Bilindiği üzere, kira ödemelerinde COVID 19’la ilgili tanınan imtiyazların muhasebeleştirilmesine yönelik olarak Mayıs 2020’de Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB) tarafından UFRS 16 Kiralamalarda (UFRS 16’da) değişikliğe gidilmiş ve söz konusu değişiklik de Kurumumuz tarafından 5 Haziran 2020 tarihli Resmî Gazetede TFRS 16 Kiralamalara (TFRS 16’ya) yansıtılarak yürürlüğe girmiştir.

UFRS 16’da 2020 yılında yapılan değişiklikle kolaylaştırıcı bir uygulama olarak kiracıların kira ödemelerinde COVID-19 sebebiyle tanınan belirli imtiyazların, kiralamada yapılan bir değişiklik olup olmadığını belirlememeleri konusunda muafiyet getirilmiş ve bu kapsamda, söz konusu muafiyeti uygulamayı tercih eden kiracıların bu imtiyazları, kiralamada yapılan bir değişiklik olarak muhasebeleştirmemeleri öngörülmüştür.

Bununla birlikte, 2020 yılında yapılan değişiklikte kiracıların söz konusu muafiyetten faydalanabilmeleri için getirilen koşullardan biri, kira ödemelerinde meydana gelen herhangi bir azalışın, sadece normalde vadesi 30 Haziran 2021 veya öncesinde dolan ödemeleri etkilemesidir. Salgının yüksek seviyede seyretmesi sebebiyle paydaşlardan gelen geribildirimlere yanıt olarak IASB, muafiyetin 30 Haziran 2022 tarihinde veya öncesinde vadesi dolan kira ödemelerinde azalışa sebep olan imtiyazları da kapsayacak şekilde uzatılmasını önermektedir.

Bu doğrultuda IASB, COVID-19’la İlgili Olarak Kira Ödemelerinde 30 Haziran 2021 tarihi Sonrasında Devam Eden İmtiyazlar - UFRS 16’ya İlişkin Değişiklik Önerisi Taslak Metnini (Exposure Draft Covid-19-Related Rent Concessions beyond 30 June 2021 (Proposed amendment to IFRS16)) internet sitesinde görüşe açmıştır. Söz konusu Taslak Metin’ e 25 Şubat 2021 tarihine kadar görüş bildirilebilecektir.

Taslak Metin’de öngörülen değişiklik; kolaylaştırıcı uygulamayı tercih eden kiracılar ile bu kiracıların finansal tablo kullanıcılarını etkileyecektir. Ancak kolaylaştırıcı uygulamayı tercih eden kiracıların sahip olduğu imtiyazların;

  1. Vadesi, 30 Haziran 2021 tarihi sonrasında dolan ancak 30 Haziran 2022 tarihini geçmeyen kira ödemelerinde bir azalış meydana getirmesi ve
  2. Kolaylaştırıcı uygulama için getirilen diğer koşulları sağlaması

gerekmektedir. Diğer taraftan, söz konusu değişikliğin bir muhasebe politikası tercihi olarak kolaylaştırıcı uygulamadan faydalanmayan kiracılar için herhangi bir etkisi olmayacaktır.

IASB, Taslak Metin’de öngörülen değişikliklere gelen görüşleri dikkate alarak, UFRS 16’da değişiklik yapıp yapmama konusunda nihai kararını verecektir. Bu kapsamda, UFRS 16’da değişiklik yapılmasına karar verilmesi durumunda IASB, söz konusu değişikliği Mart ayı sonuna kadar yayımlamayı planlamaktadır.

Ülkemizde de TFRS’leri uygulayan işletmelere UFRS 16’da yapılması öngörülen değişiklik hakkında bir ön bilgilendirme yapılması amacıyla, Kurumumuz tarafından bu duyuru yayımlanmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.