İşletmeler, borçlarını, varlıklarından ve alacakların dan karşılayamayacak hale gelmesi , BORÇLARININ AKTİFİNDEN FAZLA olmasının (İİK 179), şirket yetkilileri veya bir alacaklı tarafından mahkemece tespit ettirilmesi sonucu, önceden takibe hacet kalmaksızın şirketin iflasına karar verilir.SERBEST MESLEK ERBAPLARI (AVUKAT-SMMM-YMM) İFLAS İDARE MEMURU GÖREVİNİ YAPMASI SONUCU ELDE ETTİKLERİ GELİR ÜCRET Mİ ? SERBEST MESLEK KAZANCI MI?

1-GİRİŞ :
İFLAS 
; Ticari faaliyetin sona ermesi sebeplerinden birisi olup, ismi zikredildiğinde her kesimde olumsuz sonuçların başlangıcı olarak bilinen bir durumdur.
İşletmeler, borçlarını, varlıklarından ve alacakların dan karşılayamayacak hale gelmesi , 
BORÇLARININAKTİFİNDEN FAZLA olmasının (İİK 179), şirket yetkilileri veya bir alacaklı tarafından mahkemece tespit ettirilmesi sonucu, önceden takibe hacet kalmaksızın  şirketin iflasına karar verilir.
Ayrıca,

İdare ve temsil ile görevlendirilmiş kimseler veya tasfiye memurları, 179 uncu maddeye göre şirketin mevcudunun borçlarını karşılamadığını bildirerek şirketin iflasını istemezlerse, alacaklılardan birinin şikâyeti üzerine, on günden üç aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Madde 345/a – (Ek: 18/2/1965-538/137 md.; Değişik: 31/5/2005 - 5358/16 md.)
Ayrıca, Alacaklı olanlar, İcra iflas Kanunu’nun 37 maddesi gereğince, İcra emrindeki ödeme vadesi  geçtiği halde borcunu ödemeyenlerin mallarını  haciz işlemi yaptırma hakkına sahiptirler,
2- İFLAS İDARESİNİN OLUŞUMU
2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun "İflas idaresi ve iflas dairesinin vazifeleri" başlıklı 223 üncü maddesinde açıklandığı üzere;
" İflas idaresi üç kişiden oluşur. Toplanan alacaklıların yapacağı seçimde, bu sayının iki katı, bu konuda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip kişi aday gösterilir.
Bu adaylardan dört adedi alacak tutarına göre ekseriyeti teşkil edenlerce, iki adedi ise alacaklılar sayısı itibariyle ekseriyeti teşkil edenlerce seçilir ve icra mahkemesine bildirilir.
İcra mahkemesi, iflas idaresini teşkil edecek üç kişiden ikisini alacak ekseriyetine sahip olanların gösterdiği dört aday, birini ise alacaklı ekseriyetinin gösterdiği iki aday arasından seçer.

İflâs idaresi, kararlarını çoğunlukla alır; ancak toplantıya her üç iflâs idare memurunun da katılmaması hâlinde iflâs dairesi müdürü iflâs idaresinin görevini yüklenir ve iflâs idaresi adına tek başına karar alır. Toplantıya iflâs idaresi memurlarından birinin veya ikisinin iştiraki hâlinde iflâs dairesi müdürü de bu toplantıya katılır.
3- İFLAS İDARESİNDE GÖREV ALANLARA YAPILAN ÖDEMELERİN VERGİLENDİRİLMESİ
Serbest meslek erbapları,(Avukat-SMMM-YMM) iflas idaresinde görev almaları sonucu, elde ettikleri gelir,  
ücret mi?  Yoksa serbest meslek kazancımı olduğu konusunda bazı tereddütler ortaya çıkmıştır.
İflas idaresinde görevli serbest meslek mensuplarına yapılan ödemeler,
Adalet Bakanlığınca hazırlanan ve iki yılda bir yenilenen ücret tarifesine göre ücret ödenir.
Öte yandan, 07.07.2009 tarihli ve 27281 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "İflas İdaresi Ücreti, Yazı Ve Tebligat Masrafı Tarifesi Hakkında Tebliğ’inde,
İcra ve İflâs Kanununun 223 üncü maddesinin 3 ve 4 üncü fıkraları uyarınca, icra mahkemeleri tarafından iflas idarelerine ödenecek 
ücret tarifesi ve ücretin ödeme şekilleri belirtilmektedir.
4-SONUÇ : Serbest meslek erbapları, serbest meslek faaliyetlerinin dışında, icra dairelerine yapmış oldukları, iflas idarememurluğu hizmetlerinden dolayı elde etmiş olduğu gelirlerinin ÜCRET SAYILARAK, Gelir Vergisi Kanununun 61, 63, 86, 94, 103 ve 104 üncü maddeleri kapsamında  vergilendirilmesi gerekmektedir. (Bknz. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı 19.02.2018 tarih B.07.1.GİB.4.34.16.01-120 [61-2017-405] 169596 sayılı özelgesi)

Saygılarımla,
Memduh ÖZCAN
S.M.M.M

[email protected]
(05.03.2018)

Kaynak : GİB -Mevzuat