El Salvador geçtiğimiz yıl havai fişek gösterileri ve şarkılar eşliğinde Bitcoin'i ikinci ulusal para birimi ilan etti. 

Başkanı Nayib Bukele ülkesindeki bu devrimi yaptığı sırada Kasım ayıydı ve dijital kripto para birimi tüm zamanların rekorlarını kırıyordu. El Salvador da kripto para birimini bu şekilde kullanan dünyanın ilk ülkesi olmuştu.  

Şimdi, bir yıl sonra ise havai fişeklerden ve Bukele'nin açıklamasını kutlayan o heyecanlı genç kalabalıklardan geriye ciddi bir hayal kırıklığı kaldı. 

Bitcoin'in fiyatındaki geçen sonbahardaki bu yüksek seviyelerden sonra keskin düşüşler arka arkaya geldi ve ülke genelinde karamsarlık arttı. Bitcoin, El Salvador'un sabit para birimi ABD dolarının yerini almak bir yana buna yaklaşamadı bile. Ancak şimdilik bir mali yıkım da getirmedi. 

Bloomberg'e konuşan eski El Salvador Merkez Bankası Başkanı Carlos Acevedo:

“Artık kimse burada Bitcoin hakkında konuşmuyor, bir nevi unutuldu. Buna başarısızlık diyebilir misiniz bilmiyorum ama kesinlikle başarılı olmadı.”

Bitcoin'in 7 Eylül'deki ilk çıkışı, teknik aksaklıklarla başlamıştı. Uygulamanın bir parçası olarak, Salvadorlulara, başlangıç için 30 dolar değerinde Bitcoin'i önceden yüklenmiş dijital cüzdanlar sunuldu. 

Yasaya göre, vergiler Bitcoin ile ödenebilir ve işletmeler teknolojik olarak yapamayacakları sürece Bitcoin'i bir ödeme şekli olarak kullanacaktı. 

Kripto paranın oynaklığı kullanıcıları korkuttu ve özellikle dışardan ödeme yapan yabancıları ikna etme ve zorlama konusunda başarısız oldu.  

Ayrıca Salvadorluların çoğu büyük miktarda parasını Bitcoin'e dönüştürmedi. Bitcoin'in düştüğü dönemlerde ise devlet stoklarına Bitcoin eklemeye devam etti. Bu da yaşanan kayıpları büyüttü. 

Havalelerin yalnızca yüzde 2'si kripto para cüzdanları aracılığıyla gönderildi

Euronews'da yer alan habere göre, son zamanlarda yapılan bir dizi anket, yanıt verenlerin yalnızca nispeten küçük bir azınlığının dijital cüzdan kullanmaya devam ettiğini ve çok az işletmenin Bitcoin'de kayıtlı işlemlere sahip olduğunu ortaya koydu. Merkez bankası, havalelerin artık sadece yüzde 2'sinin kripto para cüzdanları aracılığıyla gönderildiğini söylüyor.

Ancak hükümet hâlâ 'zafer' iddiasında. Maliye Bakanı Alejandro Zelaya'ya göre, Bitcoin yabancı yatırım ve turizmi çekti ve büyük ölçüde banka kullanmayan bir nüfusa finansal erişimi artırdı. 

Hükümet, dijital cüzdanı Chivo'nun 4 milyondan fazla kullanıcısı olduğunu söylüyor. Turizm bu yıl pandemi öncesi seviyeleri geçme hızında ve merkez bankası 59 kripto para birimi ve blockchain şirketinin El Salvador'da kayıtlı ofisleri olduğunu söylüyor.

Zelaya, yönetimin hala blok zinciri teknolojisini kullanarak “volcano token” isimli bir tahvil çıkarmayı planladığını belirtiyor. Ancak son fiyat düşüşlerinin hayal kırıklığı yarattığını da kabul ettiğini söyledi. 

IMF fonları da ertelendi

Bukele'nin Bitcoin ile kazanma arzusu bir dezavantaja daha neden oldu: IMF, Bitcoin'den kaynaklanan riskleri öne sürerek ülke için 1,3 milyar dolarlık bir programı onaylamayı erteledi. 

Moody's, hükümetin, Bitcoin-doları dönüşümlerini desteklemek için 150 milyon dolarlık bir fon ve Chivo kullanıcılarına verilen 30 dolarlık kayıt bonusu için para da dahil olmak üzere, toplamda 375 milyon dolar harcadığını tahmin ediyor.

Genel olarak, Bukele, büyük ölçüde çeteler üzerindeki baskıları, altyapı yatırımları ve turizmi artırma çabaları nedeniyle Salvadorlular arasında son derece popüler olmaya devam ediyor. Ne var ki artık halkın çoğunluğu Bitcoin'e karşı temkinli.

FinansGündem