Günlük ücret karşılığı çalışan işçimize Şubat ayındaki 29 günlük çalışması karşılığı 25.000 TL brüt ücret ödeyeceğiz. SGK bildirimini nasıl yapmamız gerekiyor? M.Fatih G.
Aylık ücret karşılığı çalışan sigortalılara ayın tamamı için ücrete hak kazanmışlar ise ayın 28-29-30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın 30 günlük ücret tahakkuku yapılmaktadır. Günlük ücret karşılığı çalışan sigortalılara ise;
- 31 gün çeken aylarda 31 günlük
- 30 gün çeken aylarda 30 günlük,
- 28 gün çeken Şubat ayında 28 günlük,
- 29 gün çeken Şubat ayında 29 günlük
Ücret tahakkuku yapılmaktadır.
SGK’ya bildirilecek prim gün sayısı ve prime esas kazanç tutarına geldiğimizde;
Ayın tamamı için ücrete hak kazanan sigortalıların prim gün sayıları aylık veya günlük ücret karşılığı çalıştıkları üzerinde durulmaksızın, ayrıca ayın 28-29-30 veya 31 gün çektiğine bakılmaksızın 30 gün olarak bildirilmektedir.
Prime esas kazanç tutarlarının bildirilmesi sırasında, aylık ücret karşılığı çalışan sigortalılara ay 31 gün de çekse, 29 gün de çekse zaten 30 günlük ücret ödendiğinden SGK bildirimleri de 30 günlük kazançları üzerinden yapılmaktadır.
Günlük ücret karşılığı çalışan sigortalıların SGK’ya bildirilecek prime esas kazançları ise bu sigortalılara 2024/Şubat ayında 29 günlük ücret ödenmesine rağmen prim gün sayılarının 30 gün üzerinden bildiriliyor olması nedeniyle, eğer ki sigortalıya ödenen 29 günlük ücret, 30 günlük asgari ücretin altında kalıyorsa, prime esas kazancın 30 günlük asgari ücrete tamamlanarak SGK’ya bildirilmesi gerekiyor. Bu durumda 5510 sayılı Kanunun 82. madde hükmü gereği ilave prime esas kazançtan dolayı tahakkuk eden sigorta primlerinin tamamını işveren ödeyecektir.
Bu sigortalıların 29 günlük ücretleri, 30 günlük asgari ücrete eşit veya üzerinde ise bu durumda prime esas kazanca herhangi bir ilave yapılmaksızın sigortalının hak kazandığı 29 günlük ücreti üzerinden ve prim gün sayısı 30 gün olarak SGK’ya bildirilmesi gerekecektir.
Diğer taraftan, muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde sigortalıların prime esas kazançları “ücret” ve “prim ikramiye ve bu nitelikteki istihkak” şeklinde iki ayrı sütunda bildirilmektedir. Günlük ücret karşılığı çalışan ve Şubat ayında prim gün sayıları 30 gün üzerinden bildirilen sigortalıların prime esas kazançlarının 30 günlük asgari ücret veya üzerinde olup olmadığı kontrol edilirken sadece “ücret” sütununa yazılan rakamlara bakılmaktadır. Haliyle ücret sütununa yazılan rakam sigortalının prim gün sayısı X günlük brüt asgari ücretin altında kalıyorsa, prim ikramiye niteliğindeki istihkak sütununa yazılan rakamla birlikte toplam kazanç 30 günlük asgari ücret aşsa da hata mesajı verilerek bildirim yapılmasına izin verilmemektedir.
2024/Şubat ayında 1 gün ücretsiz kullanan işçilerin;
- Maktu ücret karşılığı çalışması halinde 30-1 = 29 günlük ücret tahakkuku yapılacak,
- Günlük ücret karşılığı çalışması halinde 29-1=28 günlük ücret tahakkuku yapılacak,
- Ayrıca maktu veya günlük ücret karşılığı çalıştığı üzerinde durulmaksızın SGK prim gün sayısı 29-1 =28 gün, eksik gün sayısı 1 gün olarak sisteme girilecektir.
Okurumuz Fatih beyin sorusuna geldiğimizde günlük ücret karşılığı çalışan işçinin 29 günlük çalışması karşılığı hak kazandığı brüt ücretinin 25.000 TL, asgari ücretin 30 günlük tutarının ise 30 X 666,75 = 20.002,50 TL olduğu dikkate alındığında, SGK’ya yapılacak bildirimin 30 gün ve 25.000 TL SPEK üzerinden yapılması gerekecektir.
BAĞKUR PRİME ESAS KAZANÇ BEYANI NE ZAMAN, NASIL YAPILIR?
Muhtarlar hariç olmak üzere Bağkur (5510/4-b) kapsamındaki sigortalıların ödeyecekleri prim tutarı, aylık brüt asgari ücret ila brüt asgari ücretin 7,5 katı arasında beyan edecekleri kazancın %34,5’i üzerinden hesaplanmaktadır.
Bağkur kapsamında sayılan köy ve mahalle muhtarlarının sigorta primleri ise aylık asgari ücretin % 34,5’i üzerinden hesaplanmakta olup, ödemeleri il özel idareleri veya yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarınca gerçekleştirilmektedir.
Bağkur kapsamındaki sigortalıların;
- Prime esas kazanç beyanları, beyanın yapıldığı tarihteki aydan başlanılarak dikkate alınır.
- Yapılmış olan beyan değiştirilmediği sürece, sonraki aylar için de yapılmış sayılır.
- Beyanda bulunmayan veya beyanları prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz katının (aylık brüt asgari ücretin) altında kalan sigortalıların aylık prime esas kazancı, prime esas günlük kazanç alt sınırının (günlük brüt asgari ücretin) otuz katıdır.
- Prime esas kazanç beyanı Sosyal Güvenlik Kurumunun web sitesinde yer alan 073 numaralı “4-1/b Prime Esas Günlük Kazanç Beyan Talep Formu” doldurulmak suretiyle yapılacağı gibi e-Devlet uygulamalarında yer alan “4B (Bağkur) Günlük Kazanç Beyanı Girişi” seçeneği vasıtasıyla da yapılabilecektir.
- Prime esas kazanç beyanı ay içinde bir kez verilebilir.
- Sigortalılık süresi sona erdikten sonra, aynı ay içinde sigortalılığın yeniden başlatılma durumu yoksa beyanın geçerliliği de ortadan kalkar.
Karar | Eyüp Sabri DEMİRCİ