Hukuken "terekesi borca batık" olmak şeklinde ifade edilen ve mirasçılara bırakılan mal varlığının, ölen kişinin borcundan daha küçük olması olarak ifade edilen durumda, mirasçıların mirası reddetme hakları bulunuyor.
3 AY İÇİNDE BAŞVURULMALI
Ölüm tarihinden sonra üç ay içerisinde yapılabilecek reddi mirasla ölen kişinin mirasçıları geriye kalan borçları ödemek zorunda kalmıyor. Aynı şekilde ölen kişiden geriye kalan mal varlığından da yararlanamazlar. Bununla beraber dul eşin reddi miras yapması ve ölen kişinin borçlarından sorumlu olmaması, onun dul aylığı almasına engel değil. Aynı şekilde hak sahibi çocuklar da, ölen kişiden aylık almaya devam edebilirler. Mirasın reddi halinde ölen kişinin borçlarının reddedilmesi söz konusudur. Ancak ölen kişi Bağ-Kur'lu ise ölüm aylığı bağlanırken SGK'ya prim borcu bulunmaması şartı aranıyor.
YARGITAY KARARLARI VAR
Miras hukuku açısından ölen kişi ile arasında bir ilişki kalmayan ve mirasçılık sıfatından sıyrılan kişiler, sosyal güvenlik hukuku açısından hak sahibi olmaya devam edecekleri için aylık almalarında herhangi bir sakınca bulunmuyor. Aynı şekilde hak sahibi kız çocukları reddi miras yapmış olsalar bile çeyiz yardımı olarak ifade edilen ve evlilik halinde iki yıllık ölüm aylığının toptan ödenmesinden de yararlanabilirler. Yargıtay'ın bu konuda verdiği kararlarda, ölüm aylığının ölen kişinin terekesine dahil olmadığı, miras reddedilse bile ölüm aylığının alınmaya devam edilebileceği yönünde ifadeler yer alıyor. Dolayısıyla bu durumdaki kişilerin "acaba ilerde SGK durumu öğrenip benden aldığım maaşları geri ister mi" diye endişelenmelerine de gerek yok.
DUL EŞ VE ÇOCUKLAR YARARLANABİLİYOR
Ölen sigortalıdan geride kalan herkese ölüm aylığı bağlanmıyor. Yalnızca kanunda sayılan hak sahiplerinden belirli koşulları sağlayanlara aylık bağlanması mümkün. Dul eş, hiçbir şarta bağlı kalmaksızın ölen sigortalıdan aylık alabiliyor. Dul eşin aylığının kesilmesinin tek sebebi yeniden evlenmesidir. Ölen sigortalının geride kalan çocuklarının aylık alabilmesi için çalışmamaları, emekli olmamaları, sürekli iş göremezlik geliri almamaları gerekiyor. Diğer yandan kız çocukları evlenene kadar, erkek çocuklar ise eğitimine devam etmeleri halinde en fazla 25 yaşına kadar ölüm aylığından yararlanabiliyor.
PRİM ÖDEME VE YIL ŞARTI VAR
Sigortalının ölümü halinde geride kalanlara aylık bağlanabilmesi için ölen sigortalının 1.800 gün ödenmiş priminin bulunması, yani toplamda 10 yıl çalışmasının bulunması gerekir. Ölen sigortalı eğer 4/a'lı ise bu durumda en az 5 yıldır sigortalı olması ve toplamda 900 gün priminin bulunması da ölüm aylığının bağlanması için yeterlidir.