“01/11/2024 tarihli "VUK-176/2024-14/Enflasyon Düzeltmesi Uygulaması-18" sayılı Vergi Usul Kanunu Sirküleri'nin "10.2. Gelecek dönemlere ait giderler” başlıklı kısmında, 555 Sıra No' lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nin ekinde yer alan listelerde parasal olan ve olmayan kıymetlerin listelendiği "180 Peşin ödenen ve cari dönem içinde ilgili gider hesaplarına kaydedilmemesi gereken, gelecek döneme ait giderler" ve "280 Peşin ödenen ve cari dönem içinde ilgili gider hesaplarına kaydedilmemesi gereken gelecek yıllara ait giderler"in parasal olmayan kıymet olarak sayıldığı dolayısı ile dönem sonu itibari ile söz konusu hesaplarda yer alan tutarların enflasyon düzeltmesine tabi tutulması gerektiği ancak gider hesaplarına aktarılan düzeltme farkının 2023 hesap döneminden kaynaklanan kısmının gider olarak dikkate alınamayacağı, beyannamede kanunen kabul edilmeyen giderler kısmında gösterileceği hükme bağlanmış olup 9 numaralı örnekle durum somutlaştırılmıştır. (…)
176 No’lu VUK Sirküleri İçin Danıştay’dan Ret Kararı
DAVA KONUSU DÜZENLEME
Büyük ölçekli bir mükellef tarafından ilk derece olarak Danıştay’da açılan bir dava ile; 176 Sıra No' lu Vergi Usul Kanunu Sirküleri’ nin 10.2. "Gelecek dönemlere ait giderler” başlıklı maddesinde son cümle olarak yer alan "Diğer taraftan, örnekteki gider hesaplarına aktarılan düzeltme farkı 2023 hesap döneminden kaynaklandığı için gider olarak dikkate alınmayacak, beyannamede kanunen kabul edilmeyen giderler kısmında gösterilecektir" paragrafının iptali talep edildi.
Danıştay 3. Dairesi 12.06.2026 tarihli ve E.2024/6483, K.2026/2952 sayılı Kararı ile, davanın reddine karar verdi.
Red kararının gerekçesi ise şu şekilde:
Uyuşmazlığa bakıldığında, davalı idarenin dava konusu alandaki düzenleme yetkisinin ve bu yetkinin hukuka uygun olarak kullanılıp kullanılmadığının irdelenmesi gerekmektedir.
213 sayılı Kanun'un geçici 33. maddesinin üçüncü fıkrası gereğince, enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuş olan 31/12/2023 tarihli mali tablolarından kaynaklanan kâr/zarar farkının kazancın tespitinde dikkate alınamayacağı gözetildiğinde, 2023 hesap döneminden kaynaklanan düzeltme farkının da gider olarak dikkate alınamayacağı tabiidir.
Bu durumda, idari yargı yerlerinin denetim yetkisinin, kanunların idari makamlara bıraktığı yetkilerin kullanılmasının hukuka uygun olup olmadığının belirlenmesi ile sınırlı olacağı, idare uygulamasına ilişkin detayların ikincil mevzuatla düzenlenmesinin mümkün olduğu, bu itibarla, dava konusu edilen sirkülerin ilgili bölümünün, sözü edilen Kanun'un Hazine ve Maliye Bakanlığı’na verdiği hak ve yetki kapsamında uyulması gereken usul ve esasların belirlenmesine ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bağlı kuruluşu Gelir İdaresi Başkanlığı’nca düzenlendiği ve kanundan alınan açık yetkiye dayandığı dolayısıyla üst hukuk normlarına aykırılık taşımadığı anlaşıldığından, iptali istenilen açıklayıcı mahiyette olan sirkülerin ilgili bölümünde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”
YMM ABDULLAH TOLU
Bunlar da ilginizi çekebilir