Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 20 Şubat 2021 tarihliResmi Gazete’de yayımlanan “Şirket Kuruluş Sözleşmesinin Ticaret Sicili Müdürlüklerinde İmzalanması Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” uyarınca şirket kuruluş sözleşmelerinde ticaret sicil müdürlüklerinde verilmesi gereken imza beyannamelerinin, yeni düzenleme ile birlikte elektronik ortamda verilebilmesi mümkün hale geldi.

Buna göre 3 Şubat 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 31384 sayılı “Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile Türk Ticaret Kanunu’nun 40. maddesinin 2. fıkrası değiştirilerek, gerçek kişi tacir ile tüzel kişi tacir adına imzaya yetkili olanların imzalarının, kamu kurum ve kuruluşlarınca veri tabanlarında tutulan imza verilerinden elektronik ortamda temin edilerek merkezi ortak veri tabanındaki sicil dosyasına kaydedilmesi hüküm altına alındı. Kamu kurum ve kuruluşlarının veri tabanlarında imza kaydının bulunmaması halinde, imzaya yetkili kişilerin imza beyanlarının ticaret sicili müdürlüğüne verilmesinin usul ve esasları ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar Ticaret Bakanlığınca çıkarılacak tebliğ ile belirleneceği belirtildi.
 

YAPILAN DÜZENLEMELER

Bu kapsamda çıkarılan Tebliğ ile Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeler özetle;

-Gerçek kişi tacir ile tüzel kişi tacir adına imzaya yetkili olanların imzaları elektronik ortamdan temin edilerek MERSİS’e kaydedilecek ve MERSİS üzerinden temin edilebilir olması durumunda notere veya ticaret sicil müdürlüğüne gidilmesine gerek kalmadan veri tabanından alınan elektronik imza ile şirket kuruluş işlemleri gerçekleştirilebilecek.
-İlgili veri tabanında imza kaydının bulunmaması halinde, ilgililerin imzaları fiziki olarak notere onaylattırılarak veya herhangi bir müdürlükte yazılı beyanda bulunmak suretiyle müdürlüğe verilecek.
-Limited şirketlerinin tescilinde imza kaydının elektronik ortamda temin edilmediği hallerde fiziki imza beyannamesinin yalnızca Ticaret Sicil Müdürlüklerinden alınabileceği düzenlendi.
 

BEYANNAME ONAYI

Kamu kurum ve kuruluşlarınca veri tabanlarında tutulan imza verilerinin elektronik ortamda temini sağlanıncaya kadar, imza beyannameleri noter veya Ticaret Sicil Müdürlükleri huzurunda onaylanarak verilmeye devam edecek. Ek olarak yabancı ülkede bulunan imzaya yetkili kimselerin imza beyanı konusunda, bu kişilerin imzalarının o ülkedeki Türk konsolosluğu ya da o ülke mevzuatı uyarınca yetkili makamlarca onaylanması suretiyle düzenlenebileceği hususunda bir değişiklik yapılmadı.

Özetlemek gerekirse Ticaret Bakanlığının, kamu kurum ve kuruluşları ile yapacağı protokol uyarınca imza verilerini elektronik ortamda temin ederek, MERSİS’e kaydetmesiyle birlikte Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne gidilmesine gerek kalmadan, elektronik ortamda işlemlerin tamamlanması mümkün hale gelecek.