ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, doların son zamanlarda yaşadığı değer kaybının dünyanın ana para birimi olarak statüsünü tehlikeye soktuğu yönündeki görüşlere şiddetle karşı çıktı.

'DOLARIN FİYATININ GÜÇLÜ DOLAR POLİTİKASIYLA İLGİSİ YOK'

Perşembe günü Bloomberg Television’a verdiği röportajda Bessent, “Doların fiyatının, güçlü dolar politikasıyla hiçbir ilgisi yok. Güçlü dolar politikası, ABD dolarının dünyanın rezerv para birimi olarak kalmasını sağlamak için uzun vadede gerekli adımları atıp atmadığımızla ilgilidir” dedi ve Trump yönetiminin bu adımları attığını savundu.

73'TEN BU YANA EN KÖTÜ

Pazartesi günü, dolar 1973’ten bu yana en kötü ilk yarıyı geride bıraktı ve Dolar Endeksi bu dönemi neredeyse %11’lik bir düşüş kaydetti. Düşüşte, Trump’ın gümrük vergisi artışlarının büyümeye olası etkilerine ve tarihsel olarak ABD’ye para akıtan uzun süreli müttefiklerine yönelik agresif diplomatik tutumuna ilişkin endişeler belirleyici oldu. Çinli ve Avrupalı politika yapıcılar, bu yıl dolar ile ilgili soruların, küresel finansal sistemin uzun süredir devam eden ABD dolarına bağımlılığından uzaklaşması için bir fırsat sunduğunu savunuyor. Ancak Bessent, böyle bir senaryoya karşı çıkarak bazı zorlukları gündeme getirdi.

ÇİN YUANI TARTIŞMALARI

Çin yuanının küresel bir rol üstleneceğini düşünmenin “tamamen yanlış” olduğunu ifade eden Bessent, “Onların para birimi dönüştürülemez. Öyleyse nasıl rezerv para birimi olabilirler? Ayrıca, paralarını Çin’den çıkarmak isteyen 1,4 milyar insan var” ifadelerini kullandı. On yıllar süren hedge fon kariyeri boyunca döviz ticareti konusunda uzmanlaşan Bessent, Çin’de sermaye kontrollerinin sürdüğüne işaret ederek, “bir rezerv para biriminin olmazsa olmaz koşulu serbestçe işlem görmesidir” yorumunu yaptı.

AMB Başkanı Christine Lagarde’ın “euro için bir fırsat anı” olabileceğini söylemesine de değinen Bessent, “Şunu söyleyebilirim ki, euro 1,20 dolara ulaşırsa, Avrupalılar bunun çok güçlü olduğunu söyleyerek şikayet etmeye başlayacaklar” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Bloomberg HT