Yıllık izin konusunda aslında hukuki mevzuat çok geniş haklar öngörüyor. Ancak çalışanların ne yazık ki bu konuda çok fazla bilgi sahibi değil. Yıllık izin hakkı 4857 sayılı İş Kanunu'na tabi olarak çalışan işçiler için bu kanunda düzenlenmiştir.

YOL İZNİ VERİLMEK ZORUNDA

Basın İş Kanunu'nda ve Devlet Memurları Kanunu'nda da yıllık izin hakkı bulunuyor. İş Kanunu'ndaki yıllık izin uygulamasının ön koşulu ise aynı işverene bağlı olarak bir yıl çalışmaktır. Ancak uygulamada işverenler yıllık izin hakkını işçilerine peşin olarak vererek daha sonra bu süreyi yıllık izin hakkından düşebiliyorlar. Yıllık izin planlaması konusunda işverenle çalışanın birlikte karar vermesi gerekiyor. Yıllık izinle ilgili çok bilinmeyen bir uygulama da yıllık izne çıkarken avans ödemesi zorunluluğu. Buna göre, yıllık izne çıkacak bir işçiye işveren, izne çıkmadan önce işçisine yıllık izin dönemine dair ücretini ödemek zorunda. Yani 14 gün yıllık izne çıkacak işçiye 14 günlük ücreti, yıllık izne çıkmadan önce peşin olarak ödenmek zorunda. Ayrıca yıllık iznini işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir ilde geçirecek çalışana, isteği halinde ve bu durumu belgelemesi şartıyla toplam 4 güne kadar yol izni verilmek zorunda. Yani Ankara'da çalışan bir kişi, yıllık iznini Bodrum'da bir otelde geçireceğini rezervasyon bilgisi ile işverene iletirse, yıllık ücretli iznine ek olarak, 4 güne kadar ücretsiz yol izni alabilir.

EN AZ 14 GÜN KULLANILMALI

İşyerinde 1 yıldan 5 yıla kadar çalışmış olan işçilere 14 günden, 5 yıldan fazla 15 yıldan az çalışmış işçilere 20 günden, 15 yıl ve daha fazla çalışmış işçilere ise 26 günden az yıllık izin verilemez. Bunun dışında 18 yaşından küçük işçilere ve 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere kıdemi ne olursa olsun 20 günden az yıllık izin verilemiyor. Yıllık izin hakkı vazgeçilemez bir hak. Yani işçi istese de, "ben bu yıl yıllık izne çıkmayayım" diyemez. İşten çıkarma durumunda kullanılmamış yıllık izinlerin paraya dönüştürülmesi mümkün.

Kaynak: Akşam | Okan Güray Bülbül