Yurt dışı sermaye piyasalarında gerçekleşen işlemler, belli başlı birçok ülke ve borsada hisse senedi, futures (vadeli işlemler), opsiyon, bono ve tahvil (sabit getirili menkul kıymetler) gibi yatırım araçlarını kapsamaktadır.

Foreks işlemleri (Kaldıraçlı Alım Satım İşlemleri) mevzuat dahilinde belirlenen oranda kaldıraç kullanımını serbest kılan ve gerçekleştirilen işlemlerdir.

Yurt dışı sermaye piyasaları ise, belli başlı birçok ülkede bulunan organize borsalarda işlem gören hisse senedi, futures (vadeli işlemler), opsiyon, bono ve tahvil (sabit getirili menkul kıymetler) gibi yatırım araçlarını kapsamakta olup, ilgili borsa ve resmi düzenleyici kuruluşların kuralları ve güvencesi altında işlem görmektedir.

Yurt dışı organize borsalarda işlem gören menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının Türkiye’de ihraç edilmemiş ve Sermaye Piyasası Kurulu’nca kayda alınmamış olmaları, ayrıca Türkiye’de kurulu borsalarda işlem görmemeleri halinde, Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67’nci maddesinde yer alan menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları kapsamında değerlendirilmeyecektir

Bu işlemlerle ilgili aracılık hizmeti veren banka ve aracı kurumlar tarafından, söz konusu işlemlerden elde edilen gelirler üzerinden geçici 67. madde kapsamında kesinti yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

Ayrıca yurt dışı işlemlerine aracılık eden kurum ve kuruluşların bu beyanlara yönelik herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bu kazançları elde eden kişiler tarafından 2022 yılında elde edilecek gelirler için 3.800 TL’lik beyan sınırı olup, gelirin bu tutarın altında kalması halinde gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmeyecektir.

Söz konusu beyan sınırını aşan bir gelir elde edilmesi durumunda ise elde edilen gelirin tamamı gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Ş.A. Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.