Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 42’nci maddesinde; Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır) ve onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak yıllık beyannamesinde gösterilir hükmü yer almaktadır.

Ayrıca, anılan Kanunun 94’üncü maddesinin birinci fıkrasında sayılan kişi ve kuruluşların aynı maddede bentler halinde sayılan ödemeleri yapmaları halinde bu ödemeler üzerinden tevkifat yapacakları hüküm altına alınmış olup; aynı maddenin (3) numaralı bendinde, bu Kanunun 42’ nci maddesi kapsamına giren işler dolayısıyla bu işleri yapanlara (kurumlar dahil) ödenen istihkak bedellerinden sorumlularca gelir vergisi tevkifatı yapılması öngörülmüştür.

Söz konusu tevkifat oranı %3 (01.03.2021 tarihinden itibaren %5) olarak belirlenmiştir. 


İHALELİ RESMİ İNŞAATLARDA İŞ BİTİM TARİHİ:

Bir işin Gelir Vergisi Kanunu’nun 42’nci maddesi kapsamında değerlendirilebilmesi için faaliyet konusunun inşaat ve onarma işi olması, inşaat ve onarma işinin birden fazla takvim yılına sirayet etmesi, inşaat ve onarma işinin taahhüde bağlı olarak yapılması şartlarının bir arada aranılması gerekmektedir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanuna göre, Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlara yapılacak inşaat ve onarma işlerinde iş bitim tarihi, Gelir Vergisi Kanunu’nun 44’üncü maddesinde belirtildiği üzere inşaat ve onarma işlerinde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarihi işin bitim tarihi olarak kabul edilir. Bu tarih itibariyle kar/zarar beyanı yapılmalıdır.

Buna göre, geçici kabul tutanağının idarece onaylanma tarihinden sonra düzenlenen faturalara ilişkin yapılacak ödemeler üzerinden vergi tevkifatı yapılmaması gerekmektedir.


ÖZEL İNŞAATLARDA İŞ BİTİM TARİHİ:

Aynı Kanunun 44’üncü maddesine istinaden İnşaat ve onarma işlerinde iş bitim tarihi, işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarihin bitim tarihi olarak kabul edilir. Bu tarih itibariyle kar/zarar beyanı yapılmalıdır.

Bitim tarihinden sonra bu işlerle ilgili olarak yapılan giderler ve her ne nam ile olursa olsun elde edilen hasılatın, bu giderlerin yapıldığı veya hasılatın elde edildiği yılın kâr veya zararının tespitinde dikkate alınacağı belirtilmiştir.

İhale yoluyla yapılan özel inşaatların, Kamu İhale Kanunu kapsamında olan inşaat ve onarma işi olmaması nedeniyle, bu tür özel inşaatlar için tanzim olunan geçici kabul tutanağın düzenlendiği tarih, işin bitim tarihi olarak kabul edilmemektedir. Dolayısıyla işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarihin iş bitim tarihi olarak dikkate alınarak işlem yapılması gerekmektedir.

İşin fiilen tamamlandığı veya bırakıldığı tarihten sonra düzenlenen faturalara ilişkin yapılacak ödemeler üzerinden vergi tevkifatı yapılmaması gerektiğini hatırlatmak isteriz. 

Bilgilerinize sunar, sağlıklı günler dileriz.

Ş.A. Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.