Milyonlarca çalışan, memur ve emekli gözünü temmuz ayına çevirmiş durumda. Çalışma hayatında öncelikli çözülmesi gereken 3 dosya ise asgari ücret, memur zammı ile emekli ücret artışı.
Yeni kabineyle Vedat Işıkhan'ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak atanmasının ardından çalışma hayatında bekleyen dosyalar konusunda hızlı adımların atılması bekleniyor. Asgari ücret, memur ve emekli zam oranları önümüzdeki süreçte kamuoyunun gündeminde yer alacak temel konular olarak gözüküyor.
ARA ZAM BEKLENTİSİ
Asgari ücret ocak ayından itibaren brüt olarak 10.008 TL'ye çıkartılmıştı. Diğer yandan 2022 yılından itibaren tüm çalışanların asgari ücrete kadarki ücretlerinden Gelir Vergisi alınmıyor. Yani asgari ücret vergi dışı bırakılmış durumda. Bu durum asgari ücretlinin eline geçen net rakamın artması sonucunu doğuruyor. Ancak yılbaşından bu yana gerçekleşen enflasyon ve seçim sürecinde asgari ücretlilere yönelik vaatler nedeniyle temmuz ayı itibarıyla asgari ücrette yeni bir rakamın hayata geçirilmesi gerekliliği doğmuş durumda.
TOPLANTI 13 HAZİRAN'DA
Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ilk kabine toplantısı sonrası Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 13 Haziran'da ilk toplantısını yapacağı ifade edildi. Temmuzdan itibaren geçerli olacak asgari ücretin ne kadar olacağı konusunda yetkili organ Asgari Ücret Tespit Komisyonu. Henüz ücret bilinmemekle birlikte bu konuda en somut beklenti, bir önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından açıklanan 500 dolar rakamı.
TEŞVİKLER ÖNEMLİ
Asgari ücret, asgari ücretlilerin satın alma gücünün korunması açısından çok önemli. Diğer yandan asgari ücretliler dışındaki çalışanlar için de zam oranı beklentisi, asgari ücrete göre şekilleniyor. Bütün bu unsurlar düşünüldüğünde asgari ücretle birlikte teşvik ve desteklerin de ele alınması gerekliliği ortaya çıkıyor. İşverene Asgari Ücret Desteği, haziran ayı itibarıyla sona erecek. Çalışan başına 100 TL olarak uygulanan desteğin hem miktarının artırılmasına hem de devamının sağlanmasına ihtiyaç var. Diğer yandan hem bölgesel teşvik olarak bilinen ilave 6 puanlık teşvik hem de 7103 Kanun kodlu teşvik yılbaşında sona erdi. Asgari ücrette gerçekleşecek artışın istihdamda daralma yaratmaması açısından sade, anlaşılır ve kolay uygulanabilir bir teşvik mekanizmasının en azından yılsonuna kadar hayata geçirilmesi gerekiyor.
EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 22 BİN TL
Seçim öncesi en düşük memur maaşının 22 bin TL'ye yükseltileceği yönündeki vaadin hayata geçirilmesi için hareketli bir takvim söz konusu. Temmuz ayı itibarıyla toplu sözleşme uyarınca memur ve memur emeklilerine yüzde 6 toplu sözleşme zammına ilave olarak enflasyonun yüzde 8'i aşan kısmı kadar zam yansıyacak. 5 aylık enflasyon yüzde 15.26. Dolayısıyla memur ve memur emeklilerinin zam oranı şu an için yüzde 13.26. Bu orana haziran ayı enflasyon rakamının ilave edilmesini takiben refah payı artışı da gündeme gelecek. En düşük memur maaşının 22 bin TL'ye çıkartılması ve sonrasında kademeli olarak artışın sağlanması için toplu sözleşmeye ilave bir protokol düzenlenerek ilerlenmesi gerekecek.
EMEKLİ İKRAMİYESİ
Önümüzdeki süreçte refah payı beklentisi yalnızca memurlar için değil SSK ve Bağ-Kur emeklileri için de söz konusu olacak. Şu an için yüzde 15.26 olan 5 aylık enflasyona haziran ayı enflasyonunun da dahil edilmesi sonrası refah payı eklemesi yapılması gerekliliği doğacak. Bu kapsamda yüzde 30'a varan bir artışın gerçekleşmesi adına 10–12 puana varan bir refah payı beklentisi söz konusu. Diğer yandan emeklilerde bayram ikramiyesi miktarının artırılması beklentisi de bulunuyor. Kurban Bayramı'nda ödenecek ikramiyelerde artışın olabilmesi arzu ediliyor.
YENİ DÖNEM HAREKETLİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yeni dönem hareketli başladı. Asgari ücret, memur ve emekli zamları ile birlikte EYT'lilerin aylık bağlama işlemlerinin tamamlanması, ev kadınlarına emeklilik vaadinin hayata geçirilmesi ve Bağ-Kur'lulara prim indirimi konusunda gerekli hukuki çerçevenin hazırlanması için hummalı bir çalışma yapılacak. Özellikle ev kadınlarına emeklilik ve Bağ-Kur prim indirimi vaatlerinin birlikte hayata geçirilmesi, SGK'nın prim gelir-gider dengesi açısından da kritik önem taşıyor.
Okan Güray Bülbül | Akşam