki Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bildirilir.

SPONSOR DAHA AZ VERGİ ÖDÜYOR

Gelir ve kurumlar vergisi kanununa eklenen hükümlerle sponsorluk harcamalarının amatör spor dallarında tamamının, profesyonel spor dallarında ise yüzde 50’sinin vergi matrahından indirilmesine olanak sağlanmış durumda. Örneğin, profesyonel spor kulübüne sponsorluk yapan bir kurumlar vergisi mükellefi, yaptığı 100 bin TL’lik ödemenin ancak yarısını vergi matrahından düşebilir. Bunun anlamı, (50.000  x 0.20=) 10 Bin TL daha az vergi ödeyecek olup, kasasından çıkan paranın yüzde 10’unu geri almış sayılacaktır. Aynı mükellef amatör spor kulübüne aynı miktarda ödemede bulunması halinde (100.000  x 0.20=) 20 Bin TL daha az vergi ödeyecek olup, kasasından çıkan paranın yüzde 20’sini geri almış sayılır.

Yapılan düzenleme, taraflar için olumlu olmakla birlikte, konunun kamuoyuna yeterince tanıtılamaması, uygulamada yaşanan bürokratik sorunlar nedeniyle amacına yeterince ulaşamadığı görülüyor. Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’na bağlı yaklaşık 16 branşta spor yapılıyor. Ancak, ödenek yokluğu nedeniyle binlerce engelli sporcunun faaliyet gösterdiği spor branşlarından çekildiği görülüyor. Özellikle bedensel engelli sporculara destek için, kamuoyunun ve ticari işletmelerin daha duyarlı olmaları gerekiyor. (Detaylı bilgiye Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün www.sponsorluk.gov.tr adresinde ulaşılabilir.)