Ramazan ayı başladı. Dün oruçlar tutuldu ve ilk iftar yapıldı. Çalışanlar açısından da Ramazan ayında işyerinde çalışma düzeniyle ilgili bazı değişiklikler gündeme gelebilir. Ramazan ayında ara dinlenmesinde çay, sigara içemeyecek ve yemek de yiyemeyecek işçilerin akıllarına işe ara dinlenmesi kadar geç gelmek veya işten ara dinlenmesi kadar erken çıkmak gelebilir. İşveren isterse oruçlu çalışanlarına ya da bütün çalışanlarına erken paydos ettirebilir. Ancak Ramazan sonrası telafi çalışması yaptırma hakkına sahiptir.

DİNLENME HAKKI BAKİ

İş Kanunu ile belirlenmiş ara dinlenmeleri çalışma süresine göre değişiyor. Buna göre günlük çalışma süresi 4 saat veya daha kısa olan işçilere 15 dakika, 4 saatten fazla 7,5 saatten düşük olan işçilere 30 dakika, 7,5 saatten fazla olan işçilere ise 60 dakika ara dinlenmesi verilmek durumundadır. Oruçlu işçi yemek yiyemese, sigara içemese bile işten erken çıkması için ara dinlenmesi kullanmaması söz konusu olamaz. Bu mola hakkında mesai süresi içinde kullanabilir. İşveren Ramazan ayının işyerini kapatarak bütün işçilere yıllık izin verebilir.

YEMEK KARTI KESİLEMEZ

İşyerinde işçiye yemek ya da ticket veriliyorsa işçi oruç tutsun tutmasın Ramazan ayında da ticket verilmeye devam edilmesi gerekiyor. Oruç tutan işçi öğlen yemek yemiyor diye ticket ya da kart verilmemesi mümkün değildir. İşveren tüm işçilere Ramazan ayında da yemek kartı yüklemesi yapmak zorundadır. Ramazan ayı boyunca oruç tutacağını beyan eden işçiye öğlen yemeği verilmeyeceği için oruç tutacak işçiye yemeğin parası verilebilir. Ancak işyerinde yemek verilmesi ile ilgili bir hüküm yoksa bu durumda oruç tutan işçiye yemediği yemeğin parası verilemez. Normalde işveren işçisine oruç tutup tutmadığını soramaz. Fakat işyerinde yemek hizmetinin dışarıdan satın alındığı veya işyerinde yemek pişirildiği durumlarda işçiye bu soru işveren tarafından sorulabilir.

YARDIM KOLİSİ KIDEM TAZMİNATINA EKLENİR

Vardiyalı çalışmalar dışında işverenin iftar yemeği vermesi halinde işçinin bu yemeğe katılması zorunlu tutulamaz. İşçi eğer isterse iftar yemeğine katılır, istemezse katılmaz. İşverenler Ramazan ayında işçilere ayni yardım verebiliyorlar. Ramazan kolisi ya da hediye çeki şeklinde verilen bu yardımlar işçinin bordrosunda yer almalı ve gelir ve damga vergisi kesintisine tabi tutulmalı. Ramazan'da nakdi yardım yapması durumunda bunu prime esas kazanca dahil etmeyen işveren idari para cezasıyla karşılaşabilir. İşyerinde her Ramazan koli dağıtan veya Ramazan yardımı yapan işveren, işçilerine kıdem tazminatı öderken bu tutarları da hesaba katmalıdır.

Kaynak: Akşam | Okan Güray Bülbül