İlk başta 2021 yıl sonuna uzatıldı, sonradan da başvuru tarihi 30 Haziran 2022’ye uzatıldı. Bildirim için süre 30 Haziran’da dolsa da (yurtdışı varlıkların) ülkeye getirilmesi için “bankalara bildirilen” döviz, altın, menkul kıymet vb. varlıklar üç ay içinde ülkeye getirilebiliyor. (Gelir Vergisi Kanunu- GVK- Geçici Md. 93) Türkiye’deki banka veya aracı kuruma varlıklarını bildiren ve ardından ülkeye getiren kişiler (veya şirketler) varlıkları serbestçe tasarruf hakkı da elde ediyor.

Yurtiçi varlıklar için bildirimin “vergi dairesine” yapılması gerekiyor. Yurtiçi varlıklar arasında “gayrimenkuller de” var. Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin sahip olduğu ancak yasal defterlerinde görünmeyen para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları varlık barışı ile güvenceye kavuşuyor. Önceki varlık barışı uygulamalarından farklı olarak bu kez barıştan yararlananlardan vergi de istenmiyor. Yurt içi ve yurt dışı varlıklar için barışın koşullarının ayrıntıları da şöyle…

YURTDIŞI VARLIKLAR
Varlık barışından yararlanan şahıslar veya şirketlere “vergi incelemesi yapılmayacağının güvencesi de” veriliyor. Yasadaki ifadesiyle ‘hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmaz’ deniliyor. Barıştan yararlanıp 30 Haziran’a kadar banka veya aracı kuruma bildirim yapanların üç ay içinde varlıklarını Türkiye’ye getirmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer etmesi gerekiyor. Transfer şartını ihlal edenler için barışın geçerliliği de kalmıyor. Barışa konu varlıklar:

Yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları… Banka veya aracı kuruma bildirilen varlıkların vergi dairesine ayrıca bildirimi gerekmiyor. Barış kapsamındaki varlıklar, yurtdışındaki bankalardan kullanılan kredilerin kapatılmasında da kullanılabiliyor. Bu kredilerin, yasal defterlerde kayıtlı olması ve en geç 30 Haziran 2022 tarihine kadar (kredinin) kapatılması da gerekiyor. Defter tutan vergi mükellefleri, Türkiye’ye getirdikleri varlıklarını, dönem kazancının tespitinde dikkate almaksızın işletmelerine dâhil edebilecekleri gibi vergiye tabi kazancın hesaplanmasında dikkate almaksızın işletmelerinden çekebilecekler. Yurtdışı varlık barışı için vergi mükellefi veya Türk vatandaşı olma zorunluluğu da bulunmuyor.

YURTİÇİ VARLIKLAR

Yurtiçi varlıklar için bağlı olunan vergi dairesine bildirim yapılması gerekiyor. Başvuru için son tarih yine 30 Haziran 2022. Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin sahip olduğu ancak yasal defterlerinde görünmeyen para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları varlık barışı kapsamına giriyor. Yurt dışı varlıkların bildiriminden farklı olarak, ayrıca taşınmazlar da vergi dairesine varlık barışı kapsamında bildirim yapılabiliyor. Taşınmazlar dışındaki bildirime konu varlıkların, banka veya aracı kurumlardaki hesaplara yatırılması gerekiyor.

Hürriyet | Ahmet KARABIYIK