Pandemi sonrası işverenlerle çalışanlar arasındaki en büyük anlaşmazlıkların başında gelen ‘uzaktan çalışma’nın etkileri ve sonuçlarının ne olduğu hala tartışılıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bazı araştırmalar uzaktan çalışmanın iş yeri için olumlu olduğunu öne sürse de, işverenler bu noktada henüz ikna olmuş değil. Ancak kesin olan şey şu ki, uzaktan çalışma çalışanlar üzerindeki stresi azaltıyor ve işlerine olan bağlılıklarını artırıyor.

Zam karşılığı yoğun stres

MarketWatch’tan Jeremy Binckes’ın haberine göre, Resume Builder'ın bu hafta yaptığı anket, ofis çalışanlarının yüzde 52'sinin yeni bir iş aradığını söylerken uzaktan çalışanların yüzde 36’sının yeni bir iş arayışında olduğunu gösteriyor.

Çalışanlar daha fazla paraya ya da daha fazla mutluluğa sahip olsa da, bunların ikisine birden sahip olmak oldukça zor gözüküyor. Anket sonuçları da bunu doğruluyor. Anket, çalışanların en azından zamanın bir kısmında ofiste çalışmamaları durumunda terfi veya zam için dikkate alınma olasılıklarının daha düşük olduğunu ancak uzaktan çalışanların da iyi bir iş-yaşam dengesine sahip olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu ortaya çıkarıyor.

417 uzaktan, 567 hibrit ve 206 tam ofis çalışanıyla anket yapan Resume Builder, ayrıca dört ofis çalışanının üçünden fazlasının 2023'te zam aldığını ve bunların yarısının yüzde 10'dan fazla zam bildirdiğini belirtiyor.

Ancak bazı çalışanlar için bu parasal faydaların bedeli, artan stres olarak ortaya çıkıyor. Ofis içi çalışanların yüzde 43’ü ‘çok stresli’ olduklarını söylerken uzaktan çalışanların yüzde 30'u böyle hissettiğini bildiriyor. Hibrit çalışanlar ortada yer alıyor ve yüzde 37'si çok stresli olduğunu belirtiyor. Ofis içi çalışanların başka sorunları da bulunuyor; yüzde 37'si işlerinde mutsuz olduklarını söylerken, uzaktan çalışanların yüzde 11'i ve karma programla çalışanların yüzde 14'ü işlerinde mutsuz olduklarını belirtiyor.

Kariyer endişesi

Resume Builder Baş Kariyer Danışmanı Stacie Haller, “İnsanlar nasıl çalışacakları konusunda söz sahibi olmak istiyor ancak kariyerlerindeki yükseliş ivmesini de kaybetmek istemiyorlar” diyor.

Haller, araştırmanın bilimsel olmadığını, iş yerinde mutluluk, stres veya tatmin duygusunun tartışılırken birçok faktörün dikkate alınması gerektiğini vurguluyor. Heller, örneğin LGBTQ+ topluluğundaki insanlar, engelliler ve evde çocukları veya diğer aile sorumlulukları olanlar gibi birçok çalışanın iş yeri esnekliğini görece daha değerli bulduğunu söylüyor.

Heller, ayrıca, Ağustos ayında, New York Federal Rezerv’in anket yaptığı şirketlerin çoğunun uzaktan çalışmanın çalışanların elde tutulması üzerindeki olumlu etkilerini bildirdiğini ve yaklaşık yarısının uzaktan çalışma imkanı sunmanın işe alıma yardımcı olduğunu belirttiğini söylüyor.

McKinsey & Co.'nun Eylül ayı raporu ise, bir şirket içinde ‘potansiyelli çalışanların, çoğunlukla yüz yüze modele göre hibrit ve uzaktan çalışan modellerde gelişme olasılığının daha yüksek olduğunu’ ortaya koyuyor. Rapor, ‘şirkete orantısız değer katan’ çalışanların en üst yüzde 4'ü olarak tanımlanan ‘gelişen yıldızlar’ın uzaktan veya hibrit çalışanlar olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Özetle, uzaktan çalışanlar güçlerini gösteriyor ve en iyi yönetilen şirketler onlarla esneklik konusunda mücadele etmiyor. Ancak McKinsey'den kıdemli uzman Phil Kirschner, bazı yöneticilerin çalışanlarının yöneticilerin onları görebileceği bir yerde oturmaması fikrine direnmeye devam ettiğini söylüyor.

Yeni iş arayanlar ağırlıklı olarak ofiste çalışanlar oluyor

Resume Builder, anketinde, ofis çalışanlarının yüzde 52'sinin yeni bir iş aradığını söylediğini, buna karşılık uzaktan çalışanların yüzde 36'sının yeni bir iş arayışında olduğunu tespit ediyor. Uzaktan çalışanların yüzde 93’le neredeyse tamamı, hallerinden memnun olduklarını söylerken hibrit çalışanların yüzde 69'u ve yüz yüze çalışanların yüzde 35’i aynı cevabı veriyor.

Ancak uzaktan çalışanların yeteneklerini geliştirmek mümkün olsa da McKinsey ve Resume Builder bunun yöneticiler açısından esneklik gerektirdiğini söylüyor. Haller, “Bazı uzaktan çalışanların büyümesine yöneticiler yardımcı olamayabilir” diyor. Hem Haller hem de Kirschner, özellikle de yetenekli çalışanlar uzakta olduğunda, yöneticilerin en iyi yeteneği daha iyi belirlemenin yollarını bulması gerektiğini vurguluyor.

Federal Reserve, gelecek yılın sonunda ABD'de işsizlik oranının yüzde 4,1 olacağını tahmin ederken uzaktan çalışma esnekliği arayanlar hâlâ avantaja sahip olabilir. Haller, “Şirketler her çalışanı istediğini söylese de bu onların istediği ölçüde olmuyor. Çalışanlarını kaybediyorlar. En iyi çalışanlarınızı kaybetmek istemezsiniz çünkü onlar her gün ofise gelmek istemiyor. İşte bu yüzden bir değişim içerisindeyiz” şeklinde konuşuyor.