- Şirket kuruluşu aşamasında çalıştırılacağı bildirilen sigortalıların tescil işlemleri

- Otomatik Tescil Edilen İnşaat İşyerlerinde Araştırma İşlemi

- İmzasız Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçeleri

T.C
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı : 69053920-010.06.99-E.745232
Konu : Şirket kuruluşu aşamasında çalıştırılacağı bildirilen sigortalıların tescil işlemleri

GENELGE

2019/10

Bilindiği üzere, 10/03/2018 tarihli ve 30356 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7099 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 18 inci maddesiyle 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 11 inci maddesinde, 19 uncu maddesiyle de 5510 sayılı Kanunun 100 üncü maddesinde değişiklik yapılmıştır.

Söz konusu değişiklikle birlikte, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştırılmasa dahi ticaret sicil müdürlüklerince tescil edilen şirket kuruluşlarına istinaden işyeri tescilleri otomatik olarak yapılmaya başlanmış ve uygulamanın usul ve esasları 16/3/2018 tarihli ve 2018/11 sayılı Genelge ile belirlenmiştir.

Anılan Genelgenin “2.2. Ticaret Sicili Müdürlüklerince Tescil Edilen Şirket Kuruluşlarına İstinaden Otomatik İşyeri Tescili” başlıklı bölümünde; dosyanın hangi tarih itibariyle Kanun kapsamına alınacağının belirlenmesinde, şirket kuruluş dilekçesi ve bildirim formunda sigortalının çalıştırılmaya başlanacağına dair tarih bulunması halinde sigortalının çalıştırılmaya başlanılacağı tarihin, sigortalı çalıştırılacağına ilişkin tarihin bulunmaması halinde ise şirketin kuruluş tarihinin esas alınacağı, ancak şirket kuruluş tarihi esas alınarak Kanun kapsamına alman işyerlerinde daha sonra sigortalı çalıştırılmaya başlanması halinde ise işyerinin kanun kapsamına alınış tarihinin sigortalı çalıştırılmaya başlanılan tarih esas alınarak güncelleneceği öngörülmüştür.

Diğer taraftan, 5510 sayılı Kanunun;

8 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde, Kuruma ilk defa işyeri bildirgesi verilecek işyerlerinde ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde çalışmaya başlayan sigortalılar için, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç söz konusu bir aylık sürenin dolduğu tarihe kadar verilen sigortalı işe giriş bildirgelerinin süresinde verilmiş sayılacağı,

100 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında ise, Kuruma verilmesi gereken her türlü belge, bildirge ve taahhütnamenin, gerçek ve tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara verilmesini mecbur kılmaya, söz konusu belgeleri diğer kamu idarelerine ait formlarla birleştirmeye ve bu belgeleri kamu idarelerinin elektronik bilgi işlem ortamından almaya, bu kişilere yapılacak bildirimleri Kuruma verilmiş saymaya Kurumun yetkili olduğu, öngörülmüştür.

T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Söz konusu yetki kapsamında, şirket kuruluş aşamasında ticaret sicil müdürlüklerince on-line aktarılan bilgilere göre otomatik işyeri tescili yapılan işyerleri için, sigortalı çalıştırılacağına ilişkin bildirimlerin şirket kuruluşu aşamasında da alınabilmesine ve alman bu bilgilere göre sigortalı tescil işlemlerinin yapılmasına yönelik çalışmalar tamamlanmıştır.

Bu itibarla, şirket kuruluş aşamasında çalıştırılacak sigortalılara ilişkin sigortalı tesciline esas olan bilgileri, ticaret sicil memurluklarınca Kurumumuza on-line olarak aktarılan sigortalıların tescil işlemleri otomatik olarak yapılacak olup, bu sigortalılar için ayrıca sigortalı işe giriş bildirgesi verilmesi istenmeyecektir.

Ancak, otomatik tescil yapılan işyerleri için şirket kuruluş aşamasında çalıştıracağı sigortalılara ilişkin bildirimde bulunulmayan işyerlerinde çalıştırılacak sigortalıların işe giriş bildirimleri hususunda cari usullere göre işlem yapılacaktır.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.
Dr. Mehmet Selim BAĞLI



 


T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü

Sayı : 66454725-206.06-E.6557729

Konu : Otomatik Tescil Edilen İnşaat İşyerlerinde Araştırma İşlemi

GENEL YAZI

Bilindiği üzere 10/3/2018 tarihli ve 30356 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7099 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 18 inci ve 19 uncu maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 11 inci ve 100 üncü maddelerinde yapılan değişiklikler doğrultusunda, 16/3/2018 tarihli ve 2018/11 sayılı "Otomatik İşyeri Tescili" konulu Genelge ile 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştırılmasa dahi yapı ruhsatına istinaden Kuramca otomatik işyeri tescili yapılacağı açıklanmıştır.

Yine 1/6/2018 tarihli ve 2018/18 sayılı "Otomatik Tescil Edilen İnşaat İşyerlerinde Araştırma İşlemi" konulu Genelgenin "2) YAPI RUHSATINA İSTİNADEN OTOMATİK TESCİL EDİLEN ÖZEL NİTELİKTEKİ İNŞAAT İŞYERLERİNDE ARAŞTIRMA" başlıklı bölümünde yapı ruhsatına istinaden otomatik işyeri tescil edilenlerin, özel nitelikteki inşaat işlerinden dolayı Kuramumuza ilişiksizlik belgesi müracaatları olmadan ve bu belgeyi temin etmeden yapı kullanma izin belgesi alabilmeleri ile ilgili yapılacak işlemler açıklanmıştır.

Kuramumuz ve Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar devam etmekle birlikte bundan böyle 2018/18 sayılı Genelgenin "2.1 İlişiksizlik Belgesi Düzenleme Süreci" başlıklı alt bölümünde açıklanan işlemlerden tek yapı ruhsatına istinaden Kuramda tescil edilmiş özel nitelikteki inşaat işyerlerine dair araştırma işlemi aşağıda açıklanan şekilde yapılacaktır.

Yapı kullanma izin belgesi için işverence, ruhsat vermeye yetkili merciye müracaat edilecek olup (İlişiksizlik belgesi için Kuramumuza müracaat edilmeyecektir), ilgili idareye yapılan müracaat bilgisi Kuramumuza da aynı anda iletilecektir.

  1. İşveren-intra'da yer alan "LİSTELER-İSTATİSTİKLER" menüsü "İHALE /ÖZEL BİNA LİSTELERİ" alt menüsünde yer alan "MAKS İŞLEMLERİNDEN YAPILAN İLİŞİKSİZLİK BAŞVURUSU OLAN İŞYERLERİ LİSTELEME" sekmesi seçilerek, ilişiksizlik belgesi başvurusu bulunan işyerleri listelenecektir.
  2. Listelemede çıkan işyeri için araştırma bilgileri "İHALE/ÖZEL BİNA" menüsü "YAPI RUHSATI" sekmesi seçilerek elde edilecektir. Sekmede tek yapı ruhsatına istinaden yapılacak araştırmada kullanılan bilgiler yer almakla birlikte aynı zamanda işyeri ile ilgili ruhsatın pdf formatı da yer alacağından ruhsat bilgilerine kapsamlı olarak erişmekte mümkün olacaktır.
  3. Elde edilen bu bilgilerle 3270 (CICS) programında araştırma işlemi yapılacaktır. Araştırma işleminde işin bitim tarihi bilgisi "MAKS İŞLEMLERİNDEN YAPILAN İLİŞİKSİZLİK BAŞVURUSU OLAN İŞYERLERİ LİSTELEME" sekmesindeki "Başvuru Tarihi" bölümünden alınacaktır.
  4. Araştırma işleminden sonra tekrar "İHALE/ÖZEL BİNA" menüsü "İHALE/ÖZEL BİNA DOSYA İŞLEMLERİ" sekmesi seçilip açılan menüde araştırma işlemi yapılan işyeri sicil numarası girildikten sonra "ilişiksizlik belgesi" oluştur seçeneğinden ilişiksizlik belgesi
     

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü düzenlenecektir.

  1. Belge düzenlendikten sonra DYS'de sırasıyla "Giden Evrak işlemleri", "Giden Evrak Oluşturma ve Akış Başlatma", "Diskten Evrak Seç" (seçim kaldırılacak), "Uygulama Seç", "İşveren Sistemi", "İlişiksizlik Belgesi" adımları takip edilerek "İşveren Bilgisi Getir" butonu seçilerek işveren-intrada oluşturulan ilişiksizlik belgesindeki bilgiler ilgili alanlara girilecek, "Kelime İşlemciyi Aç" butonundan imzalama işlemi yapılacaktır.
  2. DYS'de bu şeklide ilişiksizlik belgesi oluşturulduktan sonra normal yazışmalarda olduğu gibi diğer alanlar doldurulacak, varsa dağıtım yapılacak birime idarenin kep adresi yoksa normal adresi bilgisi yazılacaktır.
  3. DYS'de oluşturulan belge onaylandıktan sonra son kullanıcının belgeyi gönder işleminini gerçekleştirmesi ile "İlişiksizlik Belgesi" MAKS sisteminde ilgili idareye otomatik olarak iletilmiş olacaktır.

Yukarıda açıklandığı üzere, yapı ruhsatına istinaden otomatik tescil edilen özel nitelikteki inşaat işyerlerinde araştırma işleminde listeleme menüleri günlük kontrol edilerek, ilişiksizlik başvurusu olan işyerleri ile ilgili araştırma işlemleri artık herhangi bir yazışma işlemine gerek duyulmaksızm yine "YAPI RUHSATI" sekmesinde yer alan bilgiler doğrultusunda yapılacaktır.

Bilgilerini ve gereğini rica ederim
 

T.C.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı : 15591373-010.99-E.7534398

Konu : İmzasız Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçeleri

GENEL YAZI

Bilindiği üzere, 3201 sayılı Yurtdışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurtdışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanuna göre borçlanma başvurularının, 3201 sayılı Kanuna İlişkin Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi ile yapılacağı hükme bağlanmıştır.

6/11/2011 tarihli ve 2011/48 sayılı Genelgenin YURTDIŞI BORÇLANMA İŞLEMLERİ başlıklı 2 nci bölümünün 1.4 maddesinde ise, "Yurtdışında geçen çalışma veya ev kadınlığı sürelerinin borçlandırılmasına ilişkin yazılı talep, örneği Ek: l’de yer alan “Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi”nin usulüne göre doldurulup imzalandıktan sonra doğrudan ya da posta yolu ile Kurumun ilgili ünitesine ulaştırılması ile yapılacaktır." hükmü bulunmaktadır.

Bu itibarla, yukarıda belirtilen Genelge hükmü doğrultusunda Kurumumuza yapılacak 3201 sayılı Kanuna göre borçlanma başvurularında ibraz edilen Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçelerinin imzalı olmaması halinde işleme konulmadan başvuru reddedilecek ve ilgiliye bu durum yazı ile bildirilecektir.

Bununla beraber, 3201 sayılı Kanun kapsamında yapılacak borçlanma başvurularında ibraz edilen bazı imzasız Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçelerinin, sevhen işleme konulduğu, borçlanmanın tahakkuk ettirildiği ve aylık bağlandığı saptanmıştır.

İmzasız olduğu halde borçlanma talep dilekçeleri reddedilmesi gerekirken işleme alınarak tahakkuk ettirilen borçlarını ödeyenlerin borçlanma işlemleri iptal edilmeyecektir.

Diğer yandan, gerek sigortalılar gerekse Kurumumuz açısından olumsuz durum yaratılmaması bakımından, yurt dışı borçlanma başvurularında öncelikle dilekçelerin imzalı olup olmadığının kontrolü yapılacak ve imzasız talep dilekçeleri reddedilecektir.

Bilgi edinilmesi ve gereğini rica ederim.

İsmail YILMAZ
Genel Müdür