Soru: Kısa çalışma ödeneğinden faydalanmaktayım. İnternetten baktığımda Fesih tarihi: 24.03.2020 tarihi yazmaktadır. Kısa çalışma ödeneğinden faydalandım diye işveren işten çıkışımı mı yapmıştır.

Öncelikle işçilerin bu süreçleri bilmemesinden dolayı işten çıkışının olduğunu düşünüp bu soruları sormaları çok normal. Zira işçilerden ziyade geçenlerde bir televizyon kanalında bu konularda uzman birine bile bu fesih tarihi ile ilgili, aynen bu okurumuzun sorduğu gibi bir soru yönetildiğinde, uzmanın cevabı; “evet çıkışınız yapılmış” şeklinde olmuştur. Bu video da sosyal medyada mevcuttur.

Zaten Mart ayından bu yana belirsizlikle ve ne zaman ödeme olacak, ne kadar ödenek alacağım gibi çeşitli soruları düşünen işçilerin birde yanlış bilgilerle yönlendiren kişiler yüzünden daha bir panik olduklarını düşünmek yadsınamaz.

Gelelim okurumuzun sorusuna; Kısa çalışma ödeneği İşsizlik fonundan ödenen bir ödenek türü olmasından sebep, kısa çalışma ödeneğinden faydalanan işçinin İşkurun sisteminde ödenekten faydalanabilmesi için sistemlerine fesih tarihi şeklinde bir tanımlama yapmaları zorunludur. İşkur yetkilileri bu fesih tarihi kısmına bu tarihi yazması gerekir ki, kısa çalışma ödeneği tanımlaması yapılabilmiş olsun.
 

Fesih tarihi yazılması işçinin işten çıkarıldığı anlamına mı gelir!

Kısa çalışma ödeneğinde fesih tarihi yazması işçinin işten çıkarıldığı anlamına gelmemektedir. Bu konuda çalışanların işten çıkarılmadığını belirtmek isterim. 

Taner ÖZDEMİR