Öğrencilerin üniversite eğitimleri önümüzdeki günlerde başlayacak. Bir yükseköğretim kurumuna kaydolmaya hak kazanamayan lise mezunu gençler ise sağlık hizmetlerinden yararlanmak konusunda iki yıl daha güvencedeler.

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı sonuçlarına göre bir yüksek öğretim kurumuna yerleştirilmeye hak kazanmış öğrencilerin kayıtları sona erdi. Bu yılki yerleştirme sonrası bir yükseköğretim kurumuna kaydolmaya hak kazanamayan lise mezunu gençler ise sağlık hizmetlerinden yararlanmak konusunda 2 yıl daha güvencedeler.

HERKES SİGORTALI

1 Ocak 2012'de genel sağlık sigortası uygulanmaya başlayınca Türkiye'de yaşayan herkes genel sağlık sigortalısı oldu. Bu doğrultuda sigortalı olarak çalışan veya bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde bulunanlar dışındaki herkesin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için genel sağlık sigortasına prim ödeme gerekliliği söz konusu oldu. Bu çerçevede hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde bulunmayanların primlerinin kim tarafından ödeneceği gelir testi sonrası belirleniyor. Gelir testi yaptıran ve yaşadığı hanedeki kişi başına düşen ortalama gelir, asgari ücretin 3'te birinden yüksek olduğu için kendi primini ödemesi gereken kişiler aylık 194,13 TL ödeyerek sağlıktan yararlanıyorlar. Gelir testinde yaşadığı hanede kişi başına düşen aylık gelir 2.157 TL'den az çıkan kişilerin primlerini ise devlet ödüyor.

TESTE GİRİLİYORDU

2016'da yapılan değişiklik öncesinde liseden veya üniversiteden mezun olan gençlerin mezuniyet sonrası anne veya babaları üzerinden sağlık hizmeti almaya devam etmesi mümkün değildi. Yaş sınırı geçilmiş ve eğitime devam etme koşulu da ortadan kalkmış olduğu için yeni mezun gencin gelir testi yaptırması ve yaşadığı hanedeki gelir asgari ücretin üçte birinden yüksek çıkarsa prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanması gerekiyordu.

YAŞ ŞARTINA DİKKAT

Muafiyetin uygulandığı süre içerisinde yeni mezun genç 20 veya 25 yaşını geçiyorsa, muafiyet yaş sınırı geçilinceye kadar uygulanıyor. Bu düzenleme gençlere çalışma hayatına girerken büyük rahatlık sağlıyor.

GARABET ORTADAN KALKTI

Değişiklik öncesinde gelir testinde gencin kendisinin geliri değil, yaşadığı hane içerisindeki kişi başına düşen gelir dikkate alındığı için annesinin veya babasının maaşı yüksek olan gence prim borcu çıkıyordu. Yani annesi veya babası üzerinden sağlık hizmeti alamayan genç, annesinin veya babasının maaşı yüksek diye prim ödemek zorunda kalıyordu. Diğer yandan bu sorunu aşmak için pek çok aile gencin yaşadığı adresi değiştirerek gelir testini aşmanın formülünü bulmuştu. Yani tam anlamıyla bir garabet yaşanıyordu. Değişiklik sonrası bu garabet ortadan kalktı.

Akşam | Okan Güray BÜLBÜL