EYT'lilerin emeklilik başvuruları bu ay başladı. 31 Mart'a kadar başvurusunu yapanlar, nisandan itibaren aylık almaya hak kazanacak. Hem nisan maaşı hem de 2 bin lira Ramazan Bayramı ikramiyesini alabilmek için başvuruda son 1 haftaya girildi. Fırsatı kaçırmayın...

Emeklilikte yaşa takılanlar olarak bilinen EYT'liler ile ilgili düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte bu ay itibarıyla başvuru yaparak, aylık bağlatma süreci başladı. Diğer yandan halen bir işte çalışmakta olan SSK'lı EYT'liler için pek çok işveren iki ayrı bordro oluşturmamak için ay sonunu bekledi. Bu hafta bir işte çalışmakta olan EYT'li işçiler için kritik. Çünkü bu hafta giriş–çıkış işlemleri yapılır ve aylık talebinde bulunulursa nisan ayından itibaren hem en düşük 7 bin 500 liralık aylığa hem de 2 bin liralık Ramazan Bayramı ikramiyesine kavuşmak mümkün.

HESAP TAKİP EDEN AYDA

Emekli olmak için gerekli şartları sağlamış kişilerin SGK'dan aylık tahsis talebinde bulunması halinde SGK aylıkları, takip eden ayın başından itibaren hesaplıyor. Bu da mart ayı içerisinde SGK'dan aylık talep edilmesi halinde SGK'nın 1 Nisan'dan itibaren aylık hesaplayacağı anlamına geliyor. Ancak SGK'dan 1 Nisan'da aylık talep edilirse bu durumda SGK 1 Mayıs'tan itibaren aylık hesaplıyor. Dolayısıyla 31 Mart tarihinden sonra aylık talep edecek bir kişiye 1 Mayıs'tan itibaren hesaplanacak aylık ödenirken, 31 Mart tarihinde aylık talep eden kişiye 1 Nisan'dan itibaren hesaplanacak aylık yatırılacak.

KAMU İŞÇİSİNDE FARKLI

Halihazırda çalışmakta olan SSK'lı işçiler için durum böyle. Ancak bu durumun bir istisnası var. Kamu işçileri için ay tabiri ayın 15'ini ifade ediyor. Dolayısıyla kamu işçileri için 14 Mart dahil olmak üzere iletilen talepler işleme alındı ve 15 Mart'tan itibaren hesaplanan aylıkları kendilerine ödenecek. 15 Mart ve sonrasındaki talepler için ise aylık hesabı 15 Nisan'dan itibaren yapılacak. Bu nedenle kamu işçilerinin 31 Mart konusunda acele etmelerini gerektiren bir durum söz konusu değil.

ÇİFT BORDRODAN KAÇINILDI

Halen çalışmakta olan bir SSK'lı EYT'linin aylık talebinde bulunabilmesi için işveren tarafından işten çıkışının yapılması gerekiyor. Aynı işyerinde çalışmaya devam edecek EYT'li işçilerde, işveren aynı ay için biri emekli biri normal olmak üzere çift bordro yapmamak adına bu kişilerin işten çıkışlarını ay sonuna erteledi. Emekli bir çalışan ile emekli olmayan bir çalışanın sigorta primi işçi ve işveren hissesi tutarları farklı. Böyle olunca da vergi matrahı ve muafiyeti de fark ediyor. Dolayısıyla aynı ay için iki ayrı bordro düzenlenmesi gerektiği gibi SGK bildirimleri de farklılaşıyor. Bu işlemlerle uğraşmadan işten çıkışı 31 Mart tarihi için yapıp 1 Nisan'a yeniden işe giriş vermek pek çok işverenin başvurduğu bir yöntem. Bu nedenle de 30 ve 31 Mart tarihlerinde e-Devlet üzerinde aylık tahsis talep işlemleri için bir yoğunluk oluşması muhtemel.

YOĞUNLUK DAĞITILABİLİR

İşverenler 31 Mart tarihine işçinin çıkışını verip işçiden bu tarihte aylık talebinde bulunmasını isteyecek. İşçi de bu talebi SGK'ya iletebilirse, işveren 31 Mart tarihinde 1 Nisan için işe giriş bildirgesini verebilecek. Ancak bu yönteme pek çok işveren başvuracağı için e-Devlet üzerinde yoğunluk oluşabilir. Bu yoğunluğa takılmamak için işyerindeki çıkışların 30 ve 31 Mart olarak ikiye bölünmesi sağlanabilir. Bu sayede EYT'li işçinin başvuru için 2 günü olacaktır.

POSTA SEÇENEĞİ

30 ve 31 Mart tarihlerinde e-Devlet üzerinde yaşanabilecek yoğunluğun aşılmasının bir yolu daha var. Bu tarihlerde SGK'ya şahsen başvuru yapıp kuyruk beklemek yerine iadeli taahhütlü veya PTT kargo ile de aylık tahsis talebi SGK'ya iletilebilir. Dilekçenin postaya verildiği tarih SGK'ya belgenin intikal tarihi olarak kabul ediliyor. Bu şekilde 30 ve 31 Mart tarihlerinde aylık tahsis talep dilekçesini iletenler de 1 Nisan'dan itibaren aylık bağlatmış olacak.

ÖDEME TAKVİMİ

Mart ayı içerisinde aylık talebinde bulunan EYT'lilerin aylıkları, 1 Nisan itibarıyla hesaplanacak. Aylık talebinde bulunulan tarihte SGK EYT'lilere tahsis talep numarası veriyor. Bu numaranın son hanesine göre de ödeme tarihi belirleniyor. SSK'lılar için ayın 17'si ila 26'sı arasında aylıkların ödenmesi söz konusu oluyor. Örneğin kişinin tahsis talep numarasının son rakamı '1' olursa bu durumda bu kişinin aylık ödeme tarihi ayın 21'i oluyor. Mart ayı içerisinde aylık talebinde bulunan kişiye 1 Nisan'dan itibaren hesaplanan aylığın 20 günlük tutarı 5 Nisan'da ödeniyor. 21 Nisan'da yani normal ödeme gününde ise sonraki ödeme tarihi olan 20 Mayıs'a kadarki tam emekli aylığı yatırılıyor. Bu süreç normalde bu şekilde işlerken EYT'liler için gecikmeler yaşanabilir. Çünkü bir anda 2 milyon kişinin talepte bulunması söz konusu olabilir. Bu nedenle birikmiş aylıkların ayın 5'inde ödenmesi mümkün olmayabilir. Ancak gecikmeler aylıkta bir eksiklik yaşanacağı anlamına gelmiyor. EYT'lilerin aylıklarının hiçbir eksiklik olmadan ödenmesi yapılacak.

BAYRAM İKRAMİYESİ KAÇMASIN

31 Mart dahil olmak üzere SGK'dan aylık talep eden kişilere 1 Nisan'dan itibaren hesaplanan aylıkları ödeniyor. Bu kişiler nisan ayında emekli aylığı oluyorlar. Bu nedenle de Ramazan Bayramı ikramiyesinden faydalanabiliyor. Bayram ikramiyesinin tutarı da 2 bin liraya yükseltildi. Dolayısıyla 31 Mart dahil olmak üzere aylık talebinde bulunan kişiler Ramazan Bayramı ikramiyesi alabilecekler. Ancak 1 Nisan'da aylık talep eden kişi 1 Mayıs'tan itibaren aylık oluyor olacağı için Ramazan Bayramı ikramiyesi alamayacak. Bu nedenle de ay bitmeden aylık talebinde bulunmak önemli.

Akşam | Okan Güray BÜLBÜL