Çok uluslu işletme grubuna dahil olmakla birlikte Küresel ATV mükellefi olmayanlar tarafından verilecek formlar 30 Haziran sonrası da verilebilecek. Konu kapsamında Tebliğ, beyanname kılavuzları ve duyurular yapıldı. Yine de tereddüt duyulabilecek birkaç hususa değinmek istiyorum.
1- Nihai ana işletme, ara ana işletme ve kısmen sahip olunan ana işletmeler küresel ATV mükellefi olarak sayılıyor. Bu kural, ara ana işletme ile kısmen sahip olunan ana işletmelerin mutlaka mükellef olacağı ve beyanname vereceği anlamına gelmiyor. Örneğin bu işletmelere bağlı Türkiye dışında bir işletme yoksa mükellefiyet gerekmez. Yine birden fazla ara ana işletme veya kısmen sahip olunan işletme varsa hangi işletmenin mükellef olacağına bakmak gerekiyor. Bunun dışında birçok kural var. Dolayısıyla bu işletmelerin vergi mükellefi olup olmadıkları grubun ortaklık yapısı kapsamında kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi gereken bir konu.
2- Aynı ÇUİ grubuna dahil birden fazla Küresel ATV mükellefi olabilir. İstisnai olarak karşımıza gelecek bu durumda iki veya daha fazla ana işletme beyanname verecektir. Ancak, Küresel ATV Bilgi Beyannamesinin (GIR) grup adına bir kez sunulması yeterli olacaktır.
3- Cumhurbaşkanı, KVK Ek Madde 6/9 gereği güvenli liman olarak ilan edilecek yerleri belirlemeye yetkili. Cumhurbaşkanın belirleyeceği ülkeler için Küresel ATV beyannamesinde tamamlayıcı vergi sıfır olarak kabul edilecektir. Süre daraldığı için bu yetkinin kısa süre içinde kullanılması bekleniyor.
4- Küresel ATV beyannamesinde Türkiye’deki bağlı işletmeler için bir beyan yapılmayacak. Ancak, Küresel ATV Bilgi Beyannamesine (GIR) Türkiye’deki hesaplamaların da dahil edilmesi gerekiyor.
5- Ana işletme statüsünde olmayan Türkiye’deki diğer bağlı işletmeler ise yalnızca “Küresel Asgari Tamamlayıcı Kurumlar Vergisine İlişkin Bildirim Formu” verecek. Bildirim Formu, Dijital Vergi Dairesi üzerinden sunulacaktır. Bu formda yer alan Küresel ATV Bilgi Beyannamesine ilişkin bilgilerin tam ve doğru doldurulabilmesi için Küresel ATV Bilgi Beyannamesinin sunulmuş olması gerekiyor. Dolayısıyla, bu form gruba ait Küresel ATV Bilgi Beyannamesi (GIR) verildikten sonra doldurulmalı. Bu nedenle form 30 Haziran 2026 sonrasında da erişime açık olacaktır.
Küresel Asgari Kurumlar Vergisi Uygulamasında Tereddüt Oluşturabilecek Konular
Haziran ayının sonuna kadar küresel asgari kurumlar vergisi beyannamesi ve bilgi beyannamesinin verilmesi gerekiyor...
Kaynak: Muhammet Ali Ayaz | YMM, Director at PwC
Yorumlar
Trend Haberler
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren karar: Artık ihbar tazminatı alabilecekler
Tapu Sahiplerinden Artık Bu Belge Talep Edilecek: 15 Gün Süresi Var
YAPMAYIN ETMEYİN BEYLER…
DİJİTAL VERGİ DAİRESİNE EKLENEN SERİ:B SIRA NO:20 TAHSİLAT TEBLİĞİ KAPSAMINDA TECİL DİLEKÇESİ HİZMETİNE İLİŞKİN DUYURU
Hobi bahçeleri düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı: İzinsiz yapılara abone yasağı
Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu Kararı (E: 2025/26, K: 2026/6)





