Yaşanan bir olayda, yapılan arama sırasında mükellefe ait bir araçta ….. litre etil alkol ele geçirilmiş olduğu tespit edilerek, mükellefe özel tüketim vergisi içeren cezalı tarhiyat önerilmiştir. Vergi ve ceza ihbarnamesi aşamasında mükellefe usulsüz tebligat yapılarak, ödeme emri aşamasında mükellef tarafından olay dava konusu yapılmıştır.

Yargıya intikal eden konuyla ilgili olarak verilen kararda; Özel Tüketim Vergisinden söz edilebilmesi için etil alkolün alkollü içki hüviyetine kavuşmuş olması gerekmektedir. ÖTV (III) liste uygulama genel tebliğinin (I-A-2) numaralı ve (III) sayılı listenin kapsamı gereğince etil alkol Özel Tüketim Vergisine tabi değildir.

Buna göre, “ele geçirilen ürünün etil alkol olması nedeni ile vergiye tabi bir ürün bulundurulduğundan söz edilemeyeceğinden davacı mükellef adına yapılan ve davaya konu ödeme emri içeriğinde yer alan cezalı tarhiyatlarda hukuka uyarlılık bulunmadığından, dava konusu ödeme emrine karşı açılan davada ileri sürülen anılan iddiaların da 6183 sayılı AATUHK’nun 58. Mad. deki “Borcum Yoktur” itirazı olarak değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varıldığından dava konusu ödeme emrinde hukuka uygunluk görülmemiştir.”

Açılanan sebeplerle, dava konusu ödeme emrinin iptaline, 30.12.2021 tarihinde oy birliği ile karar verilmiştir. 

Yukarıda yer verilen karar gereğince bir denetim sırasında 2019 yılı 10. Dönemine ait ÖTV vergisi ile ilgili olarak yakalanan etil alkol ile ilgili mükellefe vergi ve VZC tarhiyat önerilmiştir. İhbarnameler önceki aşamalarda mükellefe usulüne uygun olarak tebliğ edilmediğinden dolayı olay daha sonra mükellef tarafından ödeme emri aşamasında bilgi sahibi olunmuştur. Ödeme emrine karşı açılan iptal davası ise yukarıda yer alan gerekçeler kapsamında İzmir 2. Vergi Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir.

HukukiHaber | Dr.Mustafa ALPASLAN